NASLOVNICARADIO EMISIJE

Za zdraviji život i duhovni razvoj sa Svjetlanom Dupan

Jučer smo, po drugi put, u poslijepodnevnom programu Radio Slatine ugostili Svjetlanu Dupan, predsjednicu Udruge AUM koja se zalaže za zdraviji život i duhovni razvoj. Povod za ovo druženje je bilo sve aktualnija prisutnost stresa i posljedica koje on nosi, kako kod odraslih, tako i kod mlađih naraštaja.

Udruga AUM je nastala 2018. godine i tada je, kako nam Svjetlana kaže, u udruzi bilo oko 40 aktivnih članova koji su pohađali treninge joge i odaziv je bio dosta dobar. No u pandemijskom vremenu ljudi su se dosta zatvorili, umirili i izolirali i broj članova se dosta smanjio. Danas je u udruzi 10 odraslih članova, no Svjetlana je 2021. godine pokrenula program za djecu pod nazivom Super Kids Acro sport gdje je odaziv jako dobar, a od 2022. pokreće i program Relax kids i za aktivne male članove redovito 2 puta tjedno (utorkom i četvrtkom) kombinira ta dva programa.

Svjetlana je po profesiji profesorica hrvatskog jezika i diplomirani knjižničar i tim poslom se bavi već punih 29 godina. Zaposlena je u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini i ima iskustvo pedagoškog rada s djecom. Od 2018. godine profesionalno ulazi u svijet joge i završava 200 sati obuke joge u Svjetskom centru joge u Indiji i stječe međunarodno priznati certifikat. Iduće godine upisuje još 300 sati obuke joge i tako nadograđuje svoje znanje o jogi.

– Za ovu vrstu tradicionalne joge ne postoji veće usavršavanje, ali ja redovito svake godine idem u Indiju kod svog učitelja i nadograđujem svoje znanje kako bi produbljivala ono što sam naučila i možda otkrila nešto novo. Kako bih još obogatila svoje znanje i vještine, završila sam tečaj za terapeuta zvukom i zvučnim zdjelama, što upotpunjuje cijelu priču na mojim treninzima joge koje također pridonose opuštanju uma i relaksacije – započinje Svjetlana svoju priču te nadodaje da je ove godine boravila i u jednom ayurvedskom centru gdje je naučila jako puno o zdravom načinu života, zdravoj prehrani i kako hranom možemo ublažiti postojeće ili čak izbjeći moguće tegobe.

Svjetlanini interesi se stalno šire te su joj planovi da u budućnosti svlada Zen meditaciju i tehniku pijenja čaja u Japanu. Na prvu nam je to možda zvučalo čudno, ali u Japanu je tehnika pripremanja i pijenja čaja cijeli ritual gdje se više pridaje pažnja pripremi i načinu pijenja, nego samom čaju. Osviještenost i produbljivanje svakog pokreta.

– Trebamo naučiti usporiti i postati svjesni svakog postupka koji radimo. Kada bosi hodamo po travi trebamo naučiti tehniku osviještenosti da osjetimo svaku travku, dodir stopala sa zemljom, rosu, miris trave. Sve je to moguće samo trebamo savladati tehniku – pojašnjava Svjetlana te spominje posjet jogine Hitomi iz Japana koja je nedavno bila u posjetu tjedan dana u njihovoj udruzi.

– Jezik nije nužan za interakciju, mi smo se sporazumijevali na engleskom, ali je zanimljiva interakcija koja je bila između Hitomi i djece koja su se sporazumijevala pokretom i mogu vam reći da su u tome uspjeli na obostrano zadovoljstvo. Njen posjet i vještine koje nam je prezentirala bile su izuzetna motivacija za djecu, a bili su zadovoljni i roditelji. Mislim da svi postajemo svjesniji da djecu treba što više maknuti od pametnih telefona i ekrana i inicirati zdrav način života sa što više fizičke aktivnosti i druženja – napominje Svjetlana.

Svjetlanini planovi su fokusirani na sve dobne skupine tako da u budućnosti planira također pokrenuti programe za starije 60+, a planovi su joj pokrenuti programe i za trudnice i majke s bebama. Fizička aktivnost i umna relaksacija kakvu nude programi koje pokreće Svjetlana u udruzi su sve aktualniji i potrebniji za zdrav i kvalitetan život.

Aktivnost udruge je izražena kroz cijelu godinu i sve događaje koje organiziraju Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine. Tako su i nedavno povodom obilježavanja Dana Grada, Svjetlana i članovi udruge organizirali prezentaciju programa Super Kids acro sport i Relax kids u gradskom parku koji je bio izuzetno posjećen i na kojem su osim malih članova aktivno sudjelovali i posjetitelji. Također su aktivni na aktivnostima povodom adventa i svih drugih godišnjih događaja i njihova prisutnost je postala prepoznatljiva na zadovoljstvo svih članova udruge, ali i svih nas.

Za sam kraj emisije Svjetlana nas je “počastila” kratkom audio terapijom zvučnim zdjelama u kojima smo svi zajedno mogli uživati i doživjeti tu atmosferu opuštanja i relaksacije.

Izrazito nam je drago što smo ponovili druženje i još malo više upoznali ili podsjetili slušatelje na bitnost joge za naše zdravlje, ali isto tako bitnost programa za djecu koje provodi udruga AUM. Nadamo se da smo kod nekoga i probudili zanimanje. U udrugu se mogu javiti svi, mali i veliki. Vrata udruge su otvorena za klince i klinceze utorkom i četvrtkom od 19 sati, a za odrasle od 20 sati.

Svjetlani želimo puno uspjeha na poslovnom i osobnom planu, a svi mi se trebamo zapitati: Kuda i do kada jurimo i žurimo? Jesmo li svjesni što propuštamo? Jesmo li svjesni svog okruženja, pokreta, dodira, zvuka, udaha?
Jesmo li bar nešto usvojili?

Do novog susreta… Namaste. ૐ

(Tekst: Ratka Turk, Foto: N, Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button