KULTURA I OBRAZOVANJE

XXVII. DMK – 10. listopada nastup Gudačkog kvarteta Rucner, gosti koncerta Ana i Mario Rucner, te Veronika Brzica i Ena Knežević – saksofon

I ovaj će se koncert moći pratiti putem live prijenosa na stream kanalu Radio Slatine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine

NEDJELJA, 10. listopada 2021., 19.30 sati, Župna crkva bl. Ivana Merza

Gudački kvartet Rucner,

Ana i Mario Rucner,

Veronika Brzica i Ena Knežević- saksofon

I ovaj će se koncert moći pratiti putem live prijenosa na stream kanalu Radio Slatine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine.


Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima).

Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.

Tijekom svog umjetničkog djelovanja posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba. Radi se o četiri koncerta tijekom kalendarske godine, koji se zovu PROLJEĆE, LJETO, JESEN, ZIMA. Održavaju se u Zagrebu, a repreziraju se u manjim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu Kvartet gostuju jedan ili više

priznatih te poznatih glazbenika iz RH i inozemstva. Također, na svakom se koncertu na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača Kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt je od prvog dana podržan od Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba. Do sada je Kvartet Rucner praizveo više od 80 skladbi hrvatskih i inozemnih autora.

Za svoj dosadašnji rad dobili su dvije prestižne nagrade: Diplomu Milka TrninaHrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski kojudodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Tijekom proteklih godina Kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba ugostio više od 200 glazbenika i praizveo preko 90 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojni gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Egipat, Izrael, Kina, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija).

U svim godinama svoga djelovanja Kvartet podržava mlade talentirane glazbenike, omogućujući im nastupe na svojim koncertima. Od samog osnutka jedna od stalnih aktivnosti Gudačkog kvarteta Rucner  humanitarni je rad.

Diskografija:

Tango Moods, nakladnik Jazzette, 1999;
Five Tango sensations, nakladnik CANTUS, 2003. (nominiran za Porina za album klasične glazbe) Darko Petrinjak i Kvartet Rucner, nakladnik, Cantus 2003;
Četiri godišnja doba, nakladnik CANTUS 2004; (nominiran za Porina za album klasične glazbe) Kad je kraj početak, nakladnik Croatia Records, 2006, (nominiran za Porina za album Klasične glazbe) Undertango, nakladnik Rocco &Partner, 2007;
Ars Diaboli, nakladnik Aquarius Records, 2011 (nominiran za Porina za album klasične glazbe) Divno je baviti se glazbom, novi trostruki CD, nakladnik Cantus 2013. Suita Divina, glazba Krešimira Hercega nakladnik Croatia records 2014. Glazbena etno kutijica sa Brunom Philippom, klarinet Aquarius Records 2015. (nominiran za Porina za album klasične glazbe)

Monografija 2008. povodom 10. godišnjice djelovanja pod nazivom: 10 GODIŠNJIH DOBA – Ljetopis Gudačkog kvarteta Rucner.

Ana Rucner rođena je u Zagrebu, gdje je i završila studij violončela u klasi prof. Željka Švaglića te Krešimira Lazara. Tijekom studija pohađala je mnoge stručne seminare i radila s nekim od najpoznatijih glazbenih autoriteta, kao što su: Menahem Meir, Gustav Neiva Tavares, Dmitri Miller, David Grigorian, Vladimir Perlin i Silvija Sondeckiene. Sudjelovala je s velikim uspjehom na mnogim glazbenim natjecanjima, a jedna od osvojenih te Ani vrlo dragih nagrada je Diploma di merito, osvojena 1999. godine na Međunarodnom natjecanju mladih violončelista.

Anini su roditelji također glazbenici: majka Snježana solo čelistica u Hrvatskom narodnom kazalištu, a otac Dragan violist je solist u Zagrebačkoj filharmoniji. Anin brat Mario također svira violu. Snježana i Dragan Rucner osnovali su 1998. godine Rucner String Quartet. Ana često spominje roditelje kao veliku podršku te kao osobe koje su imale najveći utjecaj na njezino obrazovanje i razvoj karijere.

Jedna je od najinovativnijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj, s osvojenih 30 domaćih te međunarodnih priznanja i nagrada. Njezini su nastupi, kao predstavnice naše zemlje, među najuspješnijima diljem svijeta. Sa snimljenih više od 30 promotivnih videa Ana Rucner nastupala je preko 1000 puta u više od 30 zemalja svijeta, pronoseći radost glazbe te predstavljajući Hrvatsku preko djela najvećih skladatelja svih vremena na svoj, moderan i jedinstveni način. Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju Anu Rucner u sam vrh uspješnih hrvatskih izvođača na svjetskoj sceni.

