KULTURA I OBRAZOVANJE

XXVII. DMK – 15. listopada u Slatini će se predstaviti pobjednici hrvatskog natjecanja Papandopulo

I ovaj će se koncert moći pratiti putem live prijenosa na stream kanalu Radio Slatine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine.

PETAK, 15. listopada 2021., 20 sati, Hrvatski dom Slatina

Pobjednici 9. Hrvatskog natjecanja

mladih glazbenih umjetnika Papandopulo


I ovaj će se koncert moći pratiti putem live prijenosa na stream kanalu Radio Slatine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine.


Ukratko o natjecanju:

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo  godišnja je manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija s osnovnim ciljem da se omogući mladim glazbenicima u Hrvatskoj, tijekom školovanja i neposredno po njegovu završetku, upoznati sa složenom i konkurentnom klasično-glazbenom scenom te pripremiti  za međunarodna natjecanja. Prvo Natjecanje održano je 2012. godine te bi ove godine proslavili jubilarno deseto da nismo bili prisiljeni zbog pandemije odgoditi ga te se prilagoditi novim uvjetima.


Flautistica Lucija Stilinović (Zagreb, 1995.) uz završenu Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Renate Penezić, diplomirala je na Manhattan School of Music (New York, SAD) u klasi Roberta Langevina, solo flautista Njujorške filharmonije. U akademskoj godini 2016./17. bila je studentica Kraljevskog konzervatorija u Antwerpenu (Belgija) u klasi Alda Baertena gdje je završila dodiplomski studij i stekla bakalaureat. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bila je na razmjeni studenata Erasmus na HKU Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska) u klasi Alda Baertena i Wilberta Hazelzeta (traverso flauta). U dva je navrata (2014. i 2017.) bila stipendistica International Music of Academy in the Principality of Liechenstein gdje je pohađala razne seminare i usavršavanja kod Philippe Bernolda. U jesen 2020. Lucija započinje jednogodišnje usavršavanje na Music and Arts University of the city of Vienna u klasi Karl–Heinz Schütza, solo flautista Bečke opere i filharmonije. Pobjednica je 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (2020.), dobitnica druge nagrade na natjecanju Serge & Olga Koussevitsky Young Artists Awards 2019 u New Yorku.

Također, nastupila je kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju i dobitnica je prve apsolutne nagrade na British Flute Society natjecanju u Londonu (2016.), prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Woodwind & brass u Varaždinu (2015.) itd. Kao solistica nekoliko je  puta nastupala uz Varaždinski komorni orkestar, između ostalog i na Varaždinskim baroknim večerima (2011.). Održala je nekoliko koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu — recital u sklopu Samoborske glazbene jeseni i Ferdo oLivadić natjecanja (2020.), recital u sklopu Croatia Flute Academy (2020.), recital u Scandinavia House u New Yorku (2019.), koncert s ansamblom Melisse na Utrecht Early Music Festival u Nizozemskoj (2016.), koncert na St. John Smith Square tijekom London Flute Festivala (2016.) te je kao predstavnica Hrvatske glazbene mladeži pohađala radionicu New Ways in Classical Music u Strasbourgu (2018.). Položila je audiciju 2018. godine za Mediteranski orkestar mladih pod umjetničkim vodstvom Kazushija Ona te bila na turneji po Francuskoj (Festival International d’Art Lyrique d’Aix–en–Provence).

Izvodi:

Georg Philipp Telemann: 12 fantazija za flautu solo, TWV 40:2–13, br. 2

Andre Jolivet: Chant de Linos za flautu i glasovir

Dubravko Palanović: Tu Alma y la mia za flautu i klavir


Klarinetist Toni Kranjac (Rijeka, 1997.) glazbeno obrazovanje započeo je s osam godina u gradskom orkestru Labin 2006. pod mentorstvom dirigenta Franka Ružića, a školovanje je nastavio u Osnovnoj glazbenoj školi Matka Brajše Rašana u Labinu, u klasi prof. Tončija Trinajstića. S puhačkim orkestrom grada Labina snimio je dva nosača zvuka. Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja pobjeđuje na nekoliko državnih i međunarodnih natjecanja klarineta, kao što je natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa HDGPP, Daleki akordi, te međunarodno natjecanje Ars nova u Trstu. U osnovnoj glazbenoj školi razvio je i interes za komornu glazbu, te u sastavima trio i kvartet također nastupa na spomenutim natjecanjima, a s tadašnjim korepetitorom i profesorom klavira Hrvojem Puškarićem osniva duo, s naglaskom na autorske skladbe, improvizaciju i istarski melos. Taj se projekt naziva Histriatria. Nakon završene osnovne glazbene škole, bez pohađanja srednje glazbene škole, 2015. godine upisuje studij klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Milka Pravdića. Iste godine osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju puhača Woodwind & Brass u Varaždinu. Nastavlja rad u sastavu Histriatria, koji kasnije postaje trio, te 2017. godine snimaju istoimeni album s Puškarićevim djelima, gdje osim klarineta svira i EWI (električni puhači istrument), a 2019. projekt poprima novi oblik te se od klasičnog izraza okreće prema modernom, spajajući klasičnu s rock glazbom, elektronskom i jazzom, a u sastav ulaze i udaraljke te bas gitara. Studij klarineta u klasi profesora Milka Pravdića završio je 2020. godine.

Izvodi:

Edison Denisov: Sonata za klarinet solo

Claude Debussy: Premiere Rhapsodie

Hrvoje Puškarić: Histriatria


Saksofonist Sven Crnković (Zagreb, 2001.) Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu smjer saksofon, upisuje 2019. godine nakon uspješno položenog prijemnog ispita kao talentirani kandidat. Osnovnu glazbenu školu Vatroslava Lisinskog završava u Bjelovaru, gdje nastavlja i srednju školu i program opće gimnazije u Bjelovaru. Paralelno s prvom akademskom godinom na Muzičkoj akademiji 2019. / 2020. pohađa i uspješno završava četvrti razred srednje glazbene škole, te polaže obvezne predmete državne mature.

Tijekom školovanja sudjeluje na regionalnim (druga nagrada 2012. i 2014. godine, prva nagrada 2016. i 2018.), državnim (druga nagrada 2016. i 2018.) i međunarodnim natjecanjima (Woodwind & Brass — Priznanje 2017. i treća nagrada 2019., Davorin Jenko — druga nagrada 2019.), na seminarima i majstorskim seminarima.

Izvodi:

Pierre Sancan: Lamento et Rondo

Claude Pascal: Sonatine za saksofon i glasovir

Krešimir Seletković: Portreti za alt saksofon

(mf/Izvor: Festivalski odbor DMK)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button