NASLOVNICAOPĆINE

ZA SVAKU POHVALU: 21-godišnji Robert Horvat iz Noskovaca uzgaja fejferice i ne misli napustiti selo

On nije otišao iz Hrvatske, on se ne boji rada u poljoprivredi i stočarstvu, zasukao je rukave i pokrenuo vlastiti OPG, on je dvadeset jednogodišnji Robert Horvat iz Noskovaca kbr. 10, vlasnik je OPG Horvat Robert i uzgaja crne slavonske svinje-fajferice.

Zemlju, na kojoj osim hrane za svinje uzgaja i ostale kulture, darovao mu je pokojni djed s majčine strana, a u poslu oko hranidbe svinja i prasaca pomaže mu i baka.

– Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano je 2010. godine. Poslije smrti djeda baka je preuzela OPG, a ja sam ga od nje preuzeo 2018. godine kada sam postao punoljetan. Radim oko 20 hektara zemlja na kojoj uzgajam pšenicu, kukuruz, soju…, a jedan dio proizvedenog ide za ishranu svinja i prasaca. U našem selu nitko ne uzgaja fajferice, a koliko mi je poznato slabo tko ih uzgaja i na području naše općine Čađavice i susjednih općina. Trenutno imam pet krmača, jednog nerasta i oko dvadeset prasaca, a u hranjenju mi pomaže baka – rekao nam je Robert te dodao:

– Za vrijeme školovanja čuo sam za tu vrstu svinja, a svidjelo mi se kod njenog uzgoja to što je autohtona pasmina i to što nije toliko zahtjevna kao druge pasmina, te i to što je njen uzgoj bazira na eko prehrani. Svinje i prasci su vani u ograđenom prostoru na zemlji gdje mogu rovati, slobodno hodati, trčati, a preko ljeta se i kaljužati kako bi se zaštitile od vrućine i insekata. Jedan dio, gdje im dajem hranu iz osobnog eko uzgoja, natkrio sam, kao i dio gdje se mogu skloniti od kiše i drugih vremenskih nepogoda. Meso i mast od crnih svinja su posebni, imaju poseban okus, a neki kažu da imaju i ljekovita svojstva. Te su svinje masnije i jako izdašne za proizvodnju čvaraka, a manji prasci su odlični i za na ražanj. Što se tiče komercijalnog dijela, većinu uzgojenog prodam na kućnom pragu, ljudi koji znaju za kvalitetu te vrste svinje dođu i kupe, a dio sam ove godine uspio plasirati na more proizvođačima pršuta.

– Pošto sam od malena uz djeda naučio dosta toga o obredi zemlje, odlučio sam se baviti poljoprivredom a sada i uzgojem svinja, i ne planiram nigdje sa sela. Do sada nisam kroz razne natječaje dobio nikakvih poticaja jer sam novi OPG-ovac, nago su mi u pomoći bili otac i obitelj, a u planu mi je i povećanje proizvodnje poljoprivrednih kultura za što se u budućnosti mislim javljati na natječaje – zaključio je naš razgovor mladi, vrijedni OPG-ovac Robert Horvat.

Baka Slavica ne može naći riječi hvale za svog unuka.

– Vrijedan je to dečko i ponosim se njime. Kada on ne stigne, zbog posla u njivi, ja nahranim svinje, nije mi teško. Jako mi je drago što je odlučio baviti se poljoprivredom, ostati na selu, obrađivati djedovinu, a evo sada uzgaja i svinje što je bila njegova ideja, i mislim da će u svemu što naumi uspjeti, jer vrijedan je moj Robert – pohvalila je unuka baka Slavica, još uvijek vrlo agilna 75-godišnjakinja.

Ovo je lijep primjer mladog čovjeka koji se odvažio baviti nečim od čega mnogi danas u Hrvatskoj bježe, poljoprivredom i stočarstvom.

Inače, crna slavonska svinja je autohtona hrvatska svinja nastala u okolici Osijeka, na imanju Pfaifera u Orlovnjaku krajem 19. stoljeća. Zbog toga je poznata i pod nazivom fajferica. Ovu pasminu karakterizira uzgoj na otvorenom, jer vrlo dobro iskorištava siromašna i niskokvalitetna krmiva te se tako njezina hranidba bazira na ispaši i šumskim plodovima, uz dohranu sa žitaricama.
mf (df/Foto: D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button