KULTURA I OBRAZOVANJENAJAVE DOGAĐANJA

XXVIII. DMK – Otvorenje izložbe: “Slikarstvo, a u k!” – 6.10. od 18:30 Zavičajni muzej Slatina

  • ČETVRTAK 6. LISTOPADA 2022.
  • 18:30 sati
  • Zavičajni muzej Slatina
  • Nositelj programa: Zavičajni muzej Slatina

Otvorenje izložbe: Slikarstvo, a u k!
Izlažu se djela studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka.

O izložbi: Slikarstvo, a u k!

Kao gimnazijalac mnogo sam slikao. Gotove bih slike pokazivao profesoru crtanja, a on me pitao jesam li zadovoljan s rezultatom. Kad bih odgovorio potvrdno, on bi rekao da nikada ne smijem biti zadovoljan, jer ću samo na taj način moći napredovati. Milko Kelemen (U razgovoru s Joachimom Kaiserom  – Svjetovi zvuka) Od prapovijesti ljudska težnja za manifestiranjem svojih unutarnjih pobuda, misli i osjećaja pronašla je svoje mjesto u pojmu koji danas zovemo umjetnost. Ova, možemo reći, neraskidiva veza stvaranja i ispoljavanja svojstvena je ljudskoj vrsti i možemo ju pronaći u svakom čovjeku. Kada govorimo o umjetnosti, tada govorimo o potrebi čovjeka/umjetnika da svojim intelektom i stvaranjem razbije biološke barijere i, u jednu ruku, fizički ostavi trag svoje egzistencije u prostoru i vremenu. Kada razmišljamo o umjetnosti i kada pogledamo njezinu prošlost i razvoj, tada vidimo čovjekovu potrebu da transcendentno poveže s umjetnosti i da ju nadopuni novim kontekstom; uzvišenog, plemenitog, gotovo božanskog. Taj odnos posebno se osjeti u antičkog Grčkoj gdje se veže s Muzama, pokroviteljicama i zaštitnicima umjetnosti i inspiraciji brojnih umjetnika. Svako umjetničko djelo glazbeno, likovno, kiparsko, književno… svojevrsni je trenutak stvaranja, ideja, osjećaj ili pak dio unutarnjeg bića umjetnika koji on dijeli sa svijetom i ostavlja ga u vječnost.

Dani Milka Kelemena dio su umjetničke baštine i ostavština našeg Slatinčanina, ali, jednako tako, i platforma za stvaranje novih umjetničkih djela i mjesto susreta starog i novog. Kroz prethodni izložbeni ciklus naši su se posjetitelji mogli upoznati s Kelemenovim putovanjima i njegovim umjetničkim rukopisom koji je njemu svojstven. Ovogodišnjom izložbom fokus stavljamo na mlađe generacije, buduće nositelje likovne umjetnosti. 

Na ovom tragu Zavičajni muzej Slatina ostvario je suradnju s Odsjekom za vizualnu i medijsku umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, kroz koju je organizirana izložba „Slikarstvo, a u k!“. Na izložbi je prikazan presjek radova studenata 3. godine preddiplomskog te 1. i 2. godine

diplomskog studija smjera slikarstva pod mentorstvom doc. art. Hrvoja Duvnjaka. Kroz izložbu studenti su pokazali svoj izričaj koristeći različite slikarske tehnike i materijale, a kroz svoja djela progovaraju o sebi samima. Srđan Đuričić, mag. archeol. (mk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button