NASLOVNICAOPĆINE

Započeli radovi sanacije kupole zvonika na župnoj crkvi u Čađavici

Ministarstvo kulture i medija, nakon provedenog Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu, u veljači ove godine donijelo je Odluku o dodjeli financijskih sredstava. Navedenom Odlukom utvrđena su financijska sredstva za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara koje će Ministarstvo kulture i medija sufinancirati u 2024. godini. 
 
Jedan od odobrenih programa je konstrukcijska i građevinska sanacija na crkvi sv. Petra apostola u Čađavici. 
 
Ovdje se radi o radovima na kupoli zvonika Crkve, koja je dotrajala, ali i nastrada u prošlogodišnjem nevremenu kada je olujni vjetar zbacio križ s vrha crkve. Iznos koji je Ministarstvo kulture i medija za ovu sanaciju namijenilo je 150.000,00 eura (1.130.175,00 kn), a u isti se uključila i Općina Čađavica sa simboličnim iznosom od 10.000,00 eura. Nastavno na navedeno, a temeljem Odluke o kapitalnoj donaciji Župi sv. Petra apostola Čađavica, općinski načelnik Mirko Rončević i župnik Stjepan Vuk dana 19. lipnja 2024. godine potpisali su ugovor o kapitalnoj donaciji. 
– Podsjećamo, crkva u Čađavici najstariji je takav objekt ovog dijela Slavonije i dragocjeni je spomenik kulture, a potrebu za obnovom prepoznale su i nadležne institucije. Nadamo se da je ovo prvi korak te da će ih biti još, a sve u cilju potpunog uređenja naše crkve – istaknuo je načelnik Rončević.
mf (adf; Općina Čađavica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button