DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Slatina: Održana tribina “Izazovi suvremene obitelji”

U subotu (26. ožujka) je u Hrvatskom domu u Slatini slatinska Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” organizirala tribinu pod nazivom “Izazovi suvremene obitelji”. O ovoj temi su govorili Ljubica Matijević Vrsaljko, odvjetnica i prva hrvatska pravobraniteljica za djecu i vlč. Vladimir Škrinjarić, dugogodišnji slatinski župnik, a trenutni upravitelj Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Podravskoj Moslavini.

Tribinu je otvorila te sve prisutne na početku pozdravila predsjednica slatinske Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ivona Balić, među kojima su bili i državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, predsjednik Gradskog vijeća Slatine Tomo Tomić, predsjednik GO HDZ-a Slatine Igor Fazekaš, predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” VPŽ Sanja Kirin, zamjenica gradonačelnika Virovitice i predsjednica virovitičke Zajednice žena HDZ-a Vlasta Honjek-Golinac i predsjednik Savjeta mladih VPŽ Željko Romić.

– Obitelj i njezin značaj neiscrpna su tema. Promičući obitelj kao temeljnu zajednicu društva, Zajednica žena “Katarina Zrinski” zalaže se za jednakost žena i vodi borbu protiv nasilja nad ženama i djecom. Tema ove tribine je upravo smjer koji vodi tome cilju. Obiteljski život i obiteljske zajednice drastično su se promijenile u odnosu na nekadašnja vremena i danas se susreću s brojnim izazovima – rekla je Ivona Balić u svome uvodnom govoru objasnivši kako je upravo to povod organiziranja ove tribine koja bi trebala ponuditi moguća rješenja tih izazova.

Ljubica Matijević Vrsaljko, prva hrvatska pravobraniteljica za djecu i odvjetnica, u svome je izlaganju govorila o nasilju u obitelji, promociji ženskih ljudskih prava i zaštiti prava djece. Svoje je teorijsko znanje potkrijepila posebno vrijednim primjerima iz prakse u kojima je bilo riječ o nasilju nad ženama te je tako prisutne pokušala osvijestiti o još uvijek nedovoljnoj zaštiti žena, bez obzira na to što sada imamo zakone koji bi trebali štititi te žrtve. Osvrnula se i na to kako bi službe i institucije posvećene ženama žrtvama nasilja trebale bolje surađivati i uložiti dodatan trud u razumijevanje za dobrobit žrtava nasilja.

Govorila je i o tome kako je razvoj tehnologije i moderan, užurban način života u kojemu nedostaje iskrenog razgovora među članovima obitelji narušio integritet tradicionalne obitelji pa se pojavio i trend “fast food obitelji” koji karakterizira brze, površne i nezdrave odnose u kojima ljudi žive jedni pored drugih, a ne jedni s drugima. “Obitelj ne može zamijeniti nikakva tehnologija, društvene mreže i novac, zato je bitno posvetiti se djeci i kvalitetno provoditi vrijeme sa svojom obitelji kako bi ona opstala” – zaključila je Matijević Vrsaljko.

Vlč. Vladimir Škrinjarić u svom je izlaganju govorio o tome kako se obitelj u suvremenom svijetu nalazi u krizi, a trebala bi biti centar čovjekova života. Ona se gradi na ljubavi, odgovornosti i požrtvovnosti, a ono najvažnije što imamo su upravo djeca i obitelj. “Ljubav u sebe pustite i volite tu djecu i svoga partnera. Tko se ne zna dati obitelji, ne zna se dati ni društvu” – emotivno je poručio vlč. Škrinjarić.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button