NASLOVNICAŽUPANIJA

Virovitičko-podravska županija je sa Zagrebačkom bankom potpisala ugovor za kreditiranje proljetne i jesenje sjetve u 2020. godini uz subvenciju kamata od 2 posto

Krajem 2018. godine, Virovitičko-podravska županija je bila prva županija u RH koja je sa Zagrebačkom bankom potpisala Ugovor o poslovnoj suradnji za kreditiranje proljetne i jesenje sjetve na području VPŽ. Tada je to bilo za 2019. godinu.

– Tada smo, osluškujući potrebe naših poljoprivrednika, subvencionirali fiksnu 2 postotnu kamatu na kratkoročne kredite. Ta mjera se pokazala kao pun pogodak – istaknuo je župan Igor Andrović.

I ove godine, Virovitičko-podravska županija provodi mjere koje su se pokazale kao odlične. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i Boris Runje, direktor Regionalnog centra Istočna Hrvatska Zagrebačke banke, uz nazočnost, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojana Mijoka i Marije Gverić iz poslovnice Zagrebačke banke Virovitica, potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji u kreditiranju proljetne i jesenje sjetve u 2020. godini na području Virovitičko-podravske županije, a temeljem Odluke o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Virovitičko-podravske županije za 2020. godinu.

– Drago mi je jer nastavljao suradnju, a ovo je samo nastavak dobrih mjera koje provodi Virovitičko-podravska županija. Nedavno smo potpisali ugovor o sufinanciranju kamata za poduzetničke kredite, poduzetnicima početnicima, mladima i ženama, a kroz kreditiranje proljetne i jesenje sjetve pomažemo našim poljoprivrednicima da lakše premoste taj krucijalan dio u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ovo je samo jedna od mjera kojom pomažemo našim poljoprivrednicima, jer uskoro će Virovitičko-podravska županija raspisati javni poziv za potpore malih vrijednosti za što smo osigurali 1.000.000,00 kuna – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Shodno tome, Virovitičko-podravska županije će raspisati Javni poziv za subvencioniranje kamate kredita za proljetnu i jesenju sjetvu u kojem će navesti uvjete i način realizacije kreditiranja utvrđenih ovim Ugovorom. Korisnici kredita bit će fizičke osobe (obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) u sustavu PDV-a), te pravne osobe i obrti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, sa sjedištem odnosno prebivalištem na području Županije, te one koje imaju registriranu poljoprivrednu proizvodnju na području VPŽ. Pravne osobe koje kredit koriste za opskrbu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava repromaterijalom moraju biti registrirane za trgovinu i distribuciju poljoprivrednog materijala.

Krediti će se koristiti za Nabave repromaterijala: sjeme, presadnice (za povrtlarske kulture), zaštitna sredstva i gnojivo za poljoprivredne kulture u proljetnoj i jesenjoj sjetvi i povrtlarskih kultura, vlastite proizvodnje poslovnih subjekata. Najniži iznos pojedinačnog kredita može iznositi 5.000,00, a najveći 500.000,00 kuna. Županija će subvencionirati dio redovne kamatne stope u iznosu od 2,00 p.p. godišnje (fiksno), za kredite u kojima je kamatna stopa 3,8 posto, pa će ona, nakon subvencije Virovitičko-podravske županije, krajnjem korisniku iznositi 1,8 posto. Javni poziv bit će objavljen na službenoj internetskoj stranici Virovitičko-podravske županije www.vpz.hr.
(www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button