NASLOVNICAOD SVEGA POMALOOPĆINE

VRIJEDNE VRSTE PTICA GRABLJIVICA: Dravska priča najsličniji je dom onome u prirodi

Novi stanovnici su velika ušara, kukuvija, orlovi štekavci, škanjci, jastrebače, vjetruše i kornjače grčke čančare


Posjetiteljski centar Dravska priča Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u Noskovcima od ovoga tjedna postao je dom novim stanovnicima.

Odlukom o trajnom ustupanju određenih vrsta životinja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i uz potporu župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića, iz Udruge za zaštitu životinja AWAP kod Zaprešića transportirano je u Noskovce šest vrsta ptica grabljivica i jedna vrsta kornjače. Odluka je donesena s obzirom na izraženu voljnost vodstva Posjetiteljskog centra da se prihvati takvog posla. Svoj novi dom u Dravskoj priči našli su sova velika ušara, kukuvija, dva orla štekavca, tri škanjca mišara, tri jastrebače i osam vjetruša. Dopremljene su i dvije kornjače grčke čančare, koje se već ukopavaju jer počinju hibernirati, a na proljeće će stići još deset običnih čančara. Budući da će i invazivne crvenouhe kornjače biti smještene u Dravskoj priči, valja napomenuti da su to vodene kornjače i imaju posebnu nastambu, a čančare su više kopnene kornjače i bit će smještene u istom dijelu Centra, ali u zasebnim nastambama.

– Mi već godinama surađujemo s oporavilištem AWAP i s Ministarstvom, jer svaki transport trajno nesposobnih roda na skrb k nama u Centar obavljen je na temelju odluke Ministarstva i u suradnji s AWAP-om, a i mi tamo prevozimo teže ozlijeđene vrste ptica nakon veterinarskog pregleda i procjene težine ozljeda kad se na području naše županije dogodi takva ozljeda. Ako su ozljede teže, vozimo ih prvo u Zoološki vrt, gdje se one medicinski zbrinu, zatim se voze u AWAP na oporavak, i onda se puštaju u prirodu, pojasnila je ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.

Zaposleni u Posjetiteljskom centru još su prije četiri godine preuzeli obvezu da se svakodnevno brinu o bijelim rodama i u Centru su zbog njih svaki dan u godini, tako da je ovo samo malo povećanje obujma posla, pa kažu da neće biti problem ni s pticama grabljivicama.

– Kad je riječ o prehrani, našli smo, rekla bih, ‘srodnu dušu‘ u tvrtki Mesoprerada iz Slatine, koja nam je donatorskim ugovorom omogućila prehranu ptica grabljivica, jer će nas tjedno opskrbljivati mesom potrebnim za ishranu tih ptica, što znači da je prehrana ptica grabljivica osigurana.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

NOVI STANOVNICI SE MOGU VIDJETI

Uz oporavilište bijelih roda, Posjetiteljski centar Dravska priča postao je bogatiji za šest vrsta ptica grabljivica te za odvojene nastambe crvenouhih kornjača i grčkih čančara, što znači da posjetitelji doista imaju što vidjeti već danas (subota) od 11 do 18 sati na Danu otvorenih vrata.

– Neće to biti ni zoološki vrt, ni ornitološki, ali ove ptice svakako ćemo koristiti u edukativne svrhe, jer to su vrlo vrijedne vrste ptica grabljivica koje su nesposobne za povratak u prirodu, rekla nam je ravnateljica Arnold Sabo.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button