NASLOVNICAUDRUGE

Vretenci za autizam – Različitosti nas obogaćuju

Već trinaestu godinu za redom, temeljem odluke UN-a, 2. travnja obilježava se kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu. S vremenom, cilj obilježavanja ovoga dana prerastao je iz “svjesnosti” u “prihvaćanje” autizma te promicanje pozitivne i optimistične poruke o autizmu kao i promicanje aktivnog uključivanja osoba s autizmom u društvo.

Po uzoru na europske i svjetske kampanje, kao i prošle i ove godine Udruga Vretenac odlučila je cijeli mjesec travanj posvetiti širenju svjesnosti, prihvaćanja i uključivanja osoba s autizmom ali i osoba s intelektualnim teškoćama u život lokalne zajednice.

Ideja kampanje „Vretenci za autizam – Različitosti nas obogaćuju“ je podizanje svijesti o poremećaju iz spektra autizma i problemima koji ga prate, iz čega bi trebale proizaći pravovremene reakcije obitelji i veći senzibilitet javnosti. Istovremeno, kampanjom želimo ukazati na činjenicu da  ljudi s određenim oblicima teškoća/invaliditeta imaju mogućnost funkcionirati u društvu.

Kako nam trenutna situacija ne dopušta provođenje planiranih aktivnosti za Vas smo kroz mjesec travanja pripremili nekoliko Facebook aktivnosti:

  1. AKTIVNOST: #VretenciZaAutizam – Pitaj stručnjaka

U suradnji s edukacijskom rehabilitatoricom Lorenom Koštić otvaramo svoju mail adresu (uosit.vretenc@gmail.com) za sva pitanja vezana za poremećaje iz spektra autizma. Pozivamo Vas roditelje, odgajatelje, učitelje da nam se obratite sa svojim pitanjima uz napomenu „Vretenci za autizam – pitaj stručnjaka“.

Lorena Koštić, magistra je edukacijske rehabilitacije sa sedam godina iskustva rada u struci te je ujedno u postupku stjecanja stupnja doktora znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu – studij invaliditeta.

Kroz svoj rad Lorena je stavila fokus na rad s djecom i osobama iz sprektra autizma s dodatno završenim sljedećim edukacijama: Picture Exchange Communication System (PECS) Level 1 Training, Picture Exchange Communication System (PECS) Level 2 Training i TEACCH pristup

Pitanja možete postavljati do 17. travnja na navedenu mail adresu a krajem travnja odgovore na sva pitanja objavit ćemo na web i FB stranicu Udruge Vretenac u obliku malog online priručnika, stoga pitajte Lorenu!

  1. AKTIVNOST: #VretenciZaAutizam – Širimo ljubaznost

Virus nas je zatvorio, socijalno distancirao ali nas nije zaustavio, stoga svaku srijedu kroz mjesec travanj na FB stranici Udruge Vretenac širit ćemo ljubaznost, poticati različitost i prihvaćanje, a na Vama je samo da nam se pridružite.

III. AKTIVNOST: #VretenciZaAutizam – Filmske preporuke Vretenaca

Vjerujemo da smo svi sad pronašli izgubljeno slobodno vrijeme a kako bi ga što bolje proveli za Vas smo pripremili nekoliko filmskih preporuka. Filmske preporuke Vretenaca s nestrpljenjem i veseljem očekujte svaki petak na našoj FB stranici.

Obilježite s nama Dan svjesnosti o autizmu, podijelite događaj na svojim FB profilima i istražite svu ljepotu različitosti proljetnog travnja zajedno s Vretencima.
(mf/Izvor: Vretenac Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button