NASLOVNICAŽUPANIJA

Virovitičko-podravskoj županiji nepovratan novac – Za geotermalna istraživanja dobili 3,3 milijuna kuna

Projekt će se provoditi na područjima Virovitice, Slatine i Orahovice te Općine Nova Bukovica


Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić, donio je odluku o financiranju projekta Virovitičko-podravske županije “Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije”. Za projekt se, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, županiji dodjeljuje nepovratnih 3.350.502,35 kuna.- Kroz navedeni projekt istražit ćemo geotermalne izvore na području naše županije, vidjeti kakvi su njihovi potencijali, kako bi se definirala područja na kojima je moguće iskorištenje tog izvora energije u ekonomske i društvene svrhe, a što će omogućiti preduvjete za pripremu strateških projekata regionalnog razvoja usmjerenih na energetsku učinkovitosti i korištenje obnovljive energije u budućnost. Rezultati projekta dat će podatke koji će biti osnova za nastavak aktivnosti usmjerenih na primjenu i korištenje potencijala geotermalne energije za područje Virovitičko-podravske županije, ali i Slavonije, Baranje i Srijema – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekt će se provoditi na područjima gradova Virovitice, Slatine i Orahovice te Općine Nova Bukovica. Predloženi istražni prostori odabrani su kao najpogodniji za procjenu geotermalnog potencijala i samim tim buduće mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe (moguća proizvodnja električne energije, toplinarstvo, korištenje energije u poljoprivredne i druge svrhe).

Izradit će se i dokumentacija do spremnosti za izradu istražne bušotine i provedba hidro-dinamičkih mjerenja i proizvodnog ispitivanja za istražni prostor “Virovitica – Vojarna”. Proizvodno ispitivanje provest će Grad Virovitica kao suradnik u provedbi projekta, a vezano i uz projekt “Sportsko-rekreacijska zona Vojarna”.

– Ciljne skupine projekta su zainteresirani ulagači koji će na detektiranim područjima imati mogućnost izgraditi infrastrukturu namijenjenu korištenju energije iz geotermalnih izvora, ali i distributeri energije iz geotermalnih izvora, te, naravno, krajnji korisnici te energije. Sve će to u konačnici imati za rezultat bolju kvalitetu života stanovnika naše županije – dodao je župan Andrović.
(Dijana Stanić Rešicki, Glas Slavonije)


Grijanje, električna energija, staklenici…

– Potencijal geotermalnih izvora u Hrvatskoj još uvijek nije dostatno iskorišten. Postoje mnoge primjene izvora geotermalne vode koji omogućuju ostvarenje kako ekonomskih tako i društvenih i okolišnih koristi. Grijanje zgrada i iskorištavanje geotermalne energije u procesu dobivanja električne energije glavni su, ali ne i jedini načini iskorištavanja te energije. Geotermalna energija može se koristi i u poljoprivredi, za grijanje staklenika za proizvodnju cvijeća, povrća i ostalih kultura. Jedan od najzanimljivijih oblika iskorištavanja geotermalne energije svakako je proizvodnja električne energije. Vruća voda i para iz zemlje koriste se za pokretanje generatora pa nema spaljivanja fosilnih goriva ni štetnih emisija plinova u atmosferu, jer se ispušta samo vodena para. Dodatna prednost je u tome što se takve elektrane mogu implementirati u najrazličitijim okruženjima, od farmi, osjetljivih površina pa sve do šumsko-rekreacijskih područja – naglasili su u VIDRA-i Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, koja u projektu ima savjetodavnu ulogu.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button