DOGAĐANJANASLOVNICA

ZAPOČELA VELIKA DEVETNICA: Devet srijeda sv. Josipu u slatinskoj Župi sv. Josipa

Uoči blagdana sv. Josipa, slatinska Župa sv. Josipa tradicionalno priprema pobožnost posvećenu svom nebeskom zaštitniku i zaštitniku grada Slatine, ali i čuvaru Crkve pod nazivom „Devet srijeda sv. Josipu“.
Velika devetnica sv. Josipu započela je večeras, 17. siječnja, a pobožnost sv. Josipu različitim će temama bit iskazana kroz devet srijeda, sve do 13. ožujka, te će završiti proslavom svetkovine sv. Josipa 19. ožujka.

Devet srijeda sv. Josipu je poznata pobožnost koju obavlja veliki broj vjernika diljem svijeta, pa tako i brojni vjernici sa slatinskog područja koji se na taj način duhovno pripravljaju za svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika naše domovine.

Na devetnici osim Slatinčana sudjeluje i veliki broj vjernika i štovatelja sv. Josipa iz okolnih mjesta koji nerijetko hodočaste pješice, a svake srijede u goste dolaze i različiti propovjednici.

Tako je nakon krunice i pobožnosti sv. Josipu, večerašnje euharistijsko slavlje predvodio vlč. Ljubiša Krmar, župnik u Suhopolju, u koncelebraciji sa župnikom slatinske Župe sv. Josipa i dekanom Slatinskog dekanata, preč. Draganom Hrgićem.

Vlč. Krmar u svojoj je propovijedi pojasnio značaj i ciljeve devetnice sv. Josipu u zajedničkoj molitvi.

– Ono što smo ti i ja, svatko od nas, ove prve srijede donijeli kao središte naše molitve ili Velike devetnice sv. Josipu, to će biti važno za svih drugih srijeda kojih ćemo dolaziti. Zato je važan početak i treba mu ozbiljno pristupiti, stoga predajmo Isusu one bolesti, one nevolje, one nakane, koje smo u srcu donijeli da ih On blagoslovi i posveti po zagovoru sv. Josipa. Osobito danas kada sv. Josipa gledamo kao brižnog oca, kao zaštitnika Crkve, trebamo ga promatrati kao svog brižnog čuvara koji bdije nad ovom Župom, nad čitavom Crkvom kao Božjim narodom, ali i nad svakim ocem u našem domu, u našoj obitelji, te nad svakim mladim čovjekom koji će u ovoj ili narednih godina postati otac i čuvar jedne obitelji, – istaknuo je vlč. Krmar, te kroz temu „Sveti Josip, brižni otac i zaštitnik crkve“ približio život i djelo svetoga Josipa istaknuvši kako je njegovo poslanje na zemlji obilježeno upravo djelima, a ne riječima.

– Isus je prošao zemljom čineći dobro. To mi je najljepša Lukina rečenica za Isusa, jer on je u središtu, života, zadatka i brige sv. Josipa koji je brižni otac i zaštitnik Crkve. Njega karakteriziraju takvi elementi koji ga odlikuju da je tako brižan, pouzdan, tako marljiv. Bog mu je povjerio najveće blago, drugu božansku osobu, otkupitelja i spasitelja svijeta, da baš taj šutljivi Josip, svetac za kojega nemamo riječi, samo djela, bude uključen u Njegovo podizanje. To je bila jedinstvena zadaća koju je sv. Josip bespogovorno izvršavao, – zaključio je vlč. Krmić.

Tijekom cijele svete mise vjernici su imali priliku za ispovijed koju će moći obaviti i svake naredne srijede tijekom devetnice što im je na kraju misnog slavlja toplo preporučio i preč. Dragan Hrgić.
Uz zahvalu vlč. Ljubiši Krmaru i svim vjernicima, osobito hodočasnicima na sudjelovanju u pobožnosti i svetoj misi, istaknuo je važnost kvalitetne pripreme za svetkovinu sv. Josipa kroz sakrament svete ispovijedi te preporučio da se osim duhovnog izmirenja s Bogom, za blagdan sv. Josipa pripremimo i postom u narednih osam srijeda kroz devetnicu.

– U ime Božje započeli smo našu devetnicu, Devet srijeda sv. Josipu, stoga sa svojim nakanama, zahvalama, željom za vlastitim obraćenjem, trudimo se kroz ove srijede koje su pred nama, devetnicu obaviti dobro, valjano i temeljito.
Neka je blagoslovljena ova večer i sve ovo što činimo, svatko od nas, za svoje obraćenje, za svoj rast u vjeri i na koncu za svoje spasenje, – zaključio je preč. Hrgić, te podsjetio da je pastoralna dvorana tijekom devetnice otvorena za okrjepu svih hodočasnika.

Svake srijede krunica i pobožnost sv. Josipu u crkvi sv. Josipa u Slatini počinje u 18 sati, a potom slijedi sveta misa u 18.30.
Sljedeće dvije srijede, 24. i 31. siječnja misno slavlje će također predvoditi vlč. Ljubiša Krmar.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button