DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Za „Slatinsku malu scenu“ POU-u Slatina odobreno 20 000 kuna

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. godinu u profesionalnoj kazališnoj djelatnosti te kazališnom i plesnom amaterizmu od ukupno prijavljenih 480 programa s potraživanjem od približno 47 mil. kn, odobreno je 360 programa u ukupnom iznosu od 21.287.600,00 kn.

U profesionalnoj kazališnoj djelatnosti od prijavljenih 343 programa s potraživanjem od približno 42 mil. kn odobreno je 287 programa u iznosu od 20.336.100,00 kn.

Među odobrenim programima je i 8.Slatinska mala scena za koju je POU Slatina odobreno      20 000 kuna.Projekt je to koji redovno organizira Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Slatine te Slatinske banke s ciljem da se djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz kazališne predstave približi kazališna umjetnost.

Podržani su programi festivala , gostovanja javnih i privatnih kazališta, programi lokalne organizacije kazališnih gostovanja, redovni programi nacionalnih kazališta, programi strukovnih udruga i drugi kazališni programi,  a osobita pozornost dana je pripremi predstava javnih kazališta i privatnih kazališta, kao poticaj regionalnom kulturnom razvoju i nezavisnoj sceni. Po prvi put su podržane reprizne izvedbe javnih i privatnih kazališta, kao poticajna mjera u izvanrednim okolnostima pandemije.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja donosi izazove u planiranju, provedbi i dostupnosti programa te mobilnosti umjetnika i profesionalaca u području kulture, prijavljeni programi su vrednovani, uz uobičajene kriterije i smjernice, ali i sukladno novim okolnostima.

Kulturno vijeće za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti je, kao temeljne prioritete u vrednovanju programa istaknulo kvalitetu programa (izvrsnost), lokalni razvoj i doprinos kulturnom životu zajednice. Uz načelo profesionalizma, komplementarnosti, poticanje razvoja mladih umjetnika i razvoja publike, Vijeće se vodilo i smjernicama kontinuiteta programa, mjerljivih rezultata, uključivosti većeg broja profesionalnih umjetnika različitih generacija, programske raznovrsnosti, regionalne i lokalne zastupljenosti, umreženosti i šire vidljivosti programa, inovativnosti, angažiranosti, nastojanja na podizanju produkcijskih kapaciteta, međunarodne iskoristivosti programa.
 
(tks/Izvor:POU Slatina,Foto:Arhiva)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button