NASLOVNICAOPĆINE

Vježba evakuacije i spašavanja ŽAR 2019. u Novoj Bukovici

Služba civilne zaštite Virovitica izradila je elaborat vježbe „Požarna opasnost 2019.“ kojim se obuhvaćaju osnovne škole na području Virovitičko-podravske županije. Zakonska je to obveza koju mora provesti svaki poslodavac sukladno Zakonu o zaštiti na radu (NN 71/14).

Tim povodom u četvrtak 24. listopada OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici koju vodi ravnateljica Lareta Žubrinić provela je vježbu i praktično provjerila svoj interni Plan zaštite i spašavanja.

Vježba je provedena u realnom vremenu od 10,15 do 11,00 sati i u njoj su osim učenika i nastavnika škole sudjelovale, tj intervenirale i žurne službe sa šireg slatinskog područja.

Županijski centar 112 zaprimio je dojavu o požaru i pozvao sve žurne službe koje sudjeluju u vježbi, te Stožer Civilne zaštite općine Nova Bukovica.

Dobrovoljni vatrogasci DVD-a Nova Bukovica navalnim su vozilom pristupili gašenju požara, te iznijeli ozlijeđenog učenika iz škole i predali ga Hitnoj medicinskoj službi iz Slatine (194) koja ga je medicinski zbrinula i svojim vozilom prevezla u zdravstvenu ustanovu.

Javna vatrogasna postrojba Slatina (193) obavila je zadimljavanje prostora, evakuaciju 6-7 učenika postavljanjem uskočnog zračnog jastuka, te okupljenim učenicima zorno pokazala gašenje požara aparatom za gašenje.

Djelatnik PU VPŽ – Policijske postaje Slatina (192) motorom je došao na mjesto događaja te ga osigurao.

Crveni križ Slatina sa svojim volonterima napravio je realističnu simulaciju rana na ozlijeđenima, priveo dio uplašenih i šokiranih učenika pod svoj šator, tamo ih evidentirao i okrijepio, a izgubljenu učenicu su utoplili i ohrabrili.

HGSS – Gorska služba Orahovica s potražnim psom tražila je i pronašla nestalu učenicu.

Učitelji i drugi djelatnici škole upućivali su učenike na planirane putove evakuacije, provjeravali jesu li svi napustili prostore, provodili evakuaciju učenika disciplinirano i u koloni, te ih okupili i prozvali na zbornom mjestu.

Cijelu vježbu evakuacije i spašavanja komentirao je Željko Poljak,  djelatnik Službe CZ Virovitica, a ravnateljica novobukovačke škole Lareta Žubrinić pokazala je solidarnost sa svojim učenicima i hrabro skočila na zračni jastuk s visine više od 5 metara.
(mf, vj/Foto: Vladimir Jelenčić)


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button