DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

XXVI.DMK otvoreni koncertom Gudačkog kvarteta Sebastijan

Jučer navečer u slatinskoj crkvi svetoga Josipa u organizaciji Glazbene škole Milka Kelemena započeli su XXVI. Dani Milka Kelemena(DMK).

Gradonačelnik Ostrošić pozdravio je prisutne u publici te svoj govor nastavio konstatacijom da je ovaj festival  velik doprinos kulturnom životu u Slatini. Također je sa žaljenjem rekao kako ove godine s obzirom na epidemiološko stanje vezano uz COVID 19, unatoč činjenici da se radi o međunarodnom festivalu, nema sudionika iz drugih zemalja. Uz nadu u bolje sutra, Ostrošić vjeruje da će festival u narednim godinama okupljati  još više publike i jednako kvalitetne glazbenike kao do sada.

Kratko se također prigodnim riječima obratila i izaslanica predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednica saborskog odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je glavni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala, nazočio je i otvorio DMK, govoreći o maestru Kelemenu, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Nakon formalnog otvorenja XXVI.-tog izdanja DMK-a, pristigle su minute i za početak glazbenog dijela otvaranja festivala,a čast je pripala Gudačkom kvartetu Sebastijan iz Zagreba.Za samo otvaranje izveli su posljednje sonete maestra Kelemena za gudački kvartet. Kako je 2020.-ta godina, Beethovenova godina, uslijedio je Beethovenov drugi gudački kvartet a za kraj su izveli po jednu skladbu hrvatskih skladatelja Eisenhutha i Tijardovića.

Osim već ranije  spomenutih gostiju, jučerašnjoj kulturnoj večeri, prisustvovali su i saborski zastupnik Daniel Spajić, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, , predsjednik festivalskog odbora Antonio Brzica, predsjednik slatinskog Gradskog vijeća Dario Vrbaslija, slatinska dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić, direktor TZ Grada Slatine Jurica Bosak i njegov zamjenik Hrvoje Valpovac, v.d.direktora slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić, župnik župe sv.Josipa Dragan Hrgić, učitelji slatinske glazbene škole te drugi zainteresirani.

„Dvadeset i šest godina ovaj festival okuplja entuzijaste oko organizacije samoga festivala pa je onda isto toliko godina suradnje s vrhunskim hrvatskim i svjetskim umjetnicima a sve s ciljem promoviranja velikoga skladatelja, velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena kojemu je festival i posvećen“, neke su od riječi koje su se mogle čuti tijekom jučerašnje večeri.

Ove godine festival se održava u posebnim uvjetima, poštujući epidemiološke mjere s obzirom na COVID 19, a uz pomoć Ministarstva kulture RH, Grada Slatine, Virovitičko-podravske županije, TZ Grada Slatine i župnika župe svetoga Josipa Dragana Hrgića koji je ustupio prostor crkve za potrebe održavanja festivala.

Voditeljska uloga svečanosti otvorenja Dana Milka Kelemena, već tradicionalno, na događanjima kojima je organizator slatinska glazbena škola, pripala je učiteljici klavira ove slatinske škole Sari Mojzeš.

Nakon zanimljivog koncerta Gudačkog kvarteta Sebastijan, festival se nastavlja u nedjelju 11.listopada  kada će nastupiti katedralni zbor Chorus Angelicus.

Dolazak na koncert treba najaviti putem e-maila na : glazbenamilkakelemena.sl@optinet.hr ili na broj telefona 550-854.

(Tekst:Tea Kiš Slačanac/Foto:Tea Kiš Slačanac i Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button