DOGAĐANJANASLOVNICA

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Slatine obilježilo Dan vijeća i Krsne slave – Petrovdan

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Slatine jučer je svečano obilježilo Dan vijeća i Krsnu slavu apostola Petra i Pavla.

Svečanost je održana u prostorijama Business Cluba u Slatini gdje je sve goste u nazočnosti svog zamjenika Nebojše Price i predsjednice Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milene Lazić pozdravila predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Slatine Dragana Uvalić. Zaželjevši im dobrodošlicu kratko ih je upoznala s radom Vijeća u proteklom razdoblju koje je unatoč teškom Covid razdoblju prepoznato i na državnoj razini, što se između ostaloga vidi i po dolasku projekta „Od vrata do vrata“ koji provodi Odjel za socijalna i humanitarna pitanja Srpskoga narodnog vijeća. I ovom je prigodom čestitala novozaposlenom vozaču pratitelju Nenadu Gojiću koji će u sklopu projekta voditi brigu o prijevozu i potrebama 80-ak starijih i nemoćnih korisnika na širem slatinskom području.

Nakon što se zahvalila svima koji podupiru rad Vijeća srpske nacionalne manjine u Slatini, osobito Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini bez čije bi potpore rad istoga bio znatno teži, uslijedila je krsna molitva i obred posvete slavskog kolača i žita koje su predvodili protojerej Dragan Gaćeša, paroh slatinski, jerej Stojan Janjić iz Medinaca i jerej Blagoja Đukić iz Virovitice.

Svečanost su prigodnim programom uveličali članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Prosvjeta“ Slatina načelu s predsjednicom Ljubinkom Pavlović.

Pohvalu na ustrajnom radu i čestitke u prigodi Dan vijeća i Krsne slave Vijeću srpske nacionalne manjine grada Slatine uputio je protojerej Dragan Gaćeša, paroh slatinski u nadi da će se članovi istoga i dalje truditi biti kao apostoli Petar i Pavle te svojim radom činiti dobra djela, ne samo za srpsku zajednicu u Slatini već za cijeli grad, županiju i državu Hrvatsku. Istaknuo je kako se trenutačno u Hrvatskoj grade, kupuju i obnavljaju 23 srpska kulturna centra.

– To je zaista veliko bogatstvo, ali to materijalno bogatstvo trebamo pretvoriti u duhovno, ono ljudsko, i te kuće napuniti ljubavlju, pjesmom i dobrim stvarima, – naglasio je paroh slatinski izrazivši nadu da će se Srpski kulturni centar u Slatini završiti do 2024. godine.

Najavivši daljnju suradnju na dobrobit cijele zajednice, čestitke i pohvale slatinskom Vijeću srpske nacionalne manjine potom su uputili i predsjednici Vijeća srpske nacionalne manjine općine Čađavica Zlato Uglješić i grada Bjelovara Dušan Margetić, u ime Grada Slatine pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, te u ime Virovitičko-podravske županije pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu Ivan Horvat i dožupan Igor Pavković.

Proslava Dana vijeća i Krsne slave nastavljena je svečanim ručkom, te zabavom i druženjem uz Gogy band.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button