CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Vili Beroš o stanju u osječkom KBC: “Došlo je do proboja virusa u bolnički sustav, ali tako je to u ratu”

“Prema svemu nije došlo do propusta u testiranju. Nisam primijetio nekih propusta. Riječ je o novoj bolesti i učimo svaki dan. Situacija nije alarmantna. Potrebno je odraditi sve epidemiološke mjere i tako možemo staviti pod nadzor stanje u KBC Osijek kao što smo to uspjeli u drugim bolnicama”, rekao je Vili Beroš.

Prema riječima ministra, u bolnici postoje dva žarišta, a došlo je i do smjena u bolnici i one nisu vezane uz pojavu korona virusa u bolnici.

Na pitanje medija kako je liječnica smijenjena jer je upozoravala na propuste u organiziranju rada i borbi protiv koronavirusa u osječkom KBC, ministar je rekao kako je liječnica saslušana i da sudjeluje u kriznom stožeru u bolnici.

“Moj je zadatak ujediniti sve ovdje”, rekao je ministar i naglasio kako je u Osijek došao jer je u Osijeku danas četvrtina novo zaraženih u Osijeku: “To je tako u ratu, danas tu, a sutra negdje dalje”.

O stanju u bolnici govorio je i Željko Zubčić, ravnatelj osječkog KBC koji je rekao kako je određeni dio liječnika u samoizolaciji jer su došli iz drugih žarišta.

“Imamo 26 zaraženih i zasad nemamo medicinskih djelatnika, a dio njih je stavljen u samoizolaciju iz mjera predostrožnosti. Svi su testirani i nema zaraženih!”, rekao je Zubčić.

Rečeno je kako su vrlo brzo popisani svi kontakti s zaraženom osobom i svi su izolirani, a žarište zaraze je na odjelu pulmologije osječkog KBC. Kako je ranije rečeno, jedna osoba bez simptoma COVID-a tamo je došla u utorak i nije joj odmah zaraza dijagnosticirana. Kasnije se pokazalo kako je osoba pozitivna što je dovelo do potresa u osječkom KBC, a dio liječnika završio je u samoizolaciji.

Testovi se svakodnevno rade u Zavodu za javno zdravstvo, a osječki KBC još nema dozvolu za obavljanje istih zbog tehničkih nedostataka u laboratoriju koji nije bio adekvatno opremljen. Sad je to rješeno i čeka se dozvola Ministarstva.

Na temu smijenjene liječnice, Zubčić je rekao kako je ista smijenjena jer je djelovala mimo njegove dozvole.

“Neki djelatnici pretjerano troše medicinsku opremu, maske, a one su potrebne za one koji rade s zaraženima”, rekao je Zubčić i rekao kako imaju dovoljno opreme, a očekuju i novu opremu koju je obećao i ministar.

Osječkom KBC-u gravitira ukupno pet županija iz devet bolnica što je najveći teritorij koji pokriva neki KBC u Hrvatskoj.

Inače, u KBC-u postoji nekoliko krugova kroz koje potencijalno oboljeli moraju proći i u svakom krugu se odvija određena trijaža prije negoli dospiju na odjel na koji je potrebno.

U bolnici je organiziran rad u timovima, na način da tim A radi 14 dana, a tim B drugih 14 dana ukoliko je to potrebno, a osječki KBC ima dozvolu povući liječnike iz ostalih devet bolnica u slučaju potrebe za dodatnim medicinskim djelatnicima.

Dobre su vijesti kako je dio pacijenata koji su smješteni u KBC Osijek s utvrđenim koronavirusom već su bez simptoma i spremni su za otpust svojim kućama. Rečeno je pak i kako je dvoje pacijenata kojima je utvrđen koronavirus odmah upućeni kućama i tamo se liječe u samoizolaciji jer imaju slabije simptome bolesti. (sib.hr / mk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button