DOGAĐANJA

Započinje korizmeno vrijeme

Pepelnica je prvi dan korizmenog vremena koje traje 40 dana pred Uskrs, a budući da pada uvijek u srijedu otuda i drugi naziv Čista Srijeda.
Vjernici ovim danom zakoračuju u pokorničko vrijeme molitve i posta.
Unutarnju spremnost na obraćenje i vršenje duhovnih i tjelesnih djela milosrđa potvrđuju i izvanjskim vidljivim znakom pepeljenja. Naime, toga dana za vrijeme Mise blagosljivlje se pepeo dobiven od maslinovih grančica ili grančica drugog drveća koje su bile blagoslovljene prethodne godine na blagdan Cvjetnice. Svećenik uzima pepeo i posipa ga po glavi svakog koji mu prilazi govoreći: ˝Obrati se i vjeruj Evanđelju˝ ili ˝Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti ˝ ili ˝Spomeni se, čovječe, da si prah i da se u prah vraćaš˝.
Na Pepelnicu, Čistu Srijedu, kao i na Veliki Petak obavezan je post i nemrs.
Zakon nemrsa (ne jesti meso) obavezuje sve one koji su navršili 14. godinu života, a zakon posta (ne jesti meso i jesti samo jednom u danu do sita) one koji su navršili 18. godinu života pa do započete 60. godine života.

Smisao korizmenih činova otkrivaju nam i predslovlja misnih slavlja. Tako u I.predslovlju slušamo: ˝…Jer Ti nam svake godine daješ da radosno čekamo vazmene blagdane, pokorom čistimo dušu, revnije se molimo i vršimo djela ljubavi, te nas primanjem svetih otajstava obdariš svojim božanskim životom.˝.
U II. predslovlju: ˝… Ti si nama na spasenje odredio ovo korizmeno vrijeme da se obnovimo u čistoći srca, oslobodimo od sebičnosti, te u ovom prolaznom svijetu postignemo neprolazno spasenje…˝.
III. korizmeno predslovlje otkriva nam smisao odricanja: ˝…i da te korizmenim odricanjem častimo,… Odricanje kroti našu sebičnu narav, otvara nam srce za potrebne po uzoru na Tvoju dobrotu…˝.
IV. korizmeno predslovlje tumači plodove posta: ˝…Ti tjelesnim postom suzbijaš naše zle sklonosti, uzdižeš dušu, daješ snagu i pobjedu, po Kristu našem Gospodinu…˝.
Iz korizmenih predslovlja vidljiv je smisao ovog preduskrsnog vremena prožetog molitvom, postom, dobrim djelima,… Oni nisu sami sebi svrhom, već služe za izgradnju pojedinca, ali imaju i društvenu dimenziju. Post, na primjer, nije uveden iz medicinskih razloga ili kao stanovita dijeta kojom bismo u korizmi smršavili. Isto tako nije nam, kao vjernicima, kroz odricanje cilj uštedjeti, već ono čega se odričemo, dati za potrebe onih koji nemaju. To je pravi smisao naših korizmenih djela.

Povodom blagdana Pepelnice župnik Dragan Hrgić održat će 14. veljače u Crkvi sv. Josipa dvije mise u 8:30 i 18:30, dok će župnik župe bl. Ivana Merza Nikola Jušić misna slavlja voditi u 9 sati u Grabiću, u 10:30 u Senkovcu, te u 18 sati u matičnoj crkvi u Slatini.(Prilog pripremio župnik Dragan Hrgić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button