DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zanimljiva glazbena radionica u izvedbi GU Elly Bašić kao završna aktivnost proslave Dana GŠ Milka Kelemena Slatina

Nastavnica teorijskih glazbenih predmeta u GU Elly Bašić, Zagreb, Sara Jakopović osmislila je radionicu „Zavirimo u svijet kompozicije“ koju je danas kao završno događanje u okviru proslave Dana škole Milka Kelemena Slatina provela upravo u ovoj slatinskoj školi.

Radionicu je, izrazivši svoje višestruko zadovoljstvo, otvorio ravnatelj slatinske glazbene škole Antonio Brzica  te riječ predao nastavnici Jakopović koja je za Radio Slatinu ispričala:

– Cilj radionice je promicati svijest o ovom zanimljivom predmetu koji se jednoga dana može i studirati i želimo pokazati kako je lijepo zanimanje kompozitora. Ovaj predmet nudi se već u našoj srednjoj glazbenoj školi, u našem GU Elly Bašić, ali znamo da mnoge škole nemaju tu mogućnost pa ovom radionicom želimo proširiti svijest. S obzirom na dobre odnose s GŠ Milka Kelemena i želju ravnatelja škole Antonia Brzice da se organizira zajednički projekt, GU Elly Bašić, rado se odazvalo.

Radionici su sudjelovali učenici završnih razreda GŠ Milka Kelemena Slatina te učenici PO ove glazbene škole u Orahovici. Ovom poučnom i lijepom druženju, u trajanju od dva i pol sata, prisustvovali su i njihovi profesori.

Bilo je riječi o tome što sve predstavlja zanimanje jednog skladatelja, kako izgleda proces stvaranja kompozicije, učenici su pod vodstvom nastavnice Jakopović imali priliku improvizirati te skladati svoje djelo a potom i čuti kako njihova skladba zvuči i to u izvedbi učenika GU Elly Bašić, koji su na kraju radionice predstavili, odnosno odsvirali i neka svoja djela.

– Ovu radionicu planirali smo još prije koronavirusa, ali nas je cjelokupna situacija s COVIDOM-19 malo omela u ovim planovima. Profesorica Sara radi na Odsjeku za suvremenu glazbu, a naš skladatelj Milko Kelemen je bio skladatelj avangardne suvremene glazbe pa smo smatrali da integriramo ovaj projekt u školsku godinu. Najbolje nam se učinilo, uokviriti ga u obilježavanje Dana škole, tako da nam je to i zaključna aktivnost. Glavni koordinator, za sve, bila je profesorica Sandra Pavić koja je ujedno i voditeljica aktiva Teoretskog odjela za našu školu , – ispričao nam je ravnatelj Brzica.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button