DOGAĐANJANASLOVNICA

Započeo ciklus radionica Nordijskog hodanja u okviru projekta „Doživjeti stotu“

U sklopu projekta „Doživjeti stotu“ koji na području grada Slatine provodi Grad Slatina, uz partnere Dijabetičku udrugu Slatina i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, Udruga MOTIV Slatina danas je započela ciklus radionica Nordijskog hodanja.

U skladu s ciljem ovog vrijednog projekta koji ima naglasak na povećavanje znanja i podizanje svijesti građana na širem slatinskom području o važnosti prevencije kardiovaskularnih i malignih bolesti Udruga Motiv ciklus je započela prigodnom prezentacijom u parku Posjetiteljsko-interpretacijskog centa Sequoia u Slatini.

Željevši lokalno stanovništvo upoznati s ovim odličnim vidom rekreacije članovi Udruge Motiv predvođeni predsjednicom Marikom Marić upoznali su malobrojne sudionike s osnovama nordijskog hodanja, ispravnim korištenjem štapova za hodanje i benefitima koje ova aktivnost ima za opće stanje organizma i zdravlje.

Tako smo saznali kako nordijsko hodanje, za razliku od običnog hodanja bez uporabe štapova, aktivira 90% mišića tijela, a povećava potrošnju energije u odnosu na klasično hodanje za čak 40%.

Motivci su naglasili i brojne druge prednosti nordisjkog hodanja: od održavanja pravilnog držanja, bolje cirkulacije i ubrzavanja metobolizma, jačanja tonusa mišića i pluća, smanjenja stresa i poboljšanja raspoloženja. Isto tako ovaj vid rekreacije koji se provodi na otvorenom i u prirodi, prevenira razvoj bolesti poput dijabetesa ili kardiovaskularnih oboljenja. 

– Za ovu rekreaciju ne plaća se članarina, moguće ju je provoditi u parku, po ulicama grada, u prirodi, u društvu, po svim vremenskim uvjetima, tijekom cijele godine. Osim udobne odjeće i obuće potrebno je samo nabaviti odgovarajuće štapove, ali to je jednokratno ulaganje koje će se višestruko isplatiti, – istaknula je predsjednica Marić te dodala kako je Udruga Motiv za sve zainteresirane sudionike aktivnosti u okviru projekta „Doživjeti stotu“ osigurala štapove u nadi većeg odaziva sugrađana na sljedećoj radionici.

Nakon prezentacije i kratkog zagrijavanja, odrađena je ugodna i vesela hodnja dijelom kroz grad, dijelom kroz vinograde iznad Slatine, a nova hodnja održat će se već sljedeće subote, 2. srpnja također sa startom iz parka Posjetiteljsko-interpretacijskog centa Sequoia u Slatini s početkom u 8 sati.
(mf, Udruga Motiv Slatina/Foto: Mihaela Feldi)

www.esf.hr.
Projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button