NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Vincekovo proslavljeno i u kozičkom vinogorju

Među svecima Katoličke crkve nekoliko ih nosi ime Vinko, a jedan od njih, čiji se blagdan obilježava 22. siječnja bio je ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi, koji je za vladavine zloglasnog cara Dioklecijana bio mučen kako bi se odrekao vjere.

Sveti Vinko je zaštitnik vinogradara, vinograda i vina, te se njegov blagdan popularno nazvan Vincekovo obilježava pohodima u vinograde, gdje se zanimljivim tradicijskim običajima slavi početak nove vinogradarske godine.

Blagdan sv. Vinka označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs s kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama koje simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo u gorice, svome vinogradu bez obzira na studen i druge vremenske (ne)prilike, a upravo je to tradicija koju njeguju braća Marin i Dražen Kokorić koji imaju svoje vinograde jedan pored drugoga u kozičkom vinogorju u kojemu svake godine na Dan sv. Vinka započinje jedna od najljepših vinskih priča, a ovogodišnja je započela lepršavim pahuljama snijega koje su nošene vjetrom donijele studen, ali i uljepšale dan kroz sjajnu lepezu „zubatoga“ sunca. 

Kobasicama okićene trsove i vinograde braće Kokorić uz molitvu je posvetio župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica Dejan Ilić.

Sve je to po pučkoj navadi praćeno pjesmom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, počastili su nazočno društvo pečenom slaninom i kobasicama koje su se pripremale na otvorenom ognjištu, a druženje je nastavljeno do kasnih večernjih sati.
(Mihaela Feldi/Foto: Sunčica Pavličević)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button