DOGAĐANJANASLOVNICA

Više o dobitnicima Srebrnih i Zlatnih plaketa Grada Slatine

*Odlukom Gradskog vijeća Srebrnom plaketom Grada Slatine nagrađeni su:

  • Dragan Klement, za dugogodišnji rad u području društvenih djelatnosti, doprinos kulturnom razvitku te promidžbi Grada Slatine.

Dragan Klement, profesor u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina, dugogodišnji je član Ogranka Matice Hrvatske u Slatini gdje već više od 15 godina obnaša dužnost člana Predsjedništva, a bio je i predsjednik Ogranka u jednom mandatu od 2011. do 2015. godine.

Tijekom tog perioda svojim je kontinuiranim radom u Ogranku dao veliki doprinos svemu što je Matica hrvatska postigla u Slatini te doprinijela ugledu grada na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini.

Aktivan je sudionik u svim sferama kulturnog i javnog života našega grada, a kao profesor zajedno sa svojim učenicima, širio je suradnju Matice s ostalim gradskim ustanovama i institucijama, kao što je suradnja sa Zavičajnim muzejom Slatina u kojemu je vrlo aktivno sudjelovao u organizaciji pojedinih programa poput Noći muzeja, te je svojim stručnim i nadasve zanimljivim predavanjima doprinio kvaliteti programa i posjećenosti manifestacija.

Prof. Klement ponovno je izabran za člana Predsjedništva Ogranka Matice Hrvatske u Slatini na Izbornoj skupštini održanoj 16. lipnja ove godine i još će dugo raditi na dobrobiti Matice, našega grada i domovine.

  • Industrijsko-obrtnička škola Slatina, za ostvarene rezultate i uspjehe, osvojene nagrade i priznanja te promidžbu Grada Slatine.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina osnovana je 1. siječnja 2009. godine i u njenih 16 strukovnih programa upisano je 229 učenika.
53 nastavnika, od kojih je 9 nastavnika mentora i 1 savjetnik, sustavno prate tržište rada, ali i osluškuju potrebe učenika o čemu svjedoče brojna natjecanja na kojima učenici i njihovi mentori postižu izvrsne rezultate, u čemu ih posebno potiče ravnatelj Mladen Graovac.

Brojna su postignuća učenika ove škole i njihovih mentora a spomenut ćemo samo njih nekoliko iz prošle i ove godine.
2018. godine Industrijsko-obrtnička škola slatina iznjedrila je najučenika Virovitičko-podravske županije u kategoriji obrtničkih zanimanja i najučenika obrtničkih zanimanja na državnoj razini, a dobitnik nagrade „Šegrt Hlapić“ bio je Miroslav Main koji je i prošlogodišnji dobitnik zahvalnice Grada Slatine

Iste godine učenici CNC operater samostalno izrađuju pametnu solarnu klupu za punjenje mobilnih uređaja, a škola sudjeluje u natječaju Najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj gdje dobiva priznanje za originalnu ideju.

Ove godine ponovno su briljirali učenici zanimanja CNC operater te uz samostalnu izradu 3D pisača, CNC vertikalnih glodalica i CNC lasera,  osvajaju nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za poduzetničku ideju 2019. godine i to za projekt „Dijagnostički pisoar za rano otkrivanje raka prostate“.

Učenici i nastavnici tijekom godine provode i različite aktivnosti u sklopu kojih su posebno obuhvaćeni humanitarni programi, ukratko rečeno Industrijsko-obrtnička škola Slatina potiče rad, nagrađuje znanje, marljivost i inovativnost te predstavlja veliki poticaj mladim inovativnim ljudima kojima koji će stečenim znanjem u školi vrlo brzo i uspješno zakoračiti u svijet poduzetništva i obrtništva.

  • Taekwon-do klub Slatina, dobitnik je Srebrne plakete, za poseban doprinos razvitku taekwondoa, iznimne uspjehe ostvarene na natjecanjima te promidžbu Grada Slatine.

Taekwon-do klub Slatina osnova je 1987. godine Stjepan Gal, Internacionalni instruktor Taekwondoa  4.-ti dan, koji je i danas glavni trener kluba.

Klub je s radom započeo u tzv. “Selskoj kući” no nakon nekoliko godina stjecajem okolnosti seli se, i od tada je promijenio nekoliko lokacija ali nikada nije prestao s radom. Ove godine klub dobiva trajni smještaj u Ulici braće Radić koji mu je osigurao Grad Slatina.

Članovi kluba s natjecanjima započinju 1988. g. na tadašnjem prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu, i očekivano skromnim rezultatom.
Početkom Domovinskog rata trener Gal, a gotovo i svi borci iz kluba, neki niti punoljetni priključuju se Zboru narodne garde, policiji i drugim postrojbama gdje postaju vrhunski vojnici, specijalci i zapovjednici.

Klub nastavlja s intenzivnim radom 1993. g. u Taekwondo savezu Hrvatske, te kao jedan od osnivača u Kickboxing savezu Hrvatske, gdje postaje jedan od najboljih klubova, član je WTF-a I ITF-a, a nabrojati sva postignuća i rezultate je gotovo nemoguće.

