KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Za potpore tradicijskim obrtima, u 2019. godini, Virovitičko-podravska županija je obrtnicima isplatila 31.600,00 kuna

Na temelju Sporazuma između Virovitičko-podravske županije i Obrtničke komore VPŽ, župan Igor Andrović je objavio Javni poziv prema kojem su se tradicijski obrti s područja Virovitičko-podravske županije mogli prijaviti za bespovratne potpore, a koje su im isplaćivane na osnovi predočene dokumentacije o ulaganju u poslovni prostor, alate i uređaje, repromaterijal i sl.

Prema navedenom, Virovitičko-podravska županija je za potpore tradicijskim obrtima, u 2019. godini, isplatila 31.600,00 kuna, a „simbolični ček“ na navedeni iznos, Zoltanu Barnakiju iz Budakovca, uručio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Bojan Mijok, uz nazočnost, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, kao i predsjednika HOK- Područne obrtničke komore VPŽ Zorana Horića.

– Bavim se trstikom, jednim starim zanatom koji sam naslijedio od djeda i to je naša tradicija. Bez prekida je registrirana od 1948. godine – rekao je Zoltan Barnaki kojem, kako otkriva, financijska pomoć od Županije mnogo znači.

– Sada sam si kupio škare koje sam si uvijek želio kupiti, dodao sam još toliko novca i priuštio si ih te se nadam da ću ih dobro koristiti. S druge strane, to nam daje i unutarnju snagu da idemo dalje, da netko misli na nas i da nismo zaboravljeni – zaključio je Zoltan Barnaki koji se i zahvalio Županiji na dodijeljenim sredstvima.

Pročelnik Mijok istaknuo je kako Virovitičko-podravska županija ove godine, po prvi puta za vrijeme mandata Igora Androvića, prati tradicijske obrte na prijedlog Hrvatske obrtničke komore Virovitičko-podravske županije.

– Mi smo ove godine dodijelili potporu za 11 obrtnika s područja naše županije u vrijednosti u prosjeku nešto ispod 3 tisuće kuna, dakle ukupan iznos je 31.600 kuna. To nije neki iznos koji će njih svakog ponaosob spasiti ili im potpuno promijeniti djelatnost, ali bitna je potpora nas kao Županije da oni stvarno znaju da mi stojimo iza njih i kroz naše potporne institucije i kroz financijska sredstva, i da za sve što im treba mi im stojimo na raspolaganju – rekao je Mijok te dodao kako obrtnici ovakav natječaj mogu očekivati i sljedeće godine.

Inače, sredstva kroz navedeni javni poziv, koji ima za cilj očuvanje tradicijskih obrta, dobili su: obrt za proizvodnju i pletenje trske „BARNAKI“ iz Budakovca, obrt za proizvodnju soda vode „SODA“ iz Slatine, obrt za pružanje staklarskih usluga „STAKLOSERVIS“ iz Virovitice, obrt za krojačke usluge „VD“ iz Virovitice, obrt za tapetarske usluge „IRMA“ iz Slatine, obrt za usluge oštrenja škara i noževa te popravak i izradu ključeva „FURDIĆ“ iz Virovitice, obrt za usluge obrade metala „TOKARSKI OBRT HORNUNG“ iz Orahovice, obrt za stolarske usluge „STOLARIJA HORVAT“ iz Starog Gradaca, obrt za popravak obuće „LEA“ iz Virovitice, obrt za popravak obuće i kožne galanterije „OBUĆARSTVO PETRIŠEVAC“ iz Slatine i obrt za izradu suvenira i ručno oslikavanje svile „ART VITA SILK“ iz Virovitice.
(www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button