DOGAĐANJANASLOVNICA

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti proslavili Badnjak i svečano dočekali blagdan Božića

Danas u poslijepodnevnim i večernjim satima vladala je posebno svečana i vesela atmosfera u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini među pravoslavnim vjernicima koji su se okupili kako bi dočekali Božić koji se slavi po julijanskom kalendaru.

Za doček Božića vjernici su se tradicionalno pripremali molitvom i starim običajima posvećenja i primanja novih badnjaka te spaljivanja prošlogodišnjih kao i uvijek na pripremljenom ognjištu u dvorištu crkve.

Liturgijsko slavlje predvodio je paroh srpske pravoslavne parohije Svetih Petra i Pavla Dragan Gaćeša.

Na kraju je svim prisutnim vjernicima čestitao sretan, miran i blagoslovljen Božić.

– Dragi moji vjernici želim vam da se svi prepoznamo u ljubavi Hristovoj kako bi Bog nas prepoznao u carstvu nebeskom. Svako dobro! Mir Božji! Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! – poručio je paroh Gaćeša u prigodi najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.

Tijekom liturgijskog slavlja pročitana je i Poslanica njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Gospodina Porfirija koji je u božićnoj poslanici pozvao vjernike da se mole za mir svuda u svijetu, a posebno da se mole za djecu. Patrijarh Porfirije je pozvao sve da Badnju večer proslave u obiteljskom krugu, sa svojom djecom, u duhu tradicije srpskog naroda, uz badnjak. Također je poručio da ne treba zaboraviti da u svakome od nas do kraja ovozemaljskog života živi dijete i da je otkrivenje Božje usmjereno upravo djetetu u nama, jer dijete duhovnom intuicijom razumije ono što odrasli ljudi ne mogu.

Na kraju svoje božićne poslanice, Patrijarh Porfirije je čestitao svima Božić uz božićni pozdrav: Mir Božji — Hristos se rodi!

Nakon spaljivanja badnjaka nastavljeno je druženje vjernika oko ognjišta uz glazbu, kuhano vino i čaj.

Najvažnije središnje okupljanje u ovo božićno vrijeme za pravoslavne vjernike održat će se sutra, u nedjelju, 7. siječnja na blagdan Božića.

U crkvi Prepodobne Mati Paraskeve u Medincima sveta božićna liturgija bit će služena u 5 sati, a u slatinskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u 9 sati.

(tks/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button