DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICA

Započeli radovi na izgradnji pristupne ceste i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta aglomeracija Slatina

U sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“ jučer su kod Turskog grada u Slatini otvoreni radovi na pristupnoj cesti u okviru Ugovora za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Slatina.

Pomoćnik direktora za provedbu i financijsko praćenje projekata i informiranje Dario Vrbaslija kratko je predstavio projekt te istaknuo kako je gradnja UPOV-a kapaciteta 16000 ES (ekvivalent stanovnika) i pristupne ceste jedna od prvih aktivnosti u okviru Ugovora za projektiranje, izgradnju i probni rad UPOV-a Slatina, vrijednog 39.662.345,63 kn koji obuhvaća projektiranje, istražne radove i ishođenje dozvola, građevinske radove, dobavu i montažu strojarske i elektrotehničke opreme UPOV-a, radove na infrastrukturi, internim prometnicama i krajobraznom uređenju, probni rad UPOV-a te obuku zaposlenika.

Vrbaslija je tom prigodom izrazio zadovoljstvo početkom radova na gradnji UPOV-a i pristupne ceste te naglasio kako je to prvi veliki korak u provedbi cjelokupnog projekta, osobito što je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda od iznimnog značaja za zaštitu okoliša i rijeke Drave, a unaprjeđena kanalizacijska mreža za kvalitetu života svih građana Slatine i prigradskih naselja Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac.

Privremeni voditelj projekta Dubravko Pleša također je izrazio zadovoljstvo što se napokon otvara gradilište i kreće s prvim konkretnim radovima, odnosno na izgradnji 672 m duge pristupne ceste od glavne prometnice do UPOV-a čija izgradnja tek slijedi.

Predstavnik izvođača radova Petar Pihler pozdravljajući sve nazočne, naglasio je kako će tvrtka Esotech iz Slovenije na ovoj lokaciji izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda velike kvalitete sa SBR tehnikom kroz tri faze izgradnje.

Početak radova pozdravio je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, te se prije svega zahvalio, kako je rekao, maloj ali vrlo vrijednoj ekipi tvrtke Komrad koja je u posljednje četiri godine uspjela „izgurati“ i definirati gotovo sve korake projekta.

– Ostaje još samo jedan korak, odnosno posljednji natječaj, ali poanta je da su radovi danas započeli i doista mi je zadovoljstvo biti ovdje, te u nazočnosti izvođača radova i svih ostalih dionika, reći da je projekt otvoren, da je aglomeracija ovdje u Slatini, i da napokon živimo aglomeraciju.

Da će biti teško zbog prometa i radova koji će remetiti onaj redoviti život u Slatini, hoće, ali u svakom slučaju imamo nešto čime ćemo se ponositi i napokon ljudima osigurati kvalitetu života na onom nivou kako to Europa, a prije svega mi ovdje u Hrvatskoj želimo.
Nadam se da će ovaj projekt ići planiranom dinamikom, te da ćemo se u kolovozu 2023. godine ponovno sastati ovdje kako bismo aglomeraciju zaključili i rekli „Dobro obavljen posao“, a na zadovoljstvo svih naših građana, – rekao je gradonačelnik Ostrošić, te se još jednom zahvalio svim dionicima koji su pripremali projekt.

Direktor tvrtke Komrad d.o.o. Slatina Mato Miličić podsjetio je kako je riječ o do sada najsveobuhvatnijem i najvrjednijem projektu na području grada Slatine. Projekt Izgradnje i rekonstrukcije vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina vrijedan je 266,5 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode u ravnomjernom iznosu od po 26,3 milijuna kuna, dok će Grad Slatina ovaj projekt financirati s 8,1 milijun kuna.

– U okviru projekta u sustavu odvodnje bit će obuhvaćena izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, 62 km kanalizacije, 33 crpne stanice, te preko 2.000 priprema za kućne priključke.
U sustavu vodoopskrbe bit će obuhvaćena izgradnja 6 km vodovoda kojim će se na vodovodnu mrežu spojiti naselje Lukavac, te sanacija isto toliko kilometara postojećeg cjevovoda, zatim izgradnja vodospreme i gotovo 1000 priprema za kućne priključke. Sve će to utjecati na poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture u Slatini i spomenutim prigradskim naseljima, a koje će biti ogromno i zasigurno će utjecati na cjelokupan život u Slatini.
Osim što će se realizacijom ovoga projekta omogućiti priključenje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje, smanjit će se i gubitci u vodoopskrbnom sustavu, – zaključio je Miličić, te se zahvalio svim dionicima projekta, a osobito Gradu Slatini na potpori i suradnji za vrijeme cjelokupne pripreme. 
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button