DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

VRHUNAC VODENOG VALA PROŠAO JE VIROVITIČKO-PODRAVSKOM ŽUPANIJOM: Poplavljena i ugrožena područja obišao je ministar Tomo Medved

Medved: Radi sigurnosti građana potrebno je sagledati situaciju i preispitati ranije donesene odluke o čišćenju korita rijeka

Vrhunac vodenog vala rijekom Dravom jučer je prošao područjem Virovitičko-podravske županije. Na mjernim postajama u Terezinom Polju i Vrbovki tijekom dana zabilježeni su povijesno visoki vodostaji. Do sada najveći vodostaj kod Vrbovke iznosio je 588 centimetara, a danas je razina Drave dosegnula gotovo nevjerojatna 704 centimetra. Dobra je vijest da je vodostaj u Virovitičko-podravskoj županiji počeo stagnirati, ali to znači da se vrhunac vodnog vala premješta dalje prema istoku, na područje općina Podravska Moslavina i Viljevo u Osječko-baranjskoj županiji.

Jučer je Viroviticu i poplavljena i ugrožena područja u Virovitičko-podravskoj županiji posjetio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je održao radni sastanak sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima. U poslijepodnevnim satima poplavljena i ugrožena područja u Virovitičko-podravskoj županiji posjetio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved. O situaciji na tim područjima razgovarao je sa županom Androvićem, načelnikom Stožera civilne zaštite VPŽ Marijem Klementom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom VGO Osijek Hrvatskih voda Željkom Kovačevićem. Prilikom obilaska poplavljenih i  ugroženih područja općine Sopje s njima su bili voditelj Službe civilne zaštite Virovitica Josip Job, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, te načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

– Svi su maksimalno angažirani u obrani od poplava, a posebno me raduje veliki broj volontera. Bitna je budnost i spremnost svih snaga da ne dođe do proboja kako ne bi bila ugrožena sigurnost našega naroda. Stvarno me raduje ovo zajedništvo, sinergija i jedinstveni napor koji činite. Sve ove dane od dolaska vodenog vala Hrvatske vode pratile su i izvješćivale o stanju, sve vrijeme koordinirali smo sa svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti i vidite da svugdje pratimo taj vrhunac vodenog vala. Ovdje sam se i osobno uvjerio u odgovoran pristup zaista svih sastavnica: Hrvatske vode primarno koordiniraju sve aktivnosti i procese, ali tu su s nama i naši župani, županijski stožeri civilne zaštite, vatrogasci i veliki broj volontera, kojima zahvaljujem na angažmanu. Isto tako važno je, u nekim trenutcima kad je bilo potrebe, kad je bila procjena, da je angažirana i Hrvatska vojska, a ona je i dalje u pripravnosti. Čuli smo od svih angažiranih u procesu zaštite od eventualno mogućeg proboja na bilo kojem dijelu nasipa, da su pripravni i spremni na angažman ukoliko bude potrebno. Pokazatelj dobro organiziranog našeg sustava je odgovoran pristup svih angažiranih u ovom procesu. Ovdje nema težih posljedica pa se to ne čini toliko izazovnim, ali itekako smo svjesni moguće ugroze, mogućeg proboja nasipa, i zato je lijepo imati spoznaju o sigurnosti službe koje su tu upravo radi zaštite od možebitnih ugroza. – rekao je „na licu mjesta“ potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.

Potpredsjednik je Medved podsjetio da je ovo drugi vodni val nakon 1972. godine i da je u međuvremenu bilo i dogradnje nasipa, ali budući da nikad nije testiran u cjelokupnoj visini, to je dodatni razlog za praćenje, budnost i spremnost na reakciju ukoliko bi se ukazala potreba.

– Već dugi niz godina u Hrvatskoj postoje određene zapreke izgradnji objekata zaštite od poplava, i Hrvatske vode i naše županije suočavaju se s tim ograničenjima. Svjesni novih okolnosti sve učestalijih dolazaka ovakvih ekstremnih vodenih valova, pozvao bih i udruge za zaštitu prirode, da zajedno s resornim ministarstvom sagledamo situaciju i da se ispitaju ranije donesene odluke o čišćenju korita rijeka i omogućavanju veće protočnosti vode kroz ta korita, da čuvamo prirodu, ali da nam, sigurnost naših građana bude na prvome mjestu. Smatram to važnim, zaista je trenutak da, poučeni ovim iskustvima, sagledamo sve okolnosti i da preispitamo te ranije odluke. – rekao je potpredsjednik Hrvatske vlade ministar Tomo Medved.
mf (Petar Žarković, Glas Slavonije/Fotografije: Kristijan Toplak)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button