DOGAĐANJANASLOVNICA

Za život kakav zaslužuju – projekt slatinskog Crvenog križa

Projekt slatinskog Crvenog križa Za život kakav zaslužuju, dio je programa zapošljavanja žena u RH i financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Slatinski Crveni križ ovim je projektom zaposlio koordinatoricu i 20 (do i iznad 50 godina starosti) žena s područja grada Slatine i općina Voćin, Sopje, Nova Bukovica i Mikleuš. U prvoj fazi od 1. studenog 2018. zaposleno je 6 geronto-domaćica, a u drugoj fazi od 1. veljače 2019. i ostalih 14 nakon što su u Pučkom otvorenom učilištu u  Slatini položile 500-satni tečaj za njegovateljice.

Na maloj svečanosti u Crvenom križu polaznicama su diplome predale ravnateljica PUO Danijela Fabric Fabijanac i jedna od predavačica tečaja, viša med. sestra Neda Dušak. Praktični dio tečaja polaznice su uspješno svladale u Domu za odrasle osobe u Borovi i Domu za starije i nemoćne osobe Zdenka u Slatini. S diplomama njegovateljice polaznice tečaja i same mogu otvoriti uslugu socijalne skrbi udomiteljstva za korisnike u vlastitom domu, a i puno lakše naći posao u ustanovama socijalne skrbi u zapadnoj Europi (nažalost nas u Hrvatskoj). Prije dodjele diploma poznata slatinska psihologinja Ksenija Vujanović-Juras održala je za polaznice poučno predavanje na temu „Kako sačuvati sebe“, te tom prigodom pojasnila kako se odnositi prema korisnicima i kako sačuvati sebe da se ne „izgori“ od prevelike želje da se ugodi svima u svemu. Istu večer djelatnice su upriličile prigodni domjenak i zabavu uz obvezu da se jednom mjesečno zajedno nađu i jedna drugu saslušaju i savjetuju o problemima na poslu.

Na terenu po općinama i gradu Slatini koordinatorica projekta Andreja Jurčević i djelatnice pronašle su 6 do 8 korisnika (ukupno oko 150)  kojima će kroz 20 mjeseci pružati usluge Pomoći u kući 2-3 puta tjedno. Za to su kroz projekt opskrbljene i biciklima, mobitelima i odjećom kojom promiču projekt.  Koristan je to projekt kojima se smanjuju troškovi države jer sve te nemoćne, stare i slabo pokretne osobe neće završiti u skupim institucionalnim oblicima skrbi, već će ostati dokle god mogu na svome kućnom pragu na kojemu su ostale sve pozitivne emocije i sjećanja njihovih života.
(vj/Foto: Vlatko Jelenčić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button