NASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

Zajedno u ratu, zajedno u miru – velika akcija za hrvatskog branitelja

Na inicijativu nekoliko mještana općine Nova Bukovica, koji su se obratili za pomoć općinskom načelniku Tomislavu Bračunu s prijedlogom da se pomogne hrvatskom branitelju Goranu Popoviću, došlo je do suradnje Općine Nova Bukovica i braniteljskih udruga, HVIDR-e Slatina i Udruge HBL-PTSP-a Nova Bukovica.
Naime, Goran Popović sa suprugom živi u mjestu Gornje Viljevo koje pripada Općini Nova Bukovica, u neadekvatnim uvjetima. Njihova trošna kuća samo što im se ne sruši na glavu. Prebivaju u jednoj prostoriji koja im služi i kao spavaća soba i kao kuhinja, a sanitarni čvor nemaju. No, spomenutom suradnjom lokalne zajednice i braniteljskih udruga pokrenuta je akcija u sklopu koje je Općina Nova Bukovica kupila kuću u istom mjestu, a za njezino uređenje pobrinuli su se hrvatski branitelji koji su kroz, do sada, pet održanih radnih akcija popravili krovište, ožbukali prostorije, uredili podove i buduću kupaonicu, električne instalacije… i sve to na dobrovoljnoj bazi. Materijal za uređenje novog doma obitelji Popović također je osigurala Općina Nova Bukovica.

Kakao teku radovi, jučerašnjim obilaskom terena uvjerili su se zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, koje su dočekali Popovići i radnici, odnosno branitelji koji su jučer odrađivali posljednju fazu prvog dijela uređenja kuće.

Dožupan Žužak tom se prigodom zahvalio Općini Nova Bukovica i hrvatskim braniteljima, članovima slatinske HVIDR-e i novobukovačke Udruge HBL-PTSP-a koji su i ovoga puta iskazali zajedništvo te priskočili u pomoć svom suborcu, a njihovoj nesebičnoj pomoći priključit će se i Županija, obećavši pomoć Goranu Popoviću u rješavanju njegovog statusa i prava, na koja po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji ima pravo, a do sada ih nije ostvarivao.

Načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun ispričao nam je kako je došlo do realizacije ove hvalevrijedne akcije:
„Nakon što sam saznao u kakvoj se teškoj situaciji nalazi obitelj jednog hrvatskog branitelja s područja naše općine, posjetio sam ih i vidio da žive u stvarno katastrofalnim uvjetima. Odmah smo krenuli u akciju, stupili smo u kontakt s vlasnicom kuće koja je bila na prodaju, te ju kupili i ona će biti u vlasništvu Općine, a data na korištenje obitelji Popović. Djelatnici Općine očistili su prostorije kuće od starog namještaja i ostalih nepotrebnih stvari. Nakon toga smo stupili u kontakt s predsjednikom UHBL-PTSP Nova Bukovica Darkom Meterom i predsjednikom Udruge HVIDR-a Slatina Ilijom Nikolićem, čiji su se članovi odmah odazvali i uključili u akciju uređenja novog doma za svog suborca.
U akciju se uključilo i Gradsko društvo crvenog križa Slatina koje je osiguralo potreban namještaj za uređenje novog doma za Popoviće, a pomoći će i Centar za socijalnu skrb Slatina u svojim zakonskim okvirima.
Ovo je jedna zaokružena lijepa, pozitivna priča u koju su se uključili mještani Gornjeg Viljeva, Općina Nova Bukovica, braniteljske udruge i institucije, što je pokazatelj da se može kad se hoće, kako se ono kaže zajedno u ratu, zajedno u miru.“
– zaključio je načelnik Bračun.

Predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić zahvalio se svojim članovima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i pomogli u saniranju kuće, a predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš obećao je svu moguću pomoć pri što bržem rješavanju statusa hrvatskog branitelja Gorana Popovića.

„Ovo je jedna od pozitivnih priča, a ima ih vjerujem još jako puno diljem Hrvatske, jer hrvatski branitelji i danas su jedni uz druge. Naša je zadaća, koliko je u našim mogućnostima, pomagati jedni drugima što ćemo i dalje činiti.“   rekao je Ilija Nikolić.

Goran Popović, vidno potresen emocijama, nebrojeno puta zahvalio se svima koji su omogućili da on i supruga konačno imaju dom kakav dolikuje ljudskom biću.
(mf/Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button