Ana je bila prva hrvatska glazbenica koja je svirala električno violončelo, čime je privukla i mlađu publiku. Surađivala je s Joseom Carrerasom, Davidom Müllerom, članom poznatog kvarteta Il Divo, kao i s Peterom Soaveom, najpoznatijim svjetskim bandoneonistom te harmonikašem, kineskim pijanistom Muyeom Wuom i mnogim drugim poznatim umjetnicima. Od 2008. godine Ana djeluje kao slobodni umjetnik, a njezine mnogobrojne aktivnosti pridonose prepoznatljivosti hrvatske kulture diljem svijeta. Ana Rucner 2011. godine osmislila je poseban festival u Dubrovniku pod nazivom Ana u Gradu, koji je danas dio kulturne tradicije Dubrovnika. Poseban je koncert svake godine 21. lipnja u pet sati ujutro na Srđu u amfiteatru Excelsa nekretnina, u kojem Ana uz glazbene goste dočekuje prvo ljetno sunce i na Svjetski dan glazbe oduševljava turiste, koji se zbog ovog jedinstvenog događaja bude u osvit ne bi li doživjeli uistinu nezaboravno iskustvo.

Ana Rucner snimila je četiri albuma do sada te osvojila tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za turističke videospotove, zbog čega je često nazivaju ambasadoricom hrvatskog turizma. Osvojila je i titulu počasne ambasadorice grada Pekinga 2011. godine.

Mario Rucner rođen je 1979. u Zagrebu. Potječe iz najglazbenije hrvatske obitelji Rucner. U dobi od 5 godina počinje svirati violinu. Po završetku niže glazbene škole upisuje violu u srednju Glazbenu školu Vatroslav Lisinski. Tijekom školovanja osvojio je tri prve nagrade na republičkim natjecanjima. U svojoj glazbenoj karijeri održao je velik broj koncerata i solističkih nastupa širom Hrvatske i inozemstva. Nastupao je s mnogim poznatim imenima kao što su Stjepan Mihaljinec, Gudački kvartet Rucner, Rajko Dujmić i Ana Rucner te kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Revijskog i Tamburaškog orkestra HRT-a. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Splitu. Usavršavao se na majstorskim seminarima kod poznatih svjetskih pedagoga (Assja Kuchner, Taras Pecheny, Yossi Gutmann, Daniel Thune, Pavel Kandrushevich).

Od najranijeg djetinjstva pokazuje iznimnu strast prema motociklima. Od 1996. aktivni je član Prvog hrvatskog moto kluba te se od tada natječe na mnogim utrkama, na kojima ostvaruje zapažene rezultate.

Osim strasti prema brzoj vožnji, privlači ga i akrobatski stil vožnje motocikla, poznatiji kao freestyle. Od 2008. odlučio je spojiti dvije velike strasti – violu i motocikl. Kreator je jedinstvenog stila u svijetu: akrobatskog sviranja viole na motociklu za vrijeme vožnje. Ljubav prema tradicionalnoj glazbi, prvenstveno nomadskih naroda, stvorila je ideju o suvremenim klupskim obradama, čime je pokazano da viola kao klasični instrument otkriva novu dimenziju klupske glazbe i na taj način ju približava svim generacijama.

Veronika Brzica rođena je u Zagrebu, a živi u Novoj Bukovici. Osnovnu glazbenu školu saksofona završila je 2017. u Slatini kod prof. Ivana Manjkasa te kod istog profesora nastavlja srednje obrazovanje u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky u Virovitici. Nakon završetka drugog razreda srednje glazbene škole 2019. svoje obrazovanje nastavlja u Glazbenoj školi u Varaždinu u kojoj je maturirala 2021. godine kod prof. Aljaža Razdevšeka.

Nakon mature, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu.

Uspješno je sudjelovala u Matičinu projektu Matica i mladi, na tradicionalnom koncertu Mladi slatinski glazbenici. Iza sebe ima nekoliko natjecanja i smotri na kojima postiže dobre rezulate.

Posebno se ističu nastupi s Gudačkim kvartetom Rucner 2020. godine u Milkeušu, Voćinu, Donjem Miholjcu te nastupu u maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ciklusu JESEN navedenog kvarteta.

Pred Veronikom, ako i dalje ustraje, predstoji lijepa glazbena budućnost.

Ena Knežević je rođena u Virovitici. Osnovnu glazbenu školu pohađala je u Slatini, u Glazbenoj školi Milka Kelemena kod prof. Ivana Manjkasa, mag. art. Od petog razreda osnovne škole pohađala je seminare gdje se susretala s učenicima drugih glazbenih škola i tako širila svoje vidike i obogatila svoje znanje radeći s mnogim profesorima. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Glazbenoj školi Varaždin u klasi prof. Aljaža Razdevšeka, mag. mus.  Uspješno je sudjelovala u Matičinu projektu Matica i mladi, na tradicionalnom koncertu Mladi slatinski glazbenici. Tijekom svojeg dosadašnjeg školovanja sudjelovala je na smotrama i natjecanjima od kojih je posljednje u ožujku 2021. godine PaMus Flow Global Music Competition gdje osvaja II nagradu. Za Enu, učenicu drugog razreda srednje glazbene škole, još je dugi niz izazova u glazbenom svijetu.

Kvartet Rucner i gosti

PROGRAM

Astor Piazzolla: Simple za gudački kvartet

Astor Piazzolla: Oblivion

Rumunjska narodna pjesma: K’o lijepi san

Aram Hačaturjan: Ples sa sabljama

Tomislav Uhlik: Mala slavonska rapsodija

  1. Makar:________________________________

(mf/Izvor: Festivalski odbor DMK)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button