DOGAĐANJANASLOVNICA

VZ VPŽ bila domaćin ovogodišnjeg licenciranja vatrogasnih K-9 timova Hrvatske kojima su licence uručene u Slatini

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije uz potporu Grada Slatine, Općine Čačinci, JVP grada Slatine i DVD-a Čačinci bila je domaćin ovogodišnjeg licenciranja svih vatrogasnih K-9 timova Hrvatske.
Tako su jučer u sklopu licenciranja vatrogasnih timova s potražnim psima u Čačincima održane tri vježbe, jedna dnevna i dvije noćne gdje je svoje vještine pokazalo 20 timova među kojima su novo licenciranje prošla i dva licencirana K-9 tima Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije. Oni su jedini takvi timovi koji djeluju na istočnom dijelu Republike Hrvatske, ali su izlazili i na intervencije van naše županije poput one za vrijeme potresa na petrinjskom području.
Istaknula je to zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus na današnjoj svečanosti upriličenoj na prostoru Javne vatrogasne postrojbe Slatina gdje su nakon pokazne vježbe i završnog postrojavanja vatrogasnim K-9 timovima iz cijele Hrvatske uručene licence.

Nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne pozdravne riječi okupljenim vatrogascima i ostalim uzvanicima uputila je županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus uputivši čestitke vatrogascima-vodičima i njihovim potražnim psima na uspješno provedenim vježbama

– Ovo je jedinstveni dan kada je Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije domaćin jednom ovako velikom događaju. Čestitam vam svima koji ste uspješno položili svoju licencu s kojom je zapravo vidljiv vaš cjelokupni rad s vašim psima u proteklih godinu dana kada su se dogodile sve te silne potresom izazvane nesreće tijekom kojih se vidjelo koliko su zapravo vatrogasci važni jer oni su prvi koji u takvim situacijama mogu pomoći.

Vatrogasni spasilački timovi su velika nadopuna vatrogascima na takvim tehničkim intervencijama i isto tako jedan od ciljeva i prioriteta naše županije, naših vatrogasaca je nadopuna K-9 timova što se vidjelo i iz današnje pokazne vježbe gdje su kao tim radili s još pet vatrogasaca koji su obučeni i specijalizirani za spašavanje iz ruševina, visina i dubina.

To je nešto u što sada krećemo, te će 25 vatrogasaca s naše županije u narednih četiri mjeseca proći licenciranje kroz 180 školskih sati i dobiti licencu za navedene specijalnosti tako da ćemo u narednom periodu jedini s područja kontinentalne Hrvatske imati i spasilačke timove iz ruševina, – rekla je županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus ujedno prenijevši pozdrave glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića.

Čestitke vatrogasnim K-9 timovima potom su uputili Davor Ileš u ime DVD-a Čačinci, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine Branko Belošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Stjepan Venus u nazočnosti svog zamjenika Tomislava Uhera, zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice VPŽ Matea Đuzel Doner, te u ime jednog od domaćina ovog licenciranja gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u nazočnosti svog zamjenika Ilije Nikolića, koji je svim vatrogascima i vatrogaskinjama zaželio srdačnu dobrodošlicu u Slatinu.

– Vjerujem da ste svi vi ne samo „obranili“ svoje licence nego da ćete još dugo godina sa svojim partnerima, ovim prekrasnim psima raditi na tome da se osjećamo sigurnije, i u trenutcima kada nam je najteže. Ova priča je prije dvije godine započela inicijativom naših vrijednih vatrogasaca i VZ VPŽ, gdje je Grad Slatina kao i Virovitičko-podravska županija podržao da se Siniša Ileš i Dario Čordaš sa svojim psima uključe u ovaj proces i koji su dobivanjem ove licence samo potvrdili da su itekako vrijedni timovi našeg vatrogastva.

Drago mi je da uz njih ovdje mogu pozdraviti i ostale K-9 timove s područja cijele Hrvatske, te vam uz čestitke na dobivenim licencama želim da budete uspješni i zadovoljni i u narednom periodu, te ste dobrodošli u Slatinu kada god to bude potrebno, u nadi da će razlog biti nastavak prijateljskih odnosa na kvalitetan način, a ne potreba za intervencijama. No ako ih i bude vjerujem da ćete u svojim zajednicama biti kvalitetna podrška svima onima koji će možda zatrebati pomoć, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

U nastavku svečanosti licence zaslužnim vatrogasnim K-9 timovima i prigodne poklone uručili su voditelj svih K9 timova u Hrvatskoj Zoran Laslavić iz DVD-a Opatija u Primorsko-goranskoj županiji, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement koji je na kraju u ime župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića također vatrogascima čestitao na dobivenim licencama izrazivši zadovoljstvo što Virovitičko-podravska županija može biti domaćin ovakvog licenciranja, te se vratio nekoliko godina u prošlost.

– Imali smo Gunju i poplavu, ovu nesretnu koronu koja i dalje traje, imali smo prije nepunih godinu dana potres u Petrinji i Sisku. Tko je prvi bio na intervencijama u svim ovim nedaćama koje su se desile, vi vatrogasci, i zbog toga naklon i zahvala do poda jer na vas uvijek možemo računati i uvijek ste nam na raspolaganju. A vama, voditeljima ovih plemenitih životinja svaka čast jer ovako obučiti pse, kroz ovakvu uzajamnu ljubav za pronalazak i spašavanje tuđih života, to nije mala stvar i ponosan sam, a osobito na ova naša dva tima u županiji, – rekao je dožupan Klement istaknuvši još jednom potporu Virovitičko-podravske županije njihovom radu.