Već 1994. g. klub zauzima prvo mjesto u  Kickboxu, a svi članovi reprezentacije Hrvatske u semi contactu bili su iz Slatine. Klub osvaja svjetski kup u apsolutnoj juniorskoj kategoriji u Debrecinu, koji je osvoijo Miroslav Topić u Light contactu. U taekwondou juniorsku reprezentaciju od ukupno pet čine tri borca iz Slatine koji osvajaju ekipno prvenstvo Europe.

Najbolji rezultat do danas u Kickboxu koji je ostvario Marko Šarko kao najbolji borac u konkurenciji boraca iz 21 zemlje s 4 kontinenta, bilo je osvojeno Svjetsko seniorsko prvenstvo u Kickboxu.
Marko Šarko za taj je rezultat, koji još nitko u Hrvatskoj nije prestigao, dobio je od Hrvatskog olimpijskog odbora pravo na sportsku mirovinu.

Osim toga klub ima svake godine najbolje borce u raznim kategorijama i uzrastima, a samim time i članove reprezentacije Hrvatske u Kickboxu i Taekwondou.

Kroz klub je prošlo više od tisuću mladih osoba, a voditelji kluba su ponosni što su im mogli prenijeti makar mali dio znanja i fiozofije Taekwondoa, odnosno hrabrost, poštenje, ustrajnost, samokontrolu i nesalomljivi duh.

  • Udruženje obrtnika Slatina, dobitnik je Srebrne plakete, za dugogodišnji rad na promicanju, zastupanju i predstavljanju zajedničkih interesa obrtnika i poduzetnika Grada Slatine.

Prva “Obrtna zadruga” u Slatini osnovana je davne 1883.godine, a 1926. godine i Savez Hrvatskih obrtnika Slatina koji je brojio 60-tak članova.

Pod nazivom “Udruženje zanatlija Podravska Slatina” djeluje od 1932. godine, a od 1994. godine djeluje pod današnjim nazivom «Udruženje obrtnika Slatina».

Udruženje obrtnika Slatina danas je izvanstranačka stručno-poslovna organizacija obrtnika, trgovaca pojedinaca i trgovačkih društava koji u skladu sa „Zakonom o obrtu“ obavljaju obrtničku djelatnost, a kao cilj ima promicanje, usklađivanje, zastupanje i predstavljanje zajedničkih interesa obrtništva i malog poduzetništva na području grada Slatine i općina: Čađavica, Mikleuš , Nova Bukovica, Sopje  i Voćin .

Zabilježen je trend rasta broja članova Udruženja tijekom svih godina postojanja sve do 2008. godine kada ih je bilo 400. Od tada slijedi stagnacija i manji pad, tako da Udruženje sa sjedištem na adresi Ante Kovačića 1 u Slatini, trenutno broji  367 članova, koji djeluju kroz 9 sekcija, a po brojnosti zauzimaju 2. mjesto u Županiji.

  • Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakić, dobitnik je Srebrne plakete, za kontinuirani aktivni rad te obilježavanje 90-te obljetnice rada.

DVD Bakić ove je godine svečano obilježio 90-tu obljetnicu svog osnutka, a kroz sve te godine njegovi članovi marljivo rade na dobrobiti cijele zajednice.
DVD isto tako svake godine ulaže u obnavljanje Vatrogasnog doma i vanjskog okoliša, a brine i o očuvanju okoliša na području cijeloga mjesta.
Osim toga članovi DVD-a u svakom su trenutku spremni pomoći ljudima u nevolji, za vrijeme poplava, požara i drugim nedaćama koje ih mogu zadesiti. Redovito se odazivaju svim radnim akcijama, te se svim zadacima posvećuju voljom, snagom, strpljenjem i ljubavlju.
Gotovo da nema kuće u Bakiću a da barem jedan član kućanstva nije učlanjen u DVD, koji također u novije vrijeme bilježi porast učlanjenja djece i mladeži, dok je najstarijem članu 80 godina.
Kako ističu djeca su im najvažnija jer ona su budućnost ne samo bakićkog DVD-a već i cijeloga mjesta, stoga ih kroz kontinuirani rad, vježbe i natjecanja uče zajedništvu i strpljenju jer samo radom i upornošću, ljubavlju i brigom jedni za druge, mogu ostvariti dobre rezultate, postati dobri vatrogasci i danas sutra bolji ljudi.


*Odlukom Gradskog vijeća Zlatnom plaketom Grada Slatine nagrađeni su:

  • Župa svetog Josipa Slatina, u prigodi obilježavanja 100 godina  nesebičnog rada u službi Crkve i župne zajednice.

Grad Slatina ove godine obilježava čak pet velikih obljetnica. Svaka od njih zaslužuje našu pozornost. No za najveći broj Slatinčana zasigurno je najznačajnija stota obljetnica utemeljenja Župe sv. Josipa.
Župa je nastala nastojanjem i zajedništvom duhovnih pastira i vjernika na temeljima prve srednjovjekovne katoličke župe. Svjedočila je o povijesnim razdobljima razvoja i napretka, teškom životu i raseljavanjima, ratnim tugama i poratnim neimaštinama, ali i o oporavku i ponovnoj uspostavi župe na temeljima stoljetne vjere slatinskog malog čovjeka.
Sama crkva sv. Josipa po svojoj veličini, opremljenosti i skladnoj ljepoti, po brojnosti župljana i predanosti župnika jačanju vjere predstavlja i danas duhovno središte grada i okolice koje trebamo sačuvati za buduća pokoljenja.

