DOGAĐANJANASLOVNICA

VZ VPŽ započela s obukom vatrogasaca za gašenje požara zatvorenog prostora u simulatoru plamenih udara

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije jučer i danas, 5. i 6. veljače, započela je s obukom vatrogasaca za gašenje požara zatvorenog prostora u simulatoru plamenih udara.

Obuka je održana u prostoru Javne vatrogasne postrojbe Slatina, a sastojala se od dva dijela. U subotu je proveden teoretski dio, a u nedjelju praktični u simulatoru plamenih udara. Dodatna je to obuka koja pomaže vatrogascima da budu spremni za gašenje požara u zatvorenom prostoru.

– Osnovni cilj simulatora plamenih udara je uvježbavanje vatrogasaca za prepoznavanje i načine sprječavanja naglih razbuktavanja, tipa flashover i backdraft. Ovom su se obukom, kroz niz predavanja i praktičnih vježbi, vatrogasci upoznali i pripremili za postupanje u takovim uvjetima požara u zatvorenim prostorima. Obuka je trajala dva dana, a održana je pod vodstvom licenciranih instruktora iz vatrogasnih postrojba s područja Virovitičko-podravske županije s višegodišnjim iskustvom u vatrogasnoj operativi.
Ono što je bitno napomenuti je da u uvježbavanju u simulatoru plamenih udara mogu sudjelovati osobe koje su tjelesno i duševno sposobne za obavljanje vatrogasne djelatnosti, a što se dokazuje potvrdom ovlaštene zdravstvene ustanove i potvrdom o osposobljavanju, čime se prema zakonskim propisima dokazuje zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova vatrogasca – rekao je zamjenik zapovjednika JVP Slatina Tomislav Uher te dodao da su svi vatrogasci i vatrogaskinje zadovoljili i teoretski i praktični dio.

Obuka, na kojoj su bili vatrogasci i vatrogaskinje iz DVD-a Voćin, DVD-a Turnašica, DVD-a Stari Gradac i DVD-a Gornje Bazije, je u navedena dva dana provedena pod vodstvom licenciranih instruktora Stjepana Venusa, Tomislava Uhera, Roberta Orine, Gabrijela Solara, Marijana Pšibile, Ivana Venusa, Antonije Medved i Mihaela Beloševića.
Obuku će Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije nastaviti 26. i 27. veljače 2022. godine.
mf (df/Foto: D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button