– Svako testiranje je unikatno na svoj način, radimo različite situacije, dovodimo se u sve više i više nivoe gdje pokušavamo nadograditi sebe i psa, i svaki puta je sve zahtjevnije, ali to je ono što nas gura naprijed jer uvijek pokušavamo biti što bolji i težimo prema nekom savršenstvu. No imamo još veliki put ispred sebe koji moramo prijeći da bi u tome uspjeli, ali mislim da smo svakako na dobrom putu.
Licenca kao licenca je pokazatelj svakom vodiču i svakom psu da je to nekakva nagrada za cjelogodišnji trud tako da smo iznimno sretni zbog toga, jer prije svega pas i čovjek se moraju povezati na nekoj osobnoj razini da bi mogli funkcionirati kao tim. Osnovna obuka traje do dvije godine, a sve ostalo je nadogradnja znanja i vještina, – rekla je članica DVD-a Kras Šapjane Lorena Laslavić, inače prva profesionalna vatrogaskinja u JVP Opatija koja je sa svojim potražnim psom imena Sparky odradila današnju pokaznu alpinističku vježbu spuštanja s visina.  

– Tijekom pokazne vježbe prikazana je situacija gdje je došlo do potresom izazvanog urušavanja pričuvnih puteva i vatrogasci nisu mogli do unesrećene osobe, odnosno mjesta na kojem se sumnjalo da se osoba nalazi. Stoga je korištena auto-ljestva ispod koje se alpinističkom tehnikom vezivala vatrogaskinja-vodič i njezin potražni pas, gdje ih je auto-ljestva podigla i prebacila na određenu udaljenost te su se po užetu spustili na sigurno područje, a Sparky je pušten u traženje. Kada je pronašao unesrećenu osobu ispod ruševina tražili su potporu drugih timova gdje su se odazvali vatrogasci iz različitih postrojbi (Slatine, Opatije, Rijeke i Trogira), a iz njihovog koordiniranog djelovanja vidljivo je da se na području cijele Hrvatske radi na isti način, – pojasnio je prikaz vježbe voditelj K-9 timova Hrvatske Zoran Laslavić naglasivši kako su ovdje nastupile tri vatrogaskinje koje na neki način otvaraju vrata drugima kako bi se pokazalo da vatrogastvo nije samo muško zanimanje.

– Vatrogastvo je zaista jedna multifunkcionalna dimenzija posla gdje nema razlika muško-žensko, svi radimo isto jer vatrogastvo je temelj urbane zaštite i spašavanja. Stoga ova licenca znači jako puno, osobito za Virovitičko-podravsku županiju koja slijedi svjetske trendove u obučavanju i praćenju potreba vatrogastva, a to je zaštita civilnog stanovništva i jako sam ponosan na sve vatrogasce kao i ova dva K-9 tima koja predano rade.
Ove su licence zaista zaslužene jer su se timovi dokazali radom u teškim uvjetima, koje su obilježili kiša, jaki vjetar, hladnoća, a radilo se tijekom cijeloga dana, do kasno u noć, gotovo do jutra i nitko nije popustio ni fizički ni mentalno unatoč velikim pritiscima.

Radili smo traženje u ruševinama, noćna traženja, rad s hidrauličnim aparatom, izvlačenje unesrećenih ispod zatrpanih šina pruge, iz kontaminiranih zona…, a nakon svih napora održano je i 15-minutno testiranje svakog vodiča.

To je jedan veliki opseg radnji koje vatrogasac mora proći, jer danas vatrogasac-vodič ne radi samo sa psom već je prvenstveno vatrogasac koji mora znati obavljati i „800“ drugih poslova i to je cilj, stoga forsiramo da vatrogasci-vodiči potražnih pasa moraju znati apsolutno sve, od alpinizma, ruševina, dubina, visina, i to je jedan proces koji se stalno obnavlja novim licenciranjem, – zaključio je Laslavić te istaknuo kako je u Hrvatskoj trenutačno 18 licenciranih K-9 timova od kojih su tri ženska.

Nakon svečanosti kojoj su nazočili i direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak i njegov pomoćnik Hrvoje Valpovac, svoje dojmove s ovog licenciranja ispričali su voditelji K-9 timova VZ VPŽ, Dario Čordaš član DVD-a Slatina čiji je potražni pas njemačka ovčarka Zita i Siniša Ileš zapovjednik DVD-a Čačinci čiji je potražni pas mješanac labrador Bobi.

Oba su tima danas zaslužila svoju drugu licencu, a ovo su licenciranje ocijenili izuzetno napornim.

– Bilo je hladno, kišovito, a teren dosta zahtjevan, ali izdržali smo sve napore. Dvije su vježbe bile u objektu, a jedna na šumskom terenu no sve smo savladali što je i bit licenciranja kako bi K-9 timovi bili spremni zaista na sve moguće nesreće u različitim uvjetima. Ova je licenca samo kruna na sav trud i rad koji izdvajamo jer trenira se naporno i to svakodnevno, – složili su se Čordaš i Ileš.(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button