  • Slatinski informativni centar d.o.o. Slatina, dobitnik je zlatne  plakete u prigodi obilježavanja 50. godina postojanja radija u Slatini te izniman doprinos medijskoj promociji značajnoj za ugled i promidžbu Grada Slatine.

Godine 1969. u sklopu Narodnog sveučilišta ”Veljko Vlahović” osnovana je radiopostaja Podravska Slatina. Kada se priča o tim prvim koracima radija u Slatini teško je izbjeći ime Steve Pupića, nešto starijoj populaciji Slatinčana ime dobro poznatog novinara i pjesnika.

Svoju nemjerljivu društvenu ulogu radio posebice bilježi  u teškim, ali i ponosnim danima Domovinskog rata, kada je pod imenom Marinianis pod vodstvom Jadranke Srdoč i Željka Felbara, bio ona nevidljiva nit koja je osim donošenja tada nasušno i na život potrebnih informacija emitirala čak i radio školu.

Danas radio postaja Radio Slatina djeluje u sastavu Slatinskog informativnog centra pod vodstvom direktora Roberta Turkalja.

Kako se čovječanstvo razvijalo razvijala se i modernizacija čitavog društva. Prolazile su godine, prolazili su ljudi, novo doba odnijelo je u povijest mnogo toga,  no ne i neunišivi radio signal. Od prvih dana spomenute 1969. i tadašnjih 4 sata dnevnog programa do današnjeg 24-satnog neprekidnog emitiranja. Slatinski informativni centar nije samo radio. On je puno više od toga. Ideja Slatinskog informativnog centra je biti dio Slatine, njezinih građana, njezinih čitatelja i slušatelja. Osim radija, marljiva ekipa Slatinskog informativnog centra već godinama održava i sada već nadaleko poznati internetski portal. Slatinski petak, mjesečnik sa pričama o Slatini i njezinoj okolici  i svim tim našim ljudima, također je ruku djelo Slatinskog informativnog centra.
Praćenjem novih trendova Slatinski informativni centar uvodi nove tehnologije  prenošenja zvuka i slike, ali i zbog ekonomskih potreba širi svoje djelatnosti tako što servisira i iznajmljuje informatičku opremu, radi poslove ozvučavanja, grafičke pripreme, nudi idejna digitalna rješenja, izrađuje i održava web portale, i prema riječima direktora Roberta Turkalja, na svemu tome ne misli stati što se vidi po organizaciji Slatinskog ljeta i drugih koncerata.

Budućnost kuca na vrata. Budite sigurni, Slatinski informativni centar gledat će da ju dočeka, brzo i gostoljubivo, širom otvorenih vrata, na vlastito, ali još više na zadovoljstvo svoga grada i svojih sugrađana.

  • Lions club „Slatina“, također je dobitnik zlatne plakete, u prigodi obilježavanja 20. obljetnice rada i izniman doprinos u pokretanju humanitarnih aktivnosti te doprinos promidžbi i ugledu Grada Slatine.

Lions club Slatina od svog osnutka 2000.-te godine aktivni je član Distrikta 126 Hrvatska i Međunarodne udruge Lions klubova.
Tijekom svih ovih 20 godina postojanja članice kluba vrijedno rade na ostvarivanju ciljeva kao što su: socijalna djelatnost, ljudska prava, demokratska politička kultura i međunarodna suradnja.

Lions club Slatina kao neprofitna, nepolitička i humanitarna udruga podržava, potiče i pokreće pojedinačne i kolektivne humanitarne i druge aktivnosti kako bi se osigurala pomoć osobama u stanju zdravstvene i socijalne potrebe, te potaknuo međusobno razumijevanje i poštovanje, kulturni i socijalni razvoj društva, a zauzima se i za znanost, kulturu, odgoj, izobrazbu, zdravstvo, ekologiju i druge aspekte na području šire lokalne zajednice.
Uz brojne manje, klub organizira i nekoliko većih tradicionalnih humanitarnih akcija kao što su Izrada božićnih čestitki, Dobrotvorni maskenbal, te Izlet i druženje u prirodi s 50-tak prijatelja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama, njihovim asistentima i roditeljima, s ciljem njihovog socijalnog i društvenog uključivanja u društvo i zajednicu.

Isto tako klub je uz lokalne aktivnosti sudjelovao i na brojnim distriktualnim akcijama, a neke od slatinskih lionesa su kroz ovih 20 godina bile u više mandata članice Kabineta Guvernera Distrikta 126 Hrvatska.
Lions club Slatina tijekom godine svojim djelovanjem prikupi od 40 do 50 tisuća kuna u humanitarne svrhe za što je dobitnik niza priznanja.

(Mihaela Feldi / Foto: Marijo Kokorić)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button