NASLOVNICAŽUPANIJA

Virovitička-podravska županija dobitnica je europske nagrade GlobalLocal za poticanje razvoja poduzetništva

Virovitičko-podravska županija dobitnica je nagrade koja se dodjeljuje najboljim javnim institucijama s izvršnim ovlaštenjima za “najbolje lokalne zajednice za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi – GlobalLocal”. Nagradu dodjeljuje neovisni Međunarodni komitet, u kojem je 16 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije, sociologiju, poduzetništvo, pravo, arhitekturu, ekologiju, lokalni i regionalni razvoj te druge znanosti i discipline, iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe. Za priznanje je bilo predloženo 147 kandidata iz deset zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Kosovo, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija), donosi Glas Slavonije.

Virovitičko-podravska županija nagradu je dobila na temelju svojih najvažnijih gospodarsko-poduzetničkih projekata (VIDRA, Poduzetnički inkubator VPŽ-a, Panonski drvni centar kompetencija, Tehnološko-inovacijski centar, Centar za razvoj mljekarstva, sustavi za navodnjavanje, Veleučilište u Virovitici, Dvorac Janković u Suhopolju, Kurija Janković u Kapela Dvoru, Dravska priča u Noskovcima…), ali i konstantnog stvaranja pozitivne poduzetničke klime za razvoj gospodarstva. Uz te velike projekte, na stotine je onih malih, kojima je Županija, uz svoje potporne institucije, ponajprije VIDRA-u i Poduzetnički inkubator VPŽ-a, pomagala u projektnim prijavama. Odnosi se to na ruralni razvoj naselja diljem županije stvaranjem boljih infrastrukturnih uvjeta (ceste, vrtići…), ali i brojne projekte vezane uz ruralni razvoj mikro, malih i srednjih poduzetnika te članova OPG-ova, čime su im omogućeni bolji uvjeti poslovanja, a time i sigurnija budućnost.

U toj je cjelini dobar primjer i Poduzetnički inkubator VPŽ-a. Unatoč epidemiji koronavirusa, popunjava se prostor poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini i Pitomači, a samo u Orahovici petero je novih stanara.

– U našim poduzetničkim inkubatorima imamo 31 fizičkog stanara u Virovitici, Orahovici, Pitomači i Slatini. Uz njih je i deset virtualnih stanara koji se koriste uslugama poduzetničkog inkubatora, odnosno naše mreže. S nama su i četiri poduzetničke potporne institucije, koje su smještene u našim inkubatorima. Oni su našim poduzetnicima na dnevnoj bazi neprestano na raspolaganju i pružaju im maksimalnu podršku – naglasio je zamjenik direktorice županijskog Poduzetničkog inkubatora Josip Hetrih.

Podsjetimo, 2013. otvoren je poduzetnički inkubator u Virovitici, a u posljednjih godinu i pol, europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije, poduzetnički su inkubatori niknuli u Slatini, Orahovici i Pitomači.

– Virovitičko-podravska županija konstantno ulaže u stvaranje bolje poduzetničke klime nizom svojih projekata. Prvi poduzetnički inkubator koji smo napravili niknuo je u Virovitici 2013. godine i već nakon šest mjeseci bio je potpuno popunjen. I tada i danas Županija poduzetnicima, posebno početnicima, daje vjetar u leđa potpuno im financirajući smještaj u poduzetničkim inkubatorima, čime omogućuje i kvalitetniji rad – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izrazivši zadovoljstvo nagradom koja je priznanje Županiji za sve ono što je učinila na razvoju poduzetništva na svom području.
(www.glas-slavonije.hr, www.vpz.hr/Foto: Ilustracija: Kristijan Toplak)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button