NASLOVNICASPORT

Za Europsko prvenstvo u hrvanju, hrvatske reprezentativke pripremaju se u Slatini

Sljedećeg vikenda od 28. do 30. lipnja u Krakowu u Poljskoj će se održati Europsko prvenstvo u hrvanju na kojemu će nastupiti i reprezentacija Hrvatske u kategoriji U-15, djevojčice do 15 godina.

Tim se povodom u sportskoj dvorani OŠ Eugena Kumičića u Slatini održavaju pripreme za ovo natjecanje na kojemu će nastupiti 9 reprezentativki među kojima su i 4 Slatinčanke, članice Hrvačkog kluba Slatina: Tia Hršak (42 kg), Veronika Vilk (54 kg), Katja Stoponja (do 50 kg) i Teuta Biščan (do 50 kg).

Prije svakog velikog natjecanja održavaju se završne pripreme, a njihovo održavanje u Slatini znatno će smanjili financijske troškove slatinskom klubu, budući da odlazak na natjecanja mlađih uzrasnih kategorija financiraju isključivo klubovi, a u ovom slučaju uz potpunu potporu Grada Slatine bez čije bi pomoći nastup na prvenstvu bio teško ostvariv.

Pripreme traju šest dana, a svakodnevno se održavaju dva treninga pod stručnim vodstvom glavnog trenera reprezentacije Senada Mujagića, koji je inače selektor i trener svih ženskih reprezentacija u Hrvatskoj, dolazi iz Siska, a matični klub mu je Gavrilović Petrinja. Budući da se trener Mujagić reprezentaciji priključio tek jučer, nakon što se vratio s Europskog kadetskog prvenstva gdje je po prvi put Hrvatska osvojila medalju u ženskoj konkurenciji, a povijesno treće mjesto, pod njegovom trenerskom palicom, za hrvatsku reprezentaciju osvojila je kadetkinja Iva Gerić, najveći dio treninga s reprezentativkama odradio je pomoćni trener, prof. Ignacije Valečić, zagrepčanin s trenutnom adresom u Šibeniku, višestruki prvak Hrvatske u hrvanju.

Prema riječima trenera Mujagića reprezentativkama će ova povijesna bronca biti još jedan poticaj za što bolju borbu i ostvarenje što boljih rezultata na predstojećem prvenstvu gdje će se natjecati slobodnim stilom.

Isto tako izrazio je zadovoljstvo pripremama i izuzetnim uvjetima za trening u Slatini, te pohvalio naše djevojčice koje su jako vrijedne što su dokazale i dosadašnjim postignućima uz vodstvo svog trenera Marija Petraka koji je ujedno i međunarodni sudac I. kategorije, a prošle godine proglašen je i najboljim sudcem u Hrvatskoj.

Hrvači Hrvačkog kluba Slatina kontinuirano ostvaruju izuzetne rezultate pod vodstvom vrhunskih trenera od kojih su čak trojica međunarodni sudci što je jako rijetko za tako malu sredinu budući da ih i sam Zagreb ima samo dva-tri.
Mlađe uzraste vode treneri Danijel Kolomaz i Novica Kocić koji je i međunarodni sudac III. kategorije, a starije uzraste Borivoje Kocić i Josip Grahovac koji je ujedno i međunarodni sudac II. kategorije.

– Od reprezentativki očekujem na ovom prvenstvu samo da se dobro bore, da daju sve od sebe, a uz to za rezultat treba i malo sreće i dobar ždrijeb, jer ovo je izuzetno jako natjecanje na kojemu će se sastati vrhunske ekipe iz cijele Europe.
Izuzetan uspjeh bi bio da se plasiraju među prvih osam u Europi, jer će u svakoj kategoriji biti od 18 do 26 djevojčica
, – rekao je Mujagić.

Sutra je posljednji dan treninga, te se djevojčice vraćaju kućama, u srijedu je dan odmora, u četvrtak ujutro se putuje u Poljsku, a natjecanja započinju u petak 28. lipnja.

– Naše će reprezentativke biti maksimalno spremne za ovo prvenstvo jer su i redoviti treninzi sada malo jači, a na koje kontinuirano dolazi petnaestak djevojčica. Ove četiri posebno odskaču iz te skupine i na državnim natjecanjima u svojim su kategorijama bile državne prvakinje, te su stekle uvjete za ulazak u reprezentaciju iako će sa svojih 13 godina biti najmlađe natjecateljice. Bit će teško jer će se u borbama susresti s dvije godine starijim natjecateljicama, što znači da se pravi rezultati mogu očekivati tek za dvije do tri godine.
No na ovom natjecanju unatoč ostvarenim rezultatima, svaka dobra borba ili pobjeda njima je dodatan plus i stepenica za dalje
, – istaknuo je trener Petrak te dodao:
– Ove pripreme ujedno su bila prigoda da se naše reprezentativke još više zbliže i upoznaju jer su gošće smještene u obiteljima naših djevojčica, na čemu se zahvaljujem njihovim roditeljima koji su preuzeli tu obvezu na sebe, a velika zahvala putuje i ravnateljici OŠ Eugena Kumičića Slatina Božici Majhen što je ustupila dvoranu za ove pripreme.
Hrvački klub Slatina posebno se zahvaljuje na potpori Gradu Slatini, a svoju su zahvalu reprezentativke sa svojim trenerima i osobno prenijele gradonačelniku Denisu Ostrošiću tijekom današnjeg susreta u maloj vijećnici Gradske uprave.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button