GOSPODARSTVONASLOVNICAŽUPANIJA

Više od 420.000 eura Virovitičko-podravska županija će u 2023. godini izdvojiti kroz različite potpore za poljoprivrednike, gospodarstvenike, poduzetnike, obrtnike…

Više od 420.000 eura Virovitičko-podravska županija će u 2023. godini izdvojiti kroz sedam različite potpore za poljoprivrednike, gospodarstvenike, poduzetnike, obrtnike, tradicijske obrte, mlade poduzetnike, žene poduzetnice, poduzetnike početnike…

Moglo se to čuti na predstavljanju Županijskih potpora i programa u Velikoj vijećnici VPŽ, a o njima su govorili virovitičko-podravski župan Igor Andrović i pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, uz nazočnost između ostalih, zamjenika župana Marija Klementa, predsjednika HGK ŽK Virovitica Zlatka Pleše, predsjednika HOK-a POK VPŽ Stjepana Kenjerića…

  • Cilj nam je povećati produktivnost u gospodarstvu i poljoprivredi. Ukupna vrijednost mjera je 420 tisuća eura, dakle nešto više od 3 milijuna kuna. Idemo u smjeru poticanja prerađivačke industrije i kupovine nove opreme, alata, materijala te izlaganja na inozemnim sajmovima. Samim time ćemo dobiti veću produktivnost tvrtki i veći izvoz,  a sve s ciljem povećanja BDP-a županije. Znamo i sami da smo još uvijek na začelju, iako bilježimo rast BDP-a. U pandemijskoj 2020. godini bilježili smo najmanji pad BDP-a u odnosu na druge županije. Vjerujem da ćemo se maknuti sa začelja ako se nastave ovi statistički trendovi. Tome trebaju doprinijeti i ove mjere, dakle rastu BDP-a te bruto i neto plaća na području županije. Osim toga, ako bude bilo potrebno, ova sredstva ćemo rebalansom Proračuna moći i povećati  – rekao je župan Andrović, dodavši da se u posljednjih nekoliko godina bilježi rast zaposlenih, kao i broj trgovačkih društava i obrta.
  • Vjerujem da će naše potpore pratiti i gradovi i općine te da ćemo zajedničkim snagama i mi, ali i poduzetnici i obrtnici popraviti tu krvnu sliku gospodarstva u našoj županiji – istaknuo je župan.

Pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, je naglasio.

  • Kroz županijske potpore,  Program potpora za mikro i male  poduzetnike, Program potpora u poljoprivredi, Poduzetništvo mladih, žena i početnika – HBOR krediti, Mrežu inkubatora, Program potpora za Tradicijske obrte, VIP Start UP mrežu, subvencioniranje kamata za kreditiranje proljetne i jesenske sjetve, Virovitičko-podravska županija će u 2023. godine izdvojiti više od 420.000 eura. Javni pozivi za županijske programe bit će objavljeni u ponedjeljak 15. svibnja.

Između ostalog, kroz Program potpora za mikro i male poduzetnike izdvojit će se 132.722,80 eura. za Mrežu inkubatora izdvojit će se 148.993 eura, a za VIP Start UP mrežu dodatnih 13.272 eura, a za kreditiranje jesenske i proljetne sjetve više od 40.000 eura…

Program potpora u poljoprivredi vrijedan je 66.361,40 eura i sačinjavat će sljedeće mogućnosti – potpora malim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji, potpora za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, Ekološka poljoprivreda; Potpore za ulaganja u vezi s preradom poljoprivrednih proizvoda i stavljanjem na tržište poljoprivrednih proizvoda; Potpora za marketinške aktivnosti; Unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu; Potpora uvođenju sustava za navodnjavanje na poljoprivrednim površinama; Potpora za očuvanje pčelinjeg fonda; Potpora poljoprivrednim zadrugama.

Virovitičko-podravska županija je i u 2023. godini u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) osigurala financijska sredstva za subvenciju kamate na poduzetničke kredite za sva trgovačka društva, obrte, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), zadruge i ustanove koje ulažu na području Županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu, kao prihvatljive korisnike da sudjeluju u programu “Poduzetništvo mladih, žena i početnika”. S ciljem poticanja poduzetništva na području Županije, kreditna sredstva za korisnike kredita osigurat će HBOR izravno ili posredstvom poslovnih banaka, a sredstva subvencije kamate u visini do 2 posto korisnicima kredita će osigurati Županija koja je za navedeno u 2023. planirala izdvojiti 13.272,28 eura.

Kreditna sredstva namijenjena su za ulaganja u osnovna sredstva (materijalnu i nematerijalnu imovinu) s ciljem pokretanja poslovanja, modernizacije poslovanja, uvođenja novih tehnologija, povećanja kapaciteta, uključujući i turističke, razvoja i uvođenja novih proizvoda ili usluga, poticanja novog zapošljavanja, te obrtna sredstva najviše do 30 % ugovorenog iznosa kredita.

Kroz potporu tradicijskim obrtima, pravo na dobivanje potpore imaju obrtnici sa sjedištem obrta na području Virovitičko-podravske županije koji se u radu služe alatima i priborom na način uobičajen od davnina i pri tome zapošljavaju minimalno jednog radnika te obavljaju barem jednu od sljedećih djelatnosti – bačvarstvo, bravarija, kovanje, tokarenje, tesanje, restauriranje i ručna izrada namještaja, lončarstvo, izrada i slaganje keramičkih peći, izrada predmeta od keramike, slame i pruća, krznarstvo, graviranje, ručna izrada i popravak obuće, medičarstvo-licitarstvo, tkanje na tkalačkom stanu, prerada i obrada lana i vune, pletenje, izrada autohtonih suvenira, urarstvo (pretežito održavanje i popravci), zlatarstvo (ručna izrada nakita), pismoslikarstvo, užarstvo, kitničarstvo, izrada glazbala, vlasuljarstvo, klobučarstvo, izrada lutaka i igračaka, knjigovez te druge djelatnosti srodne navedenima.

Prezentaciju Županijskih potpora možete vidjeti OVDJE

(www.vpz.hrwww.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button