DOGAĐANJAŽUPANIJA

Virovitica ima veleučilište: Odlukom Vlade RH, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici postala je Veleučilište u Virovitici

Visoka škola za menadžment u turizmu informatici u Virovitici, Odlukom Vlade RH o izmjeni Uredbe o njenom osnivanju, postala je Veleučilište u Virovitici. Povijest će zapisati kako je to bila 13. točka dnevnog reda na sjednici Vlade RH koja je održana uz predsjedavanje Andreja Plenkovića u četvrtak 11. veljače 2021. godine. Tako je ostvaren cilj, postavljen od osnivanja Visoke škole u Virovitici, a koji je posebno intenziviran u posljednjih godina dana, kada je, VŠMTI u Virovitici i formalno stekla uvjete za taj status. Nakon pokretanja promjene statuta i svih potrebnih formalnosti, Visoka škola u Virovitici, postala je Veleučilište.

– Nekima se čini da smo sada na kraju puta, no, mi smo tek na kraju jedne etape – zadovoljno je uz široki osmjeh istaknuo virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji naglašava da su sadašnjost i budućnost u znanju, jer samo znanjem možemo konkurirati naprednim zemljama i tako razvijati gospodarstvo.

No, kad rezimira „godine povijesti“, Andrović će naglasiti kako je to bio „dug put“, nekad „posut trnjem“, no „kad se prođe ciljna ravnina“, tada je, kao u „štafetnoj dionici“ iznimno važna bila sinergija dionika ovog uspjeha.

– Saborski zastupnik Josip Đakić je od samih početaka ovog projekta, kao i današnja saborska zastupnica, bivša dekanica Visoke škole u Virovitici Vesna Bedeković. Njima zasigurno pripada najveća zahvala. Tu su i današnji dekan Oliver Jukić, gradonačelnik Ivica Kirin, ali i bivši potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, koji je kao tadašnji župan dao veliki doprinos za osnivanje Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici. Naravno, veliko hvala i profesorima i ostalim djelatnicima Visoke škole, svima onima koji su dio sebe utkali u ovo što smo davno sanjali. Visoku školu je, uredbom osnovala Vlada RH 7. rujna 2007. godine, potvrdivši tadašnja nastojanja Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice. Od 2009. godine imamo „Virovitički model“ sufinanciranja rada Visoke škole u Virovitici. Prema njemu po 100.000,00 kuna za rad VŠMTI-a osiguravaju Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a sve ostale gradovi i općine s područja VPŽ, prema broju upisanih studenata, izdvajaju od 20.000,00 do 5.000,00 kuna. Kada se kretalo u ovu priču, kada su 2007. godine upisani prvi studenti, tada smo znali što želimo. Cilj je bio omogućiti studiranje i onima koji to nisu mogli u većim gradovima, omogućiti im da ovdje diplomiraju, imaju prigodu ostati živjeti i raditi na području Virovitičko-podravske županije ili pak nastaviti studij negdje drugdje. U vremenu koje je iza nas, proširili smo i priču s Fakultetom i u Orahovici, a tu zasigurno u budućnosti ne mislimo stati. Sve ovo vrijeme stvarali smo nove programe, nove studije, nove mogućnosti budućim studentima, kako bi na kraju, ovdje u Virovitici imali Veleučilište za buduće generacije – dodaje Andrović.

I doista, Virovitica ima prvoklasne uvjete za studiranje. U krugu od 100 metara je tako – Veleučilište u Virovitici, Studentski dom sa 108 kreveta, Studentski restoran Škola, Tehnološko inovacijski centar. Svega toga nije bilo unazad desetak godina… „Preko ceste“ u budućnosti će biti Centar za pametnu poljoprivredu. Virovitica i Virovitičko-podravska županija nude idealne uvjeti za razvoj visokog obrazovanje. Danas Veleučilište u Virovitici pohađa oko 400 studenata iz svih dijelova Hrvatske, ali i BiH, u pet preddiplomska (menadžment ruralnog turizma, informatički menadžment, poduzetništvo, računarstvo, elektrotehnika) i dva diplomska studija (menadžment – destinacijski menadžment i menadžment mali i srednjih poduzeća) iz dva znanstvena područja (društvene i tehničke znanosti) te tri polja (ekonomija, računarstvo, elektrotehnika).

Dobivanje statusa veleučilišta, pokazuje dignitet i potvrdu rada ove ustanove, koja se posebno počela razvijati u STEM području. Tako su 2016. pokrenuli studij računarstva, a dvije godine kasnije studij elektrotehnike. Zanimljivo, iz prve generacije upisanih studenata računarstva, od njih 14 koji su do sada diplomirali, dvanaest je odmah našlo posao, jedan je nastavio studiranje, a jedan ovih dana očekuje zaposlenje. Prevedeno, ako u Virovitici završite smjer računarstva, posao ćete dobit – odmah. Osim toga, Veleučilište u Virovitici, samo je iznjedrilo šest doktora znanosti. Ono što se prije dvadesetak godina činilo kao „znanstvena fantastika“, danas je stvarnost koju ovdje u Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji žive punim plućima. Uredbu koju je usvojila Vlada RH možete vidjeti OVDJE.
(www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak, vlada.gov.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button