DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Započelo 5. izdanje slatinskog ”Rendez-vous au cinema”

Jučer je u slatinskom kinu projekcijom francuskog filma Zazie u metrou počeo još jedan ”Rendez-vous au cinema”, specifičan program francuskog filma što ga petu godinu za redom zajednički organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, čiji je ponosni član i slatinsko kino.

Projekciji prvog filma na trodnevnom repertoaru Rendez vousa prethodila je mala svečanost otvorenja u predvorju kina na kojoj se okupljenim posjetiteljima obratila ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac predstavivši pri tom ovogodišnje izdanje ”francuskog sastanka” usput i najavivši nove programe i projekte učilišta. Čast da otvori Rendez-vous au cinema, koji se ove godine u Kinima mreže odvija i uz stručnu podršku filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent,  pripala je predsjedniku županijske skupštine Miranu Janečiću. Ispred županije i u svoje osobno ime Janečić je iskoristio priliku da pohvali rad ove slatinske institucije koja i više nego požrtvovno radi na svim poljima ne samo filmske, već i edukativno obrazovne  djelatnosti, na ponos grada, ali i cijele županije.

Posebnu zahvalu na dolasku i na ovogodišnje izdanje festivala, i ravnateljica učilišta i predsjednik županijske skupštine uputili su profesorici francuskog jezika u SŠ Marka Marulića Dijani Fotez koja od prvog izdanja ovog francuskog filmskog festivala redovno animira svoje učenike i s njima dolazi na projekcije ovih filmskih klasika koje je gotovo nemoguće vidjeti u redovnim programima hrvatskih kina.

Večeras publika Rendez vousa besplatno može pogledati još jedan klasik Louisa Mallea, kriminalistički film Lift za gubilište nastao 1958.godine. Radi se o inače redateljskom prvijencu ovog poznatog francuskog autora. Projekcija Lifta za gubilište počet će u 20 sati. Posljednje večeri festivala u srijedu od 19 sati bit će prikazan animirani film Crvena kornjača. Fantastična je to priča o odnosu čovjeka i prirode autorskom uratku Michaela de Wita nominiranom i za Oscara 2017.godine u kategoriji dugometražnog animiranog filma.

dj

Foto: Damir Jukić


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button