DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Veseli 15.miljevački dani kukuruza

Bilo je to i ovaj, petnaesti puta za redom, jedno prekrasno druženje s prikazom tradicijske pjesme i plesa a sve s ciljem očuvanja iste. U jučerašnjim poslijepodnevnim satima, pjesma i ples ispunili su prostor Hrvatsko-slovačkog kulturnog doma u Miljevcima a sve u povodu 15.-ih miljevačkih dana kukuruza.

Okupljene goste i posjetitelje pozdravio je predsjednik Matice slovačke Miljevci Đuro Sobol. Svima je poželio da se ugodno osjećaju, uvaženim gostima zahvalio na dolasku a onima koji su čekali svoj nastup je poželio „noge lagane“.

Bez obzira na loše vrijeme, posjetitelja je bilo sasvim dovoljno. Nakon prigodnih govora gostiju, načelnika općine Nova Bukovica Tomislava Bračuna, dopredsjednika Saveza Slovaka Republike Hrvatske Aleksandra Knapčeka i zamjenika župana VPŽ Marija Klementa koji je i otvorio 15.miljevačke dane kukuruza, stigao je red da gostujuća ali i domaće društvo Matice Slovaka pokažu što su uvježbali i pripremili. Kada je krenuo program nije bilo onih koji su ostali ravnodušni.

Uistinu su sve zabavili svojim posvećenim nastupima: najmlađi članovi i članovi starije skupine MS Miljevci , učenici OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica koje je bodrila uz njihove učitelje i ravnateljica ove osnovne škole Lareta Žubrinić.

Ovom jučerašnjem događaju prisustvovao je i ravnatelj OŠ Mikleuš Dragan Kraljik, a nastupili su još članovi Matica slovačkih iz Iloka, Zokovog Gaja, Josipovca, Osijeka i makedonsko kulturno društvo “Braća Miladinovci” iz Osijeka.  

Bilo je tu i ukusnih zalogaja u obliku finih tradicionalnih kolača ali i naravno kuhanog kukuruza koji je i unatoč prohladnom i kišnom vremenu skuhala i dijelila vrijedna ekipa kuhara.

Na kraju jučerašnje manifestacije Đuro Sobol je zahvalio svima na dolasku i pozvao ih i sljedeće godine na miljevačke dane kukuruza. Potom je za zahvalu za vođenje programa mlade voditeljice darivao buketom cvijeća .

Ova tradicionalna kulturno- umjetnička manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Nova Bukovica. Sponzorsku podršku pružili su  Osječka pivovara i OPG Ivan Halas, građevinski obrt Dolac te cvjećarnica „Maja“.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button