NASLOVNICAŽUPANIJA

Virovitičko-podravska županija i ove godine kroz EU projekte osigurat će pomoćnike u nastavi i besplatan obrok za najpotrebitije učenike

Virovitičko-podravska županija javila se je na natječaj za EU projekte kojima se osiguravaju pomoćnici u nastavi te besplatan obrok za najpotrebitije učenike. Riječ je o natječaju za financiranje projekta kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi te stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, a do kraja srpnja je pak otvoren poziv Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

Virovitičko-podravska županija je prijavila projekt pomoćnika pod nazivom „In-In – integracija i inkluzija“ za 50 učenika i 50 pomoćnika (iznos 2,2 milijuna kuna), a prijavljena je i prehrana pod nazivom „Žličica 4“ za 1.474 učenika, u vrijednosti od 871,4 tisuću kuna. Projekti su se provodili i prijašnjih godina pod nazivima „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u VPŽ“, „Žličica“, „Žličica 2“ i „Žličica 3“.

Uključivanje Županije i školskih ustanova u projekt „Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ iz Fonda Europske pomoći za najpotrebitije, želi se doprinijeti borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti te unapređenju dobrobiti djece u riziku od siromaštva. Virovitičko-podravska županija u zadnje četiri godine provodi ovaj projekt.

– Najveći iznos koji možemo prijaviti je milijun kuna, a kako želimo osigurati besplatnu prehranu svim učenicima osnovnih škola, razmatramo mogućnost sufinanciranja prehrane za sve učenike zajedno s jedinicama lokalne samouprave – kazala je Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije.

Projekt „In-In – integracija i inkluzija“ predstavlja osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Projekt uključuje odgojno-obrazovne ustanove kojima je osnivač Virovitičko-podravska županija, te jednu kojoj nije osnivač – Katoličku osnovnu školu u Virovitici. Ukupna vrijednost projekta koji je sada završio za četverogodišnje razdoblje iznosi gotovo 8 milijuna kuna od čega intenzitet bespovratne potpore iznosi 94,89 posto, a u projekt je bilo uključeno 44 učenika kojima se osiguravaju pomoćnici i već četvrtu godinu se educiraju i zapošljavaju nezaposlene osobe. Uz projekt, Virovitičko-podravska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave svake godine sufinancira plaću za desetak pomoćnika koji nisu uključeni u projekt, a potrebni su učenicima s teškoćama.

VPŽ

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button