DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Virovitičko-podravska županija je četvrta županija u RH koja uvodi javnu uslugu linijskog prijevoza – Sporazum o sufinanciranju potpisao i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić

Javni linijski prijevoz postaje dostupan svima po iznimno povoljnoj cijeni karte jer popust na nju iznosi do 90 posto

Virovitičko-podravska županija je četvrta županija u Republici Hrvatskoj koja uvodi javnu uslugu linijskog prijevoza. Zahvaljujući sufinanciranju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Virovitičko-podravske županije i svih gradova i općina s područja županije, popust na cijenu karte iznosit će do 90 posto, uvest će se 49 županijskih i 31 međužupanijska linija (ukupno 1.389.947 kilometara), a putnike će prevoziti četvero prijevoznika (Čazmatrans promet d.o.o., Autoprijevoznik Željko Šubić, Panturist d.d., Čačinci trans d.o.o.). Tako će javnolinijski prijevoz postati dostupan svima po iznimno povoljnoj cijeni karte. Posebna je pažnja dana korisnicima prijevoza – učenicima, studentima, radnicima  i umirovljenicima kroz velike subvencije troškova karte, a ujedno je osiguran i kontinuitet  povezanosti ruralnih krajeva što je od velike važnosti za brojne stanovnike općina koje su udaljene od gradskih središta.

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije potpisan je Ugovor o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Ugovor su potpisali potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, te Sporazum o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu s općinama i gradovima na području VPŽ, koji su potpisali načelnici i gradonačelnici s područja VPŽ.Potpisivanju su nazočili, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zamjenik župana Marijo Klement, ravnatelj Uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju Dražen Antolović…

Već ranije, Virovitičko-podravska županija potpisala je Ugovore o Javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu s četiri prijevoznika, a to su: Čazmatrans Promet, Autoprijevoznik Željko Šubić, Panturist i Čačinci Trans. Potpisivanjem spomenutih ugovora omogućeno je uvođenje novih, kao i obnavljanje starih autobusnih linija s ciljem bolje prometne povezanosti i mobilnosti lokalnog stanovništva. Javnolinijski promet u funkciji je već od 15. lipnja…

U ime gradonačelnika i načelnika s područja VPŽ, obratio se virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

  • Na ovaj način pomažemo ravnomjernom razvoju ne samo gradova i prigradskih naselja, već i svih naselja u općinama na području Virovitičko-podravske županije. Konkretno, Grad Virovitica sufinancirat će oko 36 tisuća eura sukladno broju linija i kilometara. S vremenom, te u suradnji sa Županijom, vidjet ćemo kako će linije funkcionirati, negdje će se možda pojačavati linijski prijevoz, a negdje i smanjivati, ovisno o broju putnika koji će koristiti ovu javnu uslugu. Na ovaj način omogućujemo građanima da ostanu u svojim mjestima i tako čuvamo naša slabo naseljena mjesta. Što se tiče Virovitice, imamo u planu izgradnju novog autobusnog kolodvora, kako bi mogli pratiti sve te kapacitete i nove sadržaje – rekao je gradonačelnik Kirin.

Uvođenjem javne usluge cijene jednosmjernih karata smanjuju se za do 50 posto, a cijena mjesečnih karata za do 90 posto, ovisno o zoni i kategoriji putnika.

  • Ova javna usluga imat će veliki značaj za sve žitelje Virovitičko-podravske županije, pogotovo za mještane koji žive u ruralnim područjima. Na ovaj način uvodimo nove linije, nove usluge prijevoza autobusom, ali i obnavljamo neke stare linije koje su ugašene zbog nerentabilnosti. Ovim Ugovorom i Sporazumom prijevoznicima će biti osigurano dovoljno sredstava bez obzira na broj putnika u autobusu. Linije smo usuglasili s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije, nakon njihovih prijedloga uvrstili smo ih u ovu javnu uslugu, dobili izračun koji je potreban prema broju kilometara za financiranje našim prijevoznicima i s uslugom krenuli 15. lipnja – kazao je župan Igor Andrović.

Značaj sufinanciranja javne usluge u cestovnom prijevozu potvrdio je i saborski zastupnik Josip Đakić.

  • Ovo je doista hvalevrijedna inicijativa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i Vlade Republike Hrvatske koji su osigurali 75 posto sredstava, ali i Virovitičko-podravske županije i svih gradova i općina koji sufinanciraju preostalih 25 posto. Vjerujem da će se ovim programom povezati sva mjesta s centrom županije – Viroviticom, te olakšati prijevoz koji mora biti siguran, redovit i konkretan, do svih institucija koje građani posjećuju. Isto tako, potpisivanjem ovih ugovora i sporazuma, prijevoznici će moći koristiti europska sredstva za nabavu eko vozila, kao i novog voznog parka, što je od velike važnosti – zaključio je Đakić.

Vrijednost ugovora prema utvrđenoj Mreži linija iznosi 2.140.518,38 eura pri čemu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 75 posto sredstava (1.605.388,79 eura) dok Županija u suradnji s općinama i gradovima sufinancira preostalih 25 posto sredstava, odnosno Županija sufinancira 267.564,80 eura i Jedinice lokalne samouprave 267.564,80 eura.

Da je ovo hvalevrijedan potez Virovitičko-podravske županije naglasio je tom prigodom ministar Oleg Butković.

  • Javnolinijski prijevoz putnika danas se u Hrvatskoj obavlja na komercijalnoj osnovi, a to, naravno, predstavlja problem, pogotovo u sredinama gdje ima sve manje stanovništva i gdje nema komercijalne osnove. U konačnici dolazi do prekida linija, što je doista velika prepreka ljudima koji žive na tom području. Zbog svega navedenog, osmislili smo Javnu uslugu prijevoza putnika, osigurali financijska sredstva i danas potpisali još jedan Ugovor o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu, ovog puta s Virovitičko-podravskom županijom, koja je četvrta u Hrvatskoj koja uvodi javnu uslugu linijskog prijevoza – rekao je ministar Butković.

Ministar Butković naglasio je kako na prvom mjestu moraju biti sigurnost i što niža cijena, da ljudi što više koriste javni prijevoz.

  • Uvođenje ove javne usluge produkt je, prije svega, sinergije i odlične suradnje Virovitičko-podravske županije s gradovima i općinama na ovom području što je doista za svaku pohvalu. U zajedničkom suglasju osigurali smo svim građankama i građanima povlašten, dostupan javni prijevoz što je i smisao ovog programa. Zahvaljujem svim potpisnicima ugovora i velika mi je želja da se što više županija u Hrvatskoj uključi u ovaj program i iskoristi ovu sjajnu mogućnost koju smo osigurali u državnom proračunu – zaključio je Butković.
    (www.icv.hr, ts, vpz.hr, Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button