DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zabavan adventski tjedan u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

Prosinac je vrijeme okupljanja i druženja, mjesec iščekivanja i uzbuđenja. Po cijelom gradu svijetle ukrasi, pribavljaju se dugo željeni pokloni, odbrojavaju se dani do blagdana. U Gradskoj knjižnici i čitaonici odvijaju se razne aktivnosti kojima se korisnike potiče na čitanje i korištenje Knjižnice i u blagdansko vrijeme. Poseban je trud uložen u pripremu aktivnosti namijenjenih najmlađim korisnicima.

U proteklom tjednu održane su tri radionice za djecu različitih uzrasta.
Prva, Blagdanska pričaonica za djecu, održana u utorak, 12. prosinca, bila je namijenjena djeci u dobi od tri ili više godina. Okupila je četrnaestero djece i trinaest roditelja. Knjižničarka Martina Hamaček Matijević okupljenoj je djeci pročitala pjesmu „Božićno drvce“ Maje Rogić, a nakon razgovora o najboljoj ekološkoj praksi kupovine i očuvanja božićnog drvca započeo je kreativni dio pričaonice. Djeca su, uz pomoć knjižničarke i prisutnih roditelja, izradila božićna drvca od recikliranog kartona i zelenog krep papira. Nakon kreativnog rada, zainteresirana su djeca rješavala zanimljive zadatke, prema interesu i dobi. Nakon rada, uslijedilo je druženje u igraonici Knjižnice.

U srijedu, 13. prosinca, održana je uzbudljiva Elektro-igraonica kojoj su mogla prisustvovati djeca svih dobnih skupina. Profesori Sanja i Darko Špoljarić i budući tehničar za elektroniku, Benjamin Bore Lazić organizirali su zanimljivu igraonicu za djecu korisnike Knjižnice.
Djeca su uživala u električnim inačicama igara „križić-kružić“, „potezanje užeta“, „ponovi niz“, „četiri u nizu“ i sl., a predstavljena je i najnovija igra „ulovi krticu“, koju su nedavno izradili.
Sve o nagrađivanom radu prof. Sanje Špoljarić, prof. Darka Špoljarića i njihovih učenika u sklopu projekta „IGRA – Istražuj, Gradi, Razvijaj uz Arduino“ možete pročitati ovdje http://www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr/?news_id=3303#mod_news i ovdje http://www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr/?news_id=3288#mod_news .

Elektro-igraonica imala je natjecateljski karakter. Djeca, njih trinaestero, uložila su veliki trud kako bi igrama skupila što više bodova i osvojila nagrade. Pet najuspješnijih igračica i igrača osvojilo je ukusne nagrade koje je sponzorirao restoran Sequoia Slatina.

– Veliku zahvalu povodom ostvarene suradnje upućujemo restoranu Sequoia, profesorima Špoljarić i njihovim učenicima, – poručili su iz Knjižnice.

U četvrtak, 14. prosinca, održana je Kreativna radionica za djecu namijenjena uzrastu od pet i više godina. Okupila je četrnaestero djece u dobi od pet do osam godina koja su, uz pomoć knjižničarke, izradila blagdanske ukrase za igraonicu i dječji odjel Knjižnice. Tijekom radionice, djeca su proučavala različite slikovnice o anđelima, iznosila svoja znanja o tim nevidljivim bićima, a zatim se potrudila izraditi anđele od ukrasnih salveta. Druženje se nastavilo u igraonici gdje se okupio dodatan broj djece.

Zahvaljujemo svih sudionicima i partnerima koji su pridonijeli pravoj blagdanskoj atmosferi i učinili protekli tjedan ispunjenim i uzbudljivim, ali i svim mališanima koji su se odazvali radionicama, – zaključili su iz Knjižnice te pozvali sve zainteresirane da se o budućim događanjima u Knjižnici informiraju na službenim stranicama iste, odnosno na webu i Facebooku.

(mf; Izvor: GKiČ Slatina, Martina Hamaček Matijević, knjižničarka)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button