Home / NASLOVNICA / Vježba evakuacije i spašavanja ŽAR 2019. u Novoj Bukovici

Vježba evakuacije i spašavanja ŽAR 2019. u Novoj Bukovici

Služba civilne zaštite Virovitica izradila je elaborat vježbe „Požarna opasnost 2019.“ kojim se obuhvaćaju osnovne škole na području Virovitičko-podravske županije. Zakonska je to obveza koju mora provesti svaki poslodavac sukladno Zakonu o zaštiti na radu (NN 71/14).

Tim povodom u četvrtak 24. listopada OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici koju vodi ravnateljica Lareta Žubrinić provela je vježbu i praktično provjerila svoj interni Plan zaštite i spašavanja.

Vježba je provedena u realnom vremenu od 10,15 do 11,00 sati i u njoj su osim učenika i nastavnika škole sudjelovale, tj intervenirale i žurne službe sa šireg slatinskog područja.

Županijski centar 112 zaprimio je dojavu o požaru i pozvao sve žurne službe koje sudjeluju u vježbi, te Stožer Civilne zaštite općine Nova Bukovica.

Dobrovoljni vatrogasci DVD-a Nova Bukovica navalnim su vozilom pristupili gašenju požara, te iznijeli ozlijeđenog učenika iz škole i predali ga Hitnoj medicinskoj službi iz Slatine (194) koja ga je medicinski zbrinula i svojim vozilom prevezla u zdravstvenu ustanovu.

Javna vatrogasna postrojba Slatina (193) obavila je zadimljavanje prostora, evakuaciju 6-7 učenika postavljanjem uskočnog zračnog jastuka, te okupljenim učenicima zorno pokazala gašenje požara aparatom za gašenje.

Djelatnik PU VPŽ – Policijske postaje Slatina (192) motorom je došao na mjesto događaja te ga osigurao.

Crveni križ Slatina sa svojim volonterima napravio je realističnu simulaciju rana na ozlijeđenima, priveo dio uplašenih i šokiranih učenika pod svoj šator, tamo ih evidentirao i okrijepio, a izgubljenu učenicu su utoplili i ohrabrili.

HGSS – Gorska služba Orahovica s potražnim psom tražila je i pronašla nestalu učenicu.

Učitelji i drugi djelatnici škole upućivali su učenike na planirane putove evakuacije, provjeravali jesu li svi napustili prostore, provodili evakuaciju učenika disciplinirano i u koloni, te ih okupili i prozvali na zbornom mjestu.

Cijelu vježbu evakuacije i spašavanja komentirao je Željko Poljak,  djelatnik Službe CZ Virovitica, a ravnateljica novobukovačke škole Lareta Žubrinić pokazala je solidarnost sa svojim učenicima i hrabro skočila na zračni jastuk s visine više od 5 metara.
(mf, vj/Foto: Vladimir Jelenčić)

x

Check Also

Niti kiša nije mogla zaustaviti veselo slatinsko Martinje

Bez obzira na poprilično loše vremenske prilike danas je na slatinskom Vidikovcu održano tradicionalno Martinje, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org