DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Velimir Grgić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina predstavio svoju novu knjigu „Teorije zavjere 21. stoljeća“

Poznati hrvatski novinar, scenarist i producent Velimir Grgić jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina predstavio svoju najnoviju knjigu koja nosi naziv „Teorije zavjere 21. stoljeća“. Moderator promocije bio je Neven Kepeski, izdavač knjige široj publici poznat kao jedan od osnivača Psihomodo popa, a kasnije kao uspješni novinar, urednik, izdavač i TV scenarist.

Autor knjige se fenomenom teorija zavjera bavi već 20 godina, točnije od 11. rujna 2001. kada je otkrio Alexa Jonesa kojega je pratio i prije pojave YouTubea, no još je i kao dijete obožavao slične teme. Smatra kako su u zadnjih 20 godina, nakon što je populariziran internet, teorije zavjera dobile plodno tlo i krenule se globalno širiti nevjerojatnom brzinom, bez nekog posebnog filtera. Vjeruje kako je strašno lako manipulirati ljudima, a teorije zavjera postale su jedno od glavnih oružja manipulacije koje neprestano dolaze i odlaze.

– Kao i svi ostali trendovi, teorije zavjera dolaze u valovima. Nedavno su dizali paniku da će nas pobiti 5G. 5G nam je stigao, a svi smo i dalje živi pa ljudi onda idu dalje u potragu za nekom novom panikom. Pritom ignoriraju paniku koju su progutali prije godinu dana, kao da ništa nije bilo. Fascinantan psihološki fenomen, – rekao je Grgić.

Ovo je inače šesnaesta po redu Grgićeva knjiga, a služi kao jedna vrsta vodiča za snalaženje u suvremenom svijetu u kojem ništa nije onako kako izgleda, moglo bi se reći da se ona na neki način bavi raskrinkavanjem gluposti.

– Nikad nije bilo teže razlikovati istinu od laži zato što živimo u doba kada ili vjerujemo svemu što čujemo ili ne vjerujemo ni u što, – rekao je izdavač Kepeski objasnivši da nam zato ova knjiga pokušava otkriti što je to istina, a što laž.

Knjiga se bavi različitim aktualnim temama i teorijama zavjera koje se vežu uz njih, a neke od njih su upravo koronavirus i cijepljenje, 5G mreža, QAnon, ravna zemlja itd. Ona nam pokušava otkriti što je u toj zbrci vijesti istina a što laž. Grgić nam – prvi u Hrvatskoj – na jednom mjestu nudi cjelovit pregled i kronologiju fenomena koji su nas doveli do toga da živimo u vremenu kada nijednu informaciju i vijest ne možemo i ne smijemo uzimati – zdravo za gotovo. Knjiga će dobro doći svima koji napokon žele dobiti pouzdane i provjerene informacije o svijetu u kojem živimo.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button