DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Viteško društvo Svetog križa Lobor prezentiralo glasno pucanje iz kubura

Nesvakidašnji gosti danas su posjetili Slatinu povodom njenog rođendana. Korpulentni muškarci obučeni u tamne uniforme koje uključuju i duge tople kapute, inače članovi viteškog društva Svetog križa Lobor, nešto iza podneva prošetali su našim središnjim parkom.

Otkuda oni u Slatini objasnio nam je njihov predsjednik Mirko Kuharić:- Došli smo na preporuku našeg člana Vjekoslava Majića koji inače živi u Slatini, radi u Zagrebu a vikendom dolazi u naše Zagorje. Isto tako, ove godine u srpnju DVD Lobor obilježio je 100.-u godinu djelovanja i članovi vašega DVD-a su bili na našoj obljetnici a mi smo opet povezani zeleno-plavom magistralom s vatrogasne magistrale pa se kao član našeg DVD-a poznajem s članovima slatinskog DVD-a,-priča Kuharić.

Ovo viteško društvo broji 25 članova od kojih je 10 danas bilo u Slatini. Osnovani su 2009.godine, a po nekim pisanim dokumentima postoji od 1524.godine.

Članovi viteškog društva Svetog križa Lobor svojom pojavom izazvalo je puno pažnje koju su privukli prvenstveno svojim uniformama a potom i prikazom glasnog pucanja iz kubura koje je poneke i uplašilo.

Inače, uniforme su članovima ovog društva sašili jedan od članova Vlado Rihter i njegova supruga koji se i brinu o njima da ostanu očuvane.

-Danas nam je u Slatini bilo prekrasno i ako nas ponovno pozovu rado ćemo se odazvati.,-zaključuje Kuharić.

Koliki su interes izazvali potvrđuje i fotka na kojoj su osim gradonačelnika Denisa Ostrošića koji im je poželio dobrodošlicu u naš grad i neki drugi s ciljem da zabilježe upravo taj trenutak.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button