DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Započeli istražni radovi na eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2 na području općine Čađavica, odnosno buduće najveće geotermalne elektrane u Europi

U sklopu obilaska početka istražnih radova na eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2 na području općine Čađavica istražne radove na najvećoj geotermalnoj elektrani u Hrvatskoj simboličnim presijecanjem vrpce otvorio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz glavnog investitora Dragana Jurilja, načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića i zamjenika župana Marija Klementa.

Svečanosti otvorenja radova, između ostalih, nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove VPŽ Zorica Hegedušić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Područne obrtničke komore VPŽ Stjepan Kenjerić.

Radove izvodi tvrtka Crosco, a riječ je o najvećoj privatnoj investiciji na području Virovitičko-podravske županije.
Eksploatacijsko polje geotermalne vode Slatina 2 dio je projekta najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj – Zagocha, ali i Europe, snage 20 MW.

U ime Općine Čađavica investitoru i županiji na čelu sa županom Androvićem, te svima koji su sudjelovali u pripremnoj fazi ovoga projekta zahvalio se načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

– Nakon dosta vremena, pripremnih radnji i papirologije konačno su počeli radovi na istraživanju postojeće nekadašnje bušotine na kojoj je radila INA, te se nadam da će ovaj prostor biti izdašan toplom vodom koja će u konačnici biti pretvorena u električnu energiju, jer svi jako dobro znamo današnju situaciju s električnom energijom. Kao načelnik sam izuzetno ponosan, jer je, što se tiče tople vode, ovo jedna od najvećih investicija u cijeloj Europi, a nalazi se na području naše općine. Nadamo se da će cijeli ovaj proces uroditi plodom, a to bi značilo da će i općina imati razne benefite od tople vode, pogotovo kada je riječ o plastenicima, navodnjavanju, grijanju, ali i novim zapošljavanjima – rekao je načelnik Rončević.

O cijeloj investiciji govorio je investitor Dragan Jurilj koji se nakon izgrađene prve takve elektrane u Hrvatskoj u Velikoj Cigleni kod Bjelovara, odlučio za novi projekt, ovoga puta na području Virovitičko-podravske županije.

– Odlučio sam se za prostor na području općine Čađavica jer smo analizama utvrdili da na ovom području zaista postoji jedan dragocjeni geotermalni potencijal koji je prema našoj procjeni još i bolji od onoga u Velikoj Cigleni. Ovdje očekujemo temperature i veće od 190°, protoke od 400-500 t/h po bušotini iako se radi o malo kompleksnijem geotermalnom ležištu jer je ono malo dublje nego u Velikoj Cigleni i to na dubini od 4500-5000 metara.

Nadam se uspješnom završetku tih testiranja, jer je ujedno uspješni dovršetak testne geotermalne proizvodnje u ovoj bušotini preduvjet za implementaciju geotermalne elektrane.

Kada implementiramo geotermalnu elektranu planiramo uz pomoć Virovitičko-podravske županije i Općine Čađavica oformiti gospodarske zone ovdje u blizini kako bi mogli iskoristiti puni potencijal tople vode za toplinske svrhe, te proširiti potencijal na neku dodatnu industriju ili turizam, no prije svega toga treba implementirati geotermalnu elektranu i dokazati da se uspješno može eksploatirati ova geotermalna voda, – istaknuo je investitor te pojasnio na koji će se način u praksi moći iskoristiti geotermalna voda za proizvodnju električne energije.

– Geotermalna voda dolazi kroz bušotine na površinu, ulazi u takozvane izmjenjivače topline gdje izmjenjuje toplinu s izobutanom. Izobutan se pretvara u paru i ide u parnu turbinu i proizvodi struju. Geotermalna voda, ohlađena, tada se vraća i utisne u bušotine gdje se opet ponovno grije na vrućim stijenama i ponovno dolazi u ciklus proizvodne bušotine. Pritom, izobutan se u svom zatvorenom ciklusu pretvara u paru koja pokreće turbinu, turbina generira struju i onda se opet ponovno pretvara u kapljevinu. Ponovno se kondenzira i vraća opet u svoj ciklus. To je takozvani ORS ciklus, koji je u svijetu već poznat i kojeg primjenjuju brojne geotermalne elektrane, dakle koristit ćemo poznate i već dokazane metode u ovom projektu – objasnio je proces rada Dragan Jurilj.

Nakon dovršetka istražnih radnji koje bi trebale trajati šest mjeseci, slijedi ishodovanje potrebnih dozvola, potpisivanje ugovora i zatvaranje financijske konstrukcije, nakon čega bi trebala početi izgradnja same elektrane u trajanju od 18 mjeseci.

– Dosadašnji remontni radovi su iz vlastitog kapitala u vrijednosti od 24 milijuna kuna, što uključuje pripremu terena, transport, mobilizaciju bušećeg tornja, te nabavu potrebne opreme, same radove i prateći servis, dok zatvaranje financijske konstrukcije planira pronalaženjem equity partnera za financiranje geoloških rizika dok za samu izgradnju elektrane plan je ostvariti kroz financiranje banke, odnosno klasičnim kreditom u omjeru 30% vlastito učešće, a 70% financiranje putem banke, no na taj će se korak krenuti nakon, nadam se uspješno završenih testiranja za što sam sam preuzeo rizik.
U konačnici bi trebali proizvoditi električnu energiju 24 MW bruto i 20 MW neto, a već imamo i ugovor s HOPS-om (Hrvatski operator prijenosnog sustava) za spoj na mrežu u Slatini udaljenu oko 12 km gdje ćemo podzemnim kabelom isporučivati struju, – pojasnio je Jurilj financijsku konstrukciju naglasivši kako je prema posljednjim procjenama vrijednost cjelokupne investicije oko 90 milijuna eura.

Veliko zadovoljstvo ovim projektom izrazio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Ovo je najveća privatna investicija na području Virovitičko-podravske županije. Čestitam investitoru na trudu i upornosti u ishođenju potrebne dokumentacije za početak radova ove istražne bušotine. Drago mi je da je i Virovitičko-podravska županija u najvećoj brzini pomogla u ishođenju potrebne dokumentacije, jer smo i do sada uvijek išli na ruku projektima koji su imali za cilj dodanu vrijednost razvoj gospodarstva i poduzetništva. Geotermalni izvori, kao općenito i obnovljivi izvori energije, su nešto na što se svakako trebamo bazirati, pogotovo u današnje vrijeme inflacije i porasta cijena energenata. Virovitičko-podravska županija je kroz jedan EU projekt također dobila sredstva za istraživanje geotermalnog potencijala, a ovo je najbolji dokaz da geotermalni potencijal, geotermalne vode i geotermalna energija može postojati ovdje na području naše županije kao važan faktor energetske sigurnosti. Veseli me budućnost rada ove elektrane i vjerujem da će takvih investicija na području naše županije biti još više – zaključio je župan Andrović.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Kristijan Toplak)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button