KULTURA I OBRAZOVANJE

XXVII. DMK – 11. listopada Klavirski recital: Kelemen, Šipuš, Bobić izvest će Konstantin Krasnitsky

PONEDJELJAK, 11. listopada 2021., 20 sati, Hrvatski dom

Konstantin Krasnitsky

Klavirski recital: Kelemen, Šipuš, Bobić


Konstantin Krasnitsky apsolutni je pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) “Svetislav Stančič” u Zagrebu 1999. godine. Na III. Međunarodnom pijanističkom natjecanju “S.V. Rahmanjinov” u Moskvi 2002. godine  osvojio je 4. nagradu i zvanje  lauteata. Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002. godine.

Rođen je u gradu Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika, a prvu poduku iz klavira primio je od majke pijanistice Valentine Krasnitskaje. U dobi od 5 godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu  za talentiranu  i nadarenu djecu u razred profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u razredu priznatog profesora Vladimira Nehaenka. Veliki utjecaj na mladog Konstantina imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom, profesorom Moskovske, Trossingenske i Varšavske muzičke akademije Viktorom Karpovičem Meržanovom, kod kojeg se Konstantin usavršavao tijekom sedam godina.  

Na Bjeloruskoj državnoj akademiji Konstantin Krasnitsky stekao je naziv “magistra umjetnosti” gdje je od 1999. godine nastavio djelovati kao pedagog.

Ubrzo je postao gostujući profesora Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije te izvanredni profesor Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a mnogi njegovi učenici nagrađeni su na međunarodnim natjecanjima i festivalima.

Krasnitsky se bavi pedagoškim radom i aktivno koncertira. Nastupao je u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, SAD-u, Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji, BIH, te s vodećim orkestrima u Bjelorusiji, kao što su: Predsjednički orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar narodnog akademskog Velikog kazališta opere i baleta Republike Bjelorusije; Državni akademski simfonijski orkestar Republike Bjelorusije: Državni komorni orkestar Republike Bjelorusije; Simfonijski orkestar grada Gomela, Simfonijski orkestar grada Molodečnog; Simfonijski orkestar Bjesloruske državne muzičke akademije “Mlada Bjelorusija”, te s inozemnim orkestrima: Moskovski simfonijski orkestar, St. Croix Valley Symphony Orchestra, Simfonijski orkestar Hrvatske RTV, Hrvatski komorni orkestar I  Varaždinski komorni orkestar. Surađivao je s istaknutim glazbenicima: Pavle Dešpalj, Vladimir Ziva, Berislav Šipuš, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatorov i dr. Nastupao je u Konzerthausu u Berlinu, Velikoj, Plavoj “Rahmanjinovskoj” i Maloj dvorani Moskovskog konzervatorija, Queen Elisabeth Hallu u Londonu, Volkstheateru u Beču, KD Vatroslav Lisinski, Muzeju Mimara i Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Palači Republike u Minsku, Steinway Chamber Hallu u Kopenhagenu itd.

Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu “Minsko proljeće – 1999”, “Minsko proljeće – 2003”, “Umjetnost – djeci i mladeži”, na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: “Piano-Fortissimo” u Zagrebu, “Varaždinske barokne večeri”, “Senjske koncertne večeri”, “Dani Milka Kelemena”, “Dubrovačke ljetne igre”, “Majski muzički memorijal “Josip Štolcer Slavenski”, “Osječka muzejska glazbena srijeda”, “Rombergorove glazbene večeri” ,”Ljetnje večeri lunjskih maslinika” i dr.

Praizveo je nekoliko skladbi hrvatskih skladatelja Davora Bobića, Josipa Štolcera Slavenskog i Sanje Drakulić, a kada je izveo Kelemenov Tango na festivalu “Dani Milka Kelemena”, sam skladatelj je bio toliko oduševljen i zadivljen, da je usred koncerta zamolio Krasnitskog da odmah ponovi izvedbu još jednom!

Snimao je za radio. Gostovao je u TV emisijama u Bjelorusiji, Rusiji, SAD-u, Hrvatskoj i BiH.

Član je EPTA Hrvatske i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

 “Dobroćudni div, on čak pomalo i liči na mladog Rahmanjinova …. Krasnitsky ima zvuk čiste ljepote – bogat i mekan, koji postiže zadivljujuće odmjerenim sredstvima.” (25. 4. 2002., “U potrazi za novim zvijezdama”, “The Independent”, London).

  “… U izvedbi mladog bjeloruskog pijanista čuo sam cijeli niz djela S.V. Rahmanjinova, uključujući njegovu Drugu sonatu, a upravo je ta  izvedba bila jedna od najdojmljivijih od svih koje sam ikada slušao.” (5. 6. 2004., iz pisma, Dmitrij Baškirov, Minneapolis, SAD)

Konstantin Krasnitsky – klavir

PROGRAM

MILKO  KELEMEN:                        TANGO

SAMUEL BARBER:                          EXCURSIONS    Op. 20                                           

  1. Un poco Allegro.
  2. In slow blues tempo.
  3. Allegretto.
  4. Allegro molto.

DAVOR     BOBIĆ:                         SONATINA    a.o.4  

                                                        – Allegro

                                                        – Adagio

                                                        – Allegro vivace

DAVOR     BOBIĆ:                         HOMMAGE SKRJABINU   a.o. 3

DAVOR     BOBIĆ:                          KONCERTNE VARIJACIJE (1990.)

  Tema. Andante                                                  

                                 Variacija 1. Andante

                                                        Variacija 2. Allegro

                                                        Variacija 3. Allegretto-Meno mosso

                                                        Variacija 4. Allegro, deciso

                                                        Variacija 5. Quasi marche funebre

        Variacija 6. Allegro

                                                        Variacija 7. Allegro con moto

        Variacija 8. Presto

                                                        Variacija 9. Lento, molto sostenuto

                                                        Variacija 10. Allegro vivace(Molto vivace)

                                                        Variacija 11. (Finale) Allegro vivace, deciso)

BERISLAV ŠIPUŠ:                             Les Nuits, 7 PRELUDIJA ZA KLAVIR

JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI:          SONATA   op. 4

                                                       – Adagio religioso

                                                       – Allegro Pastorale

(mf/Izvor: Festivalski odbor DMK)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button