DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Volonterski klub Srednje škole M. Marulića Slatina “Carpe Diem” ponovo sudjelovao u javnoj manifestaciji Hrvatska volontira

Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, "Carpe Diem" je 17. svibnja ponovo sudjelovao u manifestaciji Hrvatska volontira

Hrvatski centar za razvoj volonterstva javnu manifestaciju “Hrvatska volontira” provodi od 2011. godine kako bi ukazali na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Kako bi istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora, ovom manifestacijom nastoji se potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca.

Kako se i ove godine naglašava važnost povezivanja institucija i organizacija lokalne zajednice, voditeljice kluba, profesorice Jelena Matišić, Marina Ivoš i Silvija Štimac, u dogovoru s volonterima odlučile su se povezati s dječjim vrtićem, mjestom gdje naši najmlađi počinju usvajati zdrave navike i pravila lijepog ponašanja. Tako su učenici volonteri uz podršku voditeljica volonterskog kluba pripremili i osmislili zanimljive aktivnosti u sklopu radionice eko-bontona za polaznike Dječjeg vrtića “Zeko” (predškolski uzrast). U vrtiću su ih srdačno dočekale v.d. ravnatelja Helena Hegediš i ostali djelatnici, te su ohrabrili volonterke i pohvalile njihovu želju za rad s najmlađima.

Sudjelovalo je 15 volontera Srednje škole Marka Marulića Slatina (učenice od 1. do 4. razreda gimnazije, 1. razreda ekonomist i 2.razreda agrotehničar) i tri voditeljice. Posebnost je što se u ovu aktivnost uključio velik broj učenika prvih razreda srednje škole. Aktivnost je trajala jedan sat, što znači da je ukupno ostvareno 18 volonterskih sati. Volonteri su podijeljeni u tri skupine po pet volontera i jednom voditeljicom, a svaka skupina volontera radila je s 20 djece.

Kroz igre i pjesmu te aktivnosti crtanja i oslikavanja, kao i razgovor o zdravim i ekološkim navikama, predškolci su naučili da otpad nije smeće, kako ga odlagati, i kako se treba odnositi prema planetu Zemlji. Završna aktivnost bila je izrada plakata “Zemlja cvijeća i voća” na kojem su polaznici vrtića ukrasili naš planet cvijećem i voćem, pokazavši veliku želju da Zemlja bude čišće, ljepše i ugodnije mjesto za život. Dodatna vrijednost ove aktivnosti je ta da su učenice zainteresirane za nastavak školovanja u području odgoja i obrazovanja dobile priliku za neposredan rad s najmlađima.

Volonterke su svojim novim malim prijateljima obećale da će se uskoro vratiti s novim aktivnostima. Mali su to koraci prema velikom cilju: volontiranjem graditi bolju i snažniju zajednicu.

(Nikolina Mažar/Izvor: SS M. Marulića)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button