DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGEŽUPANIJA

Virovitičanima se predstavila Udruga djece hrvatskih branitelja VPŽ: Prikazan i dokumentarni film “Sinovi zapadne Slavonije”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, u četvrtak (23. ožujka) je svoje predstavljanje održala Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije.

Tom prigodom predsjednik Jurica Culej nazočnima je predstavio aktivnosti ove udruge, kao i njezine glavne ciljeve.

– Udruga je osnovana u studenom prošle godine u Slatini s jasnim ciljem promicanja digniteta hrvatskih branitelja i cijelog Domovinskog rata. Naša misija “da se ne zaboravi” ne završava na hrvatskim braniteljima, niti će završiti na nama jer zadaća nam je tu istinu prenijeti i na mlade,kako bi oni to mogli činiti dalje. U isto vrijeme upoznajemo se i sa Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji kako bi, a s obzirom na to da u našim redovima imamo struku raznih profila, mogli pomoći hrvatskim braniteljima u ostvarivanju njihovih ciljeva, što je također jedna od glavnih zadaća naše udruge – rekao je prilikom predstavljanja Jurica Culej.

U pozdravnoj riječi ovoj su se mladoj udruzi zahvalili i poželjeli uspješan rad i gosti: pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivo Horvat, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak te u ime domaćina ovog događaja, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Robert Fritz.

– Na ovim prostorima je pružen prvi otpor agresoru u Domovinskom ratu, a naša županija je iznjedrila hrabre bojovnike koji su doprinijeli da Virovitičko-podravska županija bude među prvim slobodnim teritorijima u Hrvatskoj. To se nikad ne smije zaboraviti, a vi kao djeca hrvatskih branitelja svojim radom ćete u tom imati veliku zaslugu za to. Kao što je to bilo dosad, Virovitičko-podravska županija će i dalje ići u korak s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, pa tako i s vašom udrugom – zahvalio je ovoj mladoj udruzi pročelnik u VPŽ Ivo Horvat.

Zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac iskazala je zadovoljstvo osnutkom ove udruge koja će, prema njenim riječima, ne samo braniti dignitet Domovinskog rata nego i aktivno surađivati s drugim braniteljskim udrugama i lokalnom samoupravom u ostvarivanju ciljeva hrvatskih branitelja.

– To je jedan od naših glavnih zadataka. Grad Virovitica s braniteljskim udrugama ima odličnu suradnju od samih njenih osnutaka i redovno prati njihov program. Vjerujem da će naš veliki zajednički projekt Dom hrvatskih branitelja u Virovitici zaživjeti i da će uz stalni postav muzeja o Domovinskom ratu biti dobar podsjetnik na našu slavnu prošlost, ali i glavno mjesto aktivnosti braniteljskih udruga u Virovitici – rekla je zamjenica gradonačelnika.

Brojnoj publici prikazan je i dokumentarni film iz 2021. godine pod nazivom “Sinovi zapadne Slavonije” kojem su autori ujedno i članovi udruge, Dino Mataz i Mihael Puljić. Kako je u predgovoru rekao jedan od autora, povjesničar Dino Mataz, film govori o operaciji Papuk ’91 i predstavlja jednu uopćenu kronologiju događaja u kojoj autori javnosti pokušavaju dočarati vrijeme stvaranja hrvatske države na području današnje Virovitičko-podravske županije s naglaskom na oslobađanje okupiranih područja na Papuku u prosincu 1991. godine.

(nm/www.icv.hr, foto: Bruno Sokele)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button