DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Zadržana tradicija muntanja

U slatinskom prigradskom naselju Sladojevcima na poseban se način slavi troje katoličkih svetaca. To su sveta Barbara, zaštitnica mjesta, Župe i župne crkve, sveti Antun Padovanski, kome je posvećen jedan oltar u mjesnoj crkvi, i sveti Antun opat i pustinjak, zaštitnik stoke, domaćih životinja, i ljudi koji žive od svoga rada baveći se stočarstvom i ratarstvom. Svetkovina sv. Antuna opata i pustinjaka slavi se 17. siječnja, na dan kad je nakon isposničkog života na kruhu, vodi i soli preminuo 356. godine u svojoj 105. godini.

Kao i svake godine, toga dana misno slavlje u sladojevačkoj crkvi služio je župnik vlč. Darijo Šimić, a poslije mise održano je tradicionalno muntanje, dražba domaćih proizvoda i životinja. Prema mjesnoj tradiciji, vjernici iz Sladojevaca i okolnih sela, dolazeći na misu kojom se slavi sv. Antun opat, ponesu svoje kućne proizvode i životinje koje su namijenili muntanju. Župnik prisutnim vjernicima obznani tko je što donirao za muntanje, blagoslovi sve donirane proizvode i životinje, uz molitvu za zaštitu, plodnost i dobro stanje domaćih životinja i usjeva. I ove godine na muntanju su sudjelovali brojni mještani Sladojevaca i okolnih sela, koji tako prinose dar svetom Antunu pustinjaku, a financijska sredstva koja se ostvare licitacijom služe za nastavak obnove sladojevačke crkve. Po uobičajeno hladnom vremenu posluženi su i topli napitci i kolači sponzora kako bi boravak na otvorenom za vrijeme muntanja bio što ugodniji.

Cijeli je postupak zanimljiv jer dražbu provodi župnik Šimić, koji je uvijek spreman na pošalice pa postigne dobru cijenu, a svrha muntanja je postići što veću cijenu. Mnogi proizvodi postignu nerealno visoku cijenu, ali vjernici koji sudjeluju u tom događaju ne žale ako u nadmetanju neki proizvod plate mnogo više nego što on doista vrijedi, jer sav prihod ostvaren na toj dražbi dar je njihovoj crkvi.

Na ovogodišnjem sladojevačkom muntanju ponuđeno je najviše domaćih jaja, a bilo je i džema, likera od aronije, rakije, našao se tu i jedan sušeni buncek, domaći rezanci, pa čak i tri živa pijetla. Kutije sa deset jaja postizale su različitu cijenu, od 20 do 50 kuna, buncek je prodan za 130 kuna, boca likera od aronije postigla je cijenu od 80 kuna, boca miješanog pekmeza prodana je za 50 kuna, domaći rezanci („Još su topli!“) bili su vrijedni od deset do 50 kuna, litra rakije od dunje donijela je 100 kuna, a pijetli su prodani po 50 i 70 kuna. Najvrjednije donacije bila su dva praseta od približno 30 kg, koje su ponudili obitelji Kolić iz Španata i Perkovac iz Donjih Meljana. Nikola Perkovac je i prošle godine ponudio prase pa ga je sam i otkupio, a isto se dogodilo i ove godine. Lani je za njegovo prase izlicitirana cijena od 400 kuna, a ove godine njegova donacija iznosila je 500 kuna. Kolićevo prase prodano je za 450 kuna. Početnu cijenu licitiranim predmetima i životinjama određivali su donatori, a prodano je sve što je i ponuđeno.

„Ovo je sada već druga godina kako je muntanje zbog aktualne situacije bilo skromnije nego ranijih godina, ali svakako nastojimo održati tradiciju,“ rekao je vlč. Darijo Šimić.

 

Petar Žarković, Glas Slavonije

Fotografije snimio Željko Felbar

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button