NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Započeo program proslave Dana škole OŠ Eugena Kumičića Slatina

Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina Dan škole obilježava 9. svibnja te je u sklopu proslave pripremljen bogat program koji je jučer tradicionalno započeo Plesnom pričom.

Plesna priča osmišljena je na ideju učiteljice Vere Menčik povodom Međunarodnog dana plesa koju su prihvatili svi niži razredni odjeli, odnosno učenici prvog razreda i učiteljice – Nedeljka Klement, Žaklina Krstičevići i Vesna Košutić; učenici drugog razreda i učiteljice  – Renata Grahovac, Blaženka Marić i Ljiljana Marendić, učenici trećeg razreda i učiteljice – Vera Menčik, Gordana Maroević i Željka Novotni, te učenici četvrtog razreda i učiteljice – Mira Brezovčan i Spomenka Bošnjak koji su vrijeme između smjena posvetili plesu u ritmu glazbe na školskom igralištu i duž školske staze.

Ove godine uz ritam Can’t Stop the Feeling!, učenici 1.- 4. razreda  uživali su u zajedničkoj koreografiji, a učenici predmetne nastave pod vodstvom učiteljice tjelesno zdravstvene kulture Tomislave Medvedović program su upotpunili prikazom aerobika na školskom igralištu.
Uz tehničku podršku učiteljice Renate Grahovac i pedagoginje Nataše Valinčić, ritam, smijeh, radost i zajedništvo zavladalo je školom u kojoj će se program povodom obilježavanja Dana škole nastaviti nizom aktivnosti sve do 10. svibnja.

Središnji dio proslave bit će priredba imena „Sve što hoću to i mogu“ koja će se održati 9. svibnja u dvorani Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 18 sati, a zaključiti Svečanom sjednicom u slatinskom restoranu Ivona od 20 sati.
(Mihaela Feldi/Foto i video: Tatjana Žnidarec, Silvija Mađarić)


 
Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora u sklopu Svjetskog International theatre institute centra. Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnost i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja.
Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Ples je ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe, pojedinačno, u parovima ili u skupinama. Ples prati čovjeka od pamtivijeka, a još i crteži u spiljama pokazuju čovjeka kako pleše. U svojim počecima, ples je bio motorička reakcija na određene emocije, na pojačano veselje, strah, žalost, ljubav ili mržnju…
Ples je jedan od najzabavnijih oblika kretanja, a kretanje samo po sebi ima mnoge prednosti.


Dobrobiti plesa za FIZIČKO ZDRAVLJE:

Oblikovat ćete svoje TIJELO

djelotvoran i bezbolan način MRŠAVLJENJA

održat ćete tjelesnu KONDICIJU

poboljšat ćete KOORDINACIJU

utječe na pravilno DRŽANJE TIJELA

povećat ćete GIPKOST, SNAGU I IZDRŽLJIVOST cijeloga tijela

jača IMUNOLOŠKI SUSTAV

jača KOSTI

povećava fizičku otpornost, kapacitet DISANJA i TONUS MIŠIĆA

svi koji redovito plešu manje obolijevaju od malignih bolesti i žive sedam godina duže

znojenjem i izdisanjem prilikom plesanja odstranjuju se štetne tvari iz tijela

 


Dobrobiti plesa za PSIHIČKO ZDRAVLJE:

Ples nas opušta, ispunjava nas veseljem, zadovoljstvom i dobrim raspoloženjem

ples razvija samosvjesnost i SAMOPOUZDANJE

smanjuje napetost, stres i anksioznost

utječe na kvalitetu SNA

čini nas pozitivnijima i optimističnima jer oslobađa hormone sreće, ENDORFIN i serotonin, prirodne droge koje jačaju tjelesni OBRAMBENI SUSTAV

poboljšava čovjekovo duševno zdravlje

unaprjeđuje memoriju i KONCENTRACIJU

pozitivni učinci u borbi protiv depresije

usporava proces starenja i produljuje čovjekov životni vijek

Dakle, iako smo često izloženi procjenjivanju promatrača, opustimo se, uživajmo u pokretanju tijela i uma i plešimo svakodnevno!

Voditeljica: Vera Menčik, učitelj savjetnik

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button