KULTURA I OBRAZOVANJE

XXVII. DMK – 12. listopada Klavirski duo Karša – Kelemen i ostala djela

 

UTORAK, 12. listopada 2021., 20 sati, Hrvatski dom

Klavirski duo Karša

Kelemen i ostala djela


RENATA KARŠA (rođ. STOČKO) rođena je u Vinkovcima gdje započinje glazbeno obrazovanje. Nastavlja ga u Osijeku pritom osvajajući nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima (Varaždin, Sarajevo). Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s izvrsnim ocjenama, a zatim i magistrirala u klasi prof. Pavice Gvozdić.

Održala je recitale u svim većim glazbenim središtima Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Osijek), nastupala u sklopu Međunarodnog festivala Dani Milka Kelemena, te Hvarskih ljetnih priredbi, a koncertirala je i u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Sloveniji. Nakon nastupa na jednom od najvećih i najprestižnijih pijanističkih natjecanja – XIII. Chopinovom natjecanju u Varšavi, solističkim recitalom rezerviranom za najistaknutije mlade pijaniste, završila je međunarodni IX. Memorijal „Darko Lukić“ u Osijeku.

Višestranost njenog umjetničkog djelovanja ogleda se u brojnim solističkim koncertima i nastupima uz pratnju orkestara (Društveni orkestar HGZ-a, Orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Osječki komorni orkestar), te u komornim sastavima i umjetničkoj suradnji s mnogim uglednim glazbenicima (G. Končar, K. Nakazawa…). Snimala je za potrebe radija i televizije, a od 2014. godine je i službeni korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku. Na XV. Danima Milka Kelemena 2009. godine dojmljivom izvedbom Kelemenove Teme s varijacijama oduševila je prisutnog skladatelja zasluživši u više navrata njegov poziv za nastup na tom uglednom međunarodnom glazbenom festivalu koji u protekla dva desetljeća okuplja vrhunske glazbenike iz cijeloga svijeta.

Godine 2006. sa suprugom Ivanom Karšom osniva klavirski duo, a iz ove dugogodišnje suradnje osim bogatog repertoara proizlaze i sjajna umjetnička ostvarenja na brojnim koncertima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Na XXII. Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) 2010. godine osvojili su 3. nagradu i brončanu medalju, a posvećenost ovom vidu komornog muziciranja rezultira i vlastitom redakcijom notnog izdanja Sonate in Fa za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića, objavljenom u travnju 2017.

Klavirskom pedagogijom počela se baviti u glazbenim školama u Zagrebu i Osijeku, a u razdoblju od 2003. – 2007. bila je voditeljica Stručnog vijeća učitelja klavira za šire područje Slavonije. Osim kao nastavnica klavira, surađujući s gudačkim odjelom Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku i kao korepetitor studenata pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu, ostvarila je brojna dostignuća u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku zaposlila se 2007. godine, a trenutno je u zvanju umjetničke savjetnice na Akademiji za umjetnost i kulturu.

IVAN KARŠA rođen je 1981. godine u Osijeku. Klavir počinje učiti s dvanaest godina, a već u sedamnaestoj upisuje studij klavira na Muzičkoj Akademiji Zagreb gdje diplomira s izvrsnim ocjenama. Poslijediplomski sveučilišni umjetnički specijalistički studij za izvođače (Klavir) završava, također, s izvrsnim uspjehom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Đure Tikvice.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim natjecanjima (Varaždin, Sisak, Zagreb, Dubrovnik) i aktivni polaznik seminara kod eminentnih klavirskih pedagoga (Jurica Murai, Leonid Sincev, Luigi Mostacci, László Baranyay…). Na Memorijalu „Darko Lukić“ – međunarodnom susretu mladih pijanista u Osijeku, nastupao je i kao učenik i kao student.

Pedagošku djelatnost započeo je 2002. u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku gdje je osim rada u nastavi, surađivao s puhačkim i gudačkim odjelom kao korepetitor i osvojio niz najviših nagrada na natjecanjima državnog i međunarodnog karaktera. Radio je kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Zagrebu za predmet Korepeticija, a od 2007. kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Godine 2009. uspješno je prošao postupak za izbor u nastavno zvanje predavača, a od 2014. je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u zvanju višeg predavača.

Koncertira kao solist, korepetitor i član komornih sastava u zemlji i inozemstvu, te povremeno snima za potrebe radija i televizije. Službeni je korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku od 2015. godine, a redovito surađuje s orkestrom osječkog HNK. Više puta je nastupio u sklopu festivala Dani Milka Kelemena, međunarodnog glazbenog festival, koji proteklih 20 godina okuplja vrhunske glazbenike iz cijeloga svijeta. Njegov širok repertoar čine djela skladatelja od baroka do suvremenika, a na umjetnički razvoj utječe i bavljenje glazbom skladanom za klavirski duo. Od 2006. surađuje s pijanisticom Renatom Karša, a među njihovim brojnim nastupima izdvaja se osvojena treća nagrada i brončana medalja na XXII. Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija), u prosincu 2010. godine. Rezultat ove dugogodišnje suradnje je i vlastita redakcija notnog izdanja Sonate in Fa za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića objavljena u travnju 2017.  

U suradnji s osječkim HNK, u travnju 2011. nastupa u praizvedbi hrvatske opere Sanje Drakulić „Kraljevi i konjušari“, dok su 2013. godinu obilježile sjajne izvedbe 2. Chopinovog koncerta za klavir i orkestar u f-molu u Osijeku i Vukovaru. „…Iz izuzetno nadahnute i stručne Karšine interpretacije Chopina izdvajamo: briljantne i razumljive pasaže (u solističkim kadencama u prvom stavku), tehniku i dinamiku, kao značajke interpretiranja, zatim muzikalnost i dinamičko sjenčanje u izvrsno izvedenom drugom stavku. Možemo reći da je Ivan Karša bio biser ovoga značajnog koncerta, koji ćemo pamtiti…“ Branka BAN, Glas Slavonije, 11. ožujka 2013.

Klavirski duo KARŠA

PROGRAM

  1. Kelemen: Zehn Fabeln

 Die durstigen Tauben

 Der Mond und die Mutter

 Zwei Schlangen

 Die Flamme und der Kessel

 Der kranke Hirsch

 Die Sonne

 Der Alte und der Tod

 Die Spinne und die Trauben

 Winter und Frühling

 Fledermäuse

  1. Ravel: Ma mère l’Oye

Pavane de la Belle au bois dormant

Petit Poucet

Laideronnette, Impératrice des Pagodes

Les entretiens de la Belle et de la Bête

Le Jardin féerique

  1. Schubert: Fantazija u f-molu, D. 940

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button