DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Zaplijenjene dvije invazivne žutouhe kornjača

Čuvari prirode Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije podnijeli su Državnom inspektoratu preciznije Službi nadzora kopnenih ekosustava prijavu protiv jedne osobe sa šireg područja grada Slatine za koju se sumnja kako nezakonito posjeduje dvije jedinke invazivne strane vrste žutouha kornjače (Trachemys scripta scripta) sa namjerom daljnje distribucije istih, a što je provedenim inspekcijskim nadzorom i potvrđeno. Protiv počinitelja je podignut optužni prijedlog.

 

Žutouha kornjača (Trachemys scripta scripta) i crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans) nalaze se na tzv. crnoj listi odnosno listi stranih invazivnih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji. S ciljem suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja stranih invazivnih vrsta u Republici Hrvatskoj zakonom je zabranjeno držati, stavljati na tržište ili na bilo koji drugi način distribuirati vrste sa navedene liste.

U konkretnom slučaju nakon što se došlo do saznanja o nezakonitom posjedu i potencijalnoj daljnjoj distribuciji, počinitelju je dana mogućnost predaje jedinki bez sankcija u Centar za prihvat crvenouhih kornjača kojim upravlja Javna ustanova, a na što se oglušio zbog čega je podnesena prijava Državnom inspektoratu.

Javna ustanova i ovim putem upozorava građane kako je prodaja, kupovina i držanje ovih vrsta kornjača zakonom zabranjeno jer je njena prisutnost u prirodi jedan od glavnih uzroka ugroženosti  autohtone barske kornjače. Zbog toga, a u skladu  s ciljem suzbijanja prisutnosti i sprječavanja daljnjeg širenja crvenouhih i žutouhih kornjača u prirodi iz Javne ustanove podsjećaju kako je primjerke ovih kornjača moguće bez sankcija predati u Centar za prihvat crvenouhih kornjača koji djeluje u sklopu Posjetiteljskog centra Dravska priča na adresi Noskovci 2/a, Noskovci, 33523 Čađavica.

 

http://virovitica-nature.hr/2023/09/25/zaplijenjene-dvije-jedinke-invazivne-strane-vrste-zutouha-kornjaca-trachemys-scripta-scripta/

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button