KULTURA I OBRAZOVANJE

XXVII. DMK – 8. listopada nastupa udaraljkaš Filip Merčep u Župnoj crkvi sv. Josipa

PETAK, 8. listopada 2021., 20 sati, Župna crkva sv. Josipa

FILIP MERČEP – udaraljke


Filip Merčep svojim projektima konstantno dokazuje da je osoba i umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja.

Tijekom svog školovanja, Filip je postavio čvrste temelje na hrvatskoj glazbenoj sceni prolaskom u finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika 2010. godine u kojem je kao jedini hrvatski finalist, uz Moniku Leskovar 1998. godine, svirao ispred Bečkog Rathausa pred 45.000 slušatelja uz pratnju Simfonijskog orkestra ORF-a .

Od tada je nabrojao i neke od najprestižnijih glazbenih nagrada: Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2011., Nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015., Nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. Nagradu Universal marimba competition u Belgiji, 1. Nagradu na natjecanju Boris Papandopulo u Zagrebu, Dekanovu nagradu za iznimnu koncertnu aktivnost tijekom studija, Rektorovu nagradu za izvedbe hrvatskih udaraljkaških koncerata i diskografsku nagradu Porin u kategoriji “Najbolja interpretacija klasične glazbe”.

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika 2015. godine, Filip je počeo otkrivati svoj glazbeni jezik i raditi na konceptualnim projektima koje je predstavio na Osorskim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Muzičkom biennale-u Zagreb. U želji da se usavrši u tom području, upisuje usavršavanje na Live Electronics studiju pri Konzervatoriju u Amsterdamu kod velikog audiovizualnog umjetnika, kompozitora elektroničke glazbe i pedagoga Marcela Wierckx-a kod kojega je diplomirao u lipnju 2020.

Promocija hrvatske glazbe vrlo je važan aspekt karijere Filipa Merčepa. Koncerti na kojima je izvodio djela hrvatskih autora, donijeli su mu je simpatije publike u Europi i SAD-u.

Trenutno je u procesu jedne od svojih najvećih želja – snimiti Koncerte za udaraljke i orkestar hrvatskih autora. Do sada, u suradnji sa SO HRT-a, snimio je Vibrafoniettu Ive Maleca, Koncert za udaraljke i orkestar Igora Lešnika i Franza Cibulke te Koncert za Ivanu Igora Kuljerića (u obradi za solo marimbu, klavir i dva udaraljkaša).

Voditelj je i asistent majstorskih radionica u University of Miami, Humboldt University u Kaliforniji, Glazbenoj akademiji u Hannoveru, Glazbenoj akademiji u Nurnbergu, Konzervatorija u Lyonu i University of Toronto u kojima je predstavljao glazbu hrvatskih autora za udaraljke i držao predavanje o programiranju u glazbi.

Od 2017. godine počeo je održavati vlastiti marimbistički seminar, a od 2019. godine sa svojim kolegama iz Amsterdama organizirao je Live Electronics Summer Workshop.

Filip je Marimba One umjetnik te mu je od 2018. Ministarstvo kulture RH priznalo status slobodnog umjetnika.

PROGRAM

Siegfried Fink: Suita za mali bubanj

– intrada

– toccata

– mista

– cadenza

– marcia

Tomasz Golinski: Luminosity  za marimbu

Anna Ignatowicz: Toccata  za marimbu

Joseph Schwantner: Velocities  za marimbu

Filip Merčep: Trans Piece FINAL 1.2  za vibrafon i uživo kontroliranu elektroniku

Nicolas Martynciow: Tchik za mali bubanj

Astor Piazzolla: Verano Porteno za marimbu